2022. július 1.
//
Annamária névnap

Az emberi tapasztalatok morzsái: Fenyvesi Ottó az Olvasólámpában

Több szempontból is rendhagyónak mondhatjuk a csütörtöki Olvasólámpát, hiszen egyrészt – a Művészetek Házából - online közvetítéssel követhettük az eseményt, másrészt viszont Fenyvesi Ottó vendégeskedett, aki egyébként az Olvasólámpa sorozat ötletgazdája.

Kilián László, az est moderátora elsőként a József Attila-díjas szerző munkásságáról mondott néhány szót, de nem csupán irodalmi megközelítésből, hiszen képzőművészi és zenei útja is jelentős és meghatározó. Az angolszász rock- és alternatív zenék egyik hazai népszerűsítője, folyóirat szerkesztő valamint alapító, a hosszú szabadvers művelője, mestere. Több nyelvről, így például horvátról és szerbről is fordít. Jelenleg huszonegy kötete van.

Az Olvasólámpa sajátossága – ahogy azt sokan tudják -, hogy a szerző a művei, és – azok felolvasása – által „bontakozik ki”.

Fenyvesi Ottó esetében ez igazi múltba révedést, valódi történetmesélést és időutazást jelentett, természetesen irodalmi fokon.

Elsőként a Szamurájok kódexéből olvasott fel, majd versein keresztül gyermekkorába, kamaszkorába, és még tovább is kalauzolta a hallgatókat.

Kilián László vezetésével a szerző elárulta, a tapasztalatok rendkívül fontosak, melyeket elkezdi sorjázni az ember. Véleménye szerint minden korosztálynak fel kell mutatnia valamit, ami az életük lényege volt. Fenyvesi Ottó költészetébe sűrítette tapasztalatait, így szó esett békéről és békétlen időkről, a prágai tavaszról és annak évéről, de kiderült az is, hogy az elmúlt időben talán ismét összejött annyi vers, hogy abból kötet legyen. 

Fenyvesi Ottó műveit ezen az oldalon érhetik el. Az Olvasólámpa következő vendége Kemény Zsófia lesz.

Címlapfotó: Kiss Sándor / Veszprém Portré

Szabó Eszter

További cikkek

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.