2020. november 25.
//
Katalin névnap

2020 megmutatta, mennyire szükség van a zenére

2020. november 23. 4:00
Leginkább összefogásra van most szükség a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zeneiparban - ennek jegyében kezdődött el Veszprémben a Music Hungary Konferencia is hétfőn.

Nem éppen hagyományos körülmények között rendezi meg idén éves konferenciáját a Music Hungary Szövetség: egyrészt, a koronavírus-járvány erősen rányomja a bélyegét a zeneiparra, így a témák is rendhagyóbbak. Másrészt - és ez már a pozitívabb oldal - a rendezvény szervezésébe a Veszprém-Balaton 2023 Zrt is bekapcsolódott, házigazdává pedig a város lépett elő.

- Ez rendkívül örömteli, hiszen a világban jelenleg 49 olyan város van, amelyik úgy gondolja, a zene nemcsak egy művészeti ág, hanem a mindennapokat is meghatározó aspektus. Ezeket a városokat az UNESCO egy hálózatba szervezte, tavaly novemberben pedig Veszprém is bekerült a hálózatba, amikor átvehette A zene városa kitüntetést. Közép-Európában egyébként négy ilyen városról tudunk: Veszprémen kívül Brno, Katowice és Vranje - mondta el Porga Gyula polgármester a megnyitó beszédében.

A városvezető szerint Veszprém gazdag zenei és kulturális múltja, pezsgő jelene az Európa kulturális fővárosa cím elnyeréséhez is hozzájárult, a konferencia társszervezésével pedig azt is meg akarják mutatni, a jövőre nézve is mennyi lehetőséget rejt a zene.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos köszöntőjében arról beszélt, a kultúra sokkal több, mint szabadidős tevékenység.

"A zeneipar a kreatív ipar részeként Európa egyik legrobusztusabb gazdasági ágazata, amely képes állandóan megújulni, ezáltal pedig Európát továbbra is a gazdasági fejlődés és a gazdasági verseny élvonalában tartja, és amely mind a mai napig biztosítja Európa számára azt, hogy tőle akarjanak tanulni.

Így van ez Magyarországon, illetve ebben a régióban is, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre való felkészülés során nem kevesebb az ambíciónk, minthogy olyan folyamatokat alapozzunk meg és indítsunk el, amelyek lehetővé teszik a térség fenntartható gazdasági növekedését 2023 után is" - jelentette ki Navracsics.

Ennek alapvető része a zeneipar is, ami most nagy bajban van, a kormánybiztos szerint ugyanakkor érdemes optimistának maradni. Mintegy 100 évvel ezelőtt a spanyolnátha is komor időket éltünk, a szórakoztatóipar akkor is kárt szenvedett, az emberek életörömének visszatértével azonban olyan virágkort élt meg a zene, amely a mai napig kultúrkincsekkel szolgál.

A pozitívabb jövőbe vetett hitre, az összefogásra hívta fel a figyelmet Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is. "Tavaly kicsit panaszkodtunk, hogy túl sokat beszélünk a nehézségekről, nos, az idei konferencián nehéz lesz nem azokról beszélni. Igyekezünk azonban minél inkább a jövőre koncentrálni, arra, hogyan fogunk visszatérni. Hiszen a jelenre nem sok befolyásunk van, de azt az elmúlt félév is érezhetővé tette, hogy óriási szükség van a zenére, az összefogásra" - hangsúlyozta az elnök, utalva a karantént kellemesebbé tevő kultúrára is, majd hozzátette: bíznak benne, hogy erre építve tudnak majd a jövőben is előmozdulni.

A kétnapos konferencia további részében előadások és kerekasztal-beszélgetések során vitatták meg a résztvevők a zeneipar aktuális helyzetét, a lehetséges jövőképet. Ezekről külön cikkekben számolunk be a továbbiakban. 

Nyitókép: Austin Neill, Unsplash

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Nem tehetünk úgy, mintha nem változna a világ
Nem tehetünk úgy, mintha nem változna a világ
A héten zajló VI. Pannon Unifest hétfői vendégei Simon Marci költő és Kemény Zsófia forgatókönyvíró, slammer voltak.
Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa
Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa
Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa - közölte az együttes a hivatalos közösségi oldalán szombaton. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Mihály Tamást saját halottjának tekinti.
Fortepan: app-teszt Veszprémben és a képekről eltűnő emberek
Fortepan: app-teszt Veszprémben és a képekről eltűnő emberek
A Cooltusz csapata a Fortepan megálmodójával, Tamási Miklóssal beszélgetett a digitális és az analóg világ előnyeiről és hátrányairól, valamint a Fortepan közelgő fejlesztéséről, a Fortepan GO-ról a Pannon Unifest első napján.
Halljuk meg a női írók hangját is!
Halljuk meg a női írók hangját is!
Elég figyelmet kapnak-e a női írók napjainkban, mennyire befogadó a közeg és egyáltalán meg lehet-e élni írásból? Többek között ezeket a kérdéseket is feszegette a vállalkozó nők világnapja alkalmából szervezett azonos című online konferencia.
Több mint 1000 évig feküdtek Veszprém határában, most fény derül a kilétükre
Több mint 1000 évig feküdtek Veszprém határában, most fény derül a kilétükre
Még a honfoglalásunk előtt temették el azokat az embereket, akiknek a sírjai most előkerültek a 8-as út építési munkálatai során. A hét sírból álló avar-kori temető számos régészeti kincset rejtett, de hogy pontosan mit találtak a múzeum munkatársai és kik is voltak az avarok, abban S. Dr. Perémi Ágota főmuzeológus-régész segített tájékozódni.