2021. február 26.
//
Edina névnap

Teret kap a magyar–lengyel barátság, szobor a megbékélésért

2020. november 10. 4:00
Az Utcanévi Munkacsoport szeptemberi ülésén több közterület elnevezésével kapcsolatban is javaslatot tett, melyeket csütörtökön tárgyalt a város képviselő-testülete. 

Sörház lépcső

Egy magánszemély kezdeményezte, hogy az Óváros térről a Buhim utcára vezető eddig név nélküli lépcsősort nevezzék el. Kérelmében a Sörház lépcső, illetve Patikárius lépcső elnevezést javasolta.

"Az általam ismert történeti források szerint hivatalos neve eddig nem volt. Ettől függetlenül nemhivatalos neve, népi nevei lehettek. A XIX—XX. századi és a jelenkori hivatalos közterületi névjegyzékek egyikében sem szerepel, sem Sörház lépcső, sem Patikárius lépcső néven. A hasonló korú várostérképeken (utcatérképeken) háromszor tűnik fel viszont a Sörház lépcső név (az 1958., 1967. és 1973. évi nyomtartott térképeken), ami annyit mindenképpen jelez, hogy bizonyos szinten volt igény a lépcső, illetve köz megnevezésére" – foglalta össze Somfai Balázs, a munkacsoport elnöke. – "A romantikus népi nevektől eltérően a Sörház lépcső név tűnik tartósabb elnevezésnek és folyamatos használatúnak."

Jégvirág utca

"A jégkáros autók javításával foglalkozó Veszp-Jég Kft. telephelye utcájának elnevezése vállalkozói kezdeményezésként merült fel. Az utca a jelenlegi Lánci utca folytatását képezi a Lánci köztől a Püspökréti utcáig" – vezette fel a következő helyszínt az előterjesztésben Somfai. Ezt a kádártai magánutat végül Jégvirág utcának nevezték el.

Magyar–lengyel barátság park

A polgármester kezdeményezte, hogy kapjon teret a magyar–lengyel barátság a Hangvilla előtti parkban. 

Felkészül: Auer Lipót

Mint arról korábban beszámoltunk, az MSZP-LMP-P frakció kezdeményezte, hogy városunk egyik leghíresebb szülöttéről, Auer Lipótról is nevezzenek el közterületet. A munkacsoport elvi szinten támogatta a javaslatot, egyelőre azonban nem találtak méltó közterületet a zeneszerző emlékének megörökítésére. 

A közgyűlésen Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) képviselő javasolta, hogy a zeneiskola előtti terület vegye fel Auer Lipót nevét – az iskola belső megújulása kapcsán a tér elnevezése is stílusos lenne. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) jelezte ugyanakkor, hogy a kulturális negyed kialakítása során Erzsébet királyné szobra a jelenlegi helyéről közelebb kerül majd az iskolához, a terület az ő alakjára irányítja majd a figyelmet. 

Abban egyetértés alakult ki a képviselő-testületben, hogy Auer Lipótról leginkább a leendő kulturális negyed valamelyik megújuló részén lehetne méltó közterületet elnevezni.

István király és Koppány vezér kaphat szobrot Dózsavárosban

A megbékélés jegyében helyeznék el Matl Péter szobrászművész alkotását az Avar utcával párhuzamosan, újonnan épülő kelet-nyugati tengely mellett.

A szobrot egy veszprémi magánszemély kezdeményezésére tervezte meg a neves szobrászművész. A Kárpátalján élő Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével és több művészeti díjjal kitüntetett Magyar Örökség Díjas szobrászművész nevéhez többek közt olyan közismert alkotások fűződnek, mint a Vereckei-hágón emelt ikonikus emlékmű, vagy a szintén kétalakos, Zrínyi Ilonát és fiát, az ifjú Rákóczi Ferencet megörökítő szobra Munkácson.

A kezdeményező egyrészt a 997-ben térségünkben István és Koppány között lezajlott harcnak állítana emléket, másrészt szimbolikusan a kiegyezést, a megbékélést szeretné kifejezni magyar és magyar között. 

Az alkotó szoborterveAz alkotó szoborterve

A művész elképzelése szerint a szobor legmagasabb pontja körülbelül 3 m 60 cm magasságba nyúlik, melyből a sziklatalapzat körülbelül 130-140 cm magas. A szobor anyagaként a szobrászművész a Kárpátalján elérhető fagyálló homokkövet jelölte meg. A kezdeményező közadakozásból kívánja felállítani a szobrot, amelyre az önkormányzat a az Avar utca kelet-nyugati főtengelyhez csatlakozó végén lévő közterületet jelölte ki. A szobor a tervek szerint 2022 végén, 2023 elején készülne el. 

Söge

További cikkek

Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Szeretnék felgyorsítani az oltások ütemét, a cél, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltóanyagot, aki előzetesen regisztrált rá - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
Megérkezett a Sinopharm vakcina a Veszprém megyei háziorvosokhoz
Megérkezett a Sinopharm vakcina a Veszprém megyei háziorvosokhoz
Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint
Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint
Három ellenzéki önkormányzati képviselő, Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc fogalmazták meg kritikájukat az idei költségvetés számaival kapcsolatban, ami szerintük teljesíthető, de sok kockázatot hordoz magában.
Orbán: könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni
Orbán: könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni
A miniszterelnök szerint könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni, de az idősotthonokban lakók látogatásának kérdését meg fogják fontolni - Orbán Viktor erről járványügyi konzultációjának szerdai, második fordulója után, a Facebookra feltett videójában beszélt.
Szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége
Szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége
Szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán