2021. január 26.
//
Vanda névnap

Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében

Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.

Ovádi Péterhez saját elmondása szerint mindig is közel állt az állatvédelem témája, hiszen már gyermekként nagyszülei kertjében sok háziállat vette körül, politikusi pályafutása során pedig többször kapcsolatba került olyan civil szervezetekkel, akik az állatvédelmet tűzték a zászlajukra.

Így, miniszteri biztosi kinevezése elején is volt már rálátása azokra a problémákra, megoldásra váró feladatokra, amelyekért most egy személyben ő lesz a felelős.

Ovádi Péter egyszóval megfogalmazva a párbeszédre szeretné építeni munkáját. Ahogy fogalmazott,

az állatvédelem nem pártpolitikai kérdés, minden érintett véleményére, ötletére kíváncsi,

ezért már most túl van több egyeztetésen állatvédő szervezetekkel, hatóságokkal és önkormányzatokkal.

A program megújítása kapcsán azokban a pontokban szeretne eredményeket elérni, ahol egyetértés van, de már, most, a feladat elején látszik, hogy mely területekre kell jobban fókuszálni.

  • Az ivartalanítási program folytatása elengedhetetlen, mi több, ki szeretné terjeszteni a lakosság felé is, az embereket is bevonni a támogatási rendszerbe, amelyhez csak a tavalyi évben a Kormány 100 millió forintot adott.
  • Fel kell lépni a szaporítók ellen, akik tudás és ismeretek nélkül, engedélyek hiányában tenyésztik az állatokat.
  • A felelős állattartást egészen kisgyermek kortól népszerűsíteni kell, ennek kapcsán Ovádi Péter elmondta, hogy hamarosan Maruzsa Zoltánnal, a köznevelésért felelős államtitkárral is egyeztet a részletekről.
  • Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek emberfeletti munkáját a jövőben még inkább támogatni kell, ezen kívül felül kell vizsgálni a gyepmesteri telepek és ebrendészetek működését, adott esetben állami forrásokkal fejleszteni ezeket.

Ovádi Péter hozzátette, hogy nem a nulláról kell építkeznie, hiszen 2010 óta, a Fidesz-KDNP kormány már több olyan intézkedést is hozott, ami ezeket a célokat segíti. Így lett kötelező 2013-tól a kutyák chip-el történő azonosítása, illetve az állatkínzást immáron bűncselekményként kezelik Magyarországon.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítása több lesz, mint egy törvénymódosítás. Amennyiben a Kormány elfogadja majd a tervezetet, akkor az abban szereplő változtatások egy még állatbarátabb országot, felelősebb magyarországi állattartást hozhatnak el.

Hamarosan egy széleskörű társadalmi egyeztetést is kezdeményez majd a témában, ahol minden felelős állattartótól várja a véleményeket és ötleteket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Nagy segítség a VEDAC-nak a rövidesen elkészülő dobópálya
Nagy segítség a VEDAC-nak a rövidesen elkészülő dobópálya
Jól halad a veszprémi Városi Stadion dobópályájának felújítása: április végéig fű is kerül majd a területre, azt követően pedig a munkát is megkezdhetik rajta a VEDAC atlétái.
Még jobban kinyílik a belváros és digitális élményközpont is épül Veszprémben
Még jobban kinyílik a belváros és digitális élményközpont is épül Veszprémben
Egyre több lepel hullik le azoknak az infrastrukturális beruházásoknak a terveiről, amelyek az Európa Kulturális Főváros keretében fognak megvalósulni Veszprémben. Digitális élményközpont, park- és parkolófejlesztés is szerepel az elképzelésekben. Az irányvonalak mellett már az ütemterv is ismert.
Ovádi: fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a nemzeti állatvédelmi programba
Ovádi: fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a nemzeti állatvédelmi programba
Fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a megújuló nemzeti állatvédelmi programba - hangsúlyozta a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán sajtótájékoztatón, Győrben.
Kisbusszal gazdagodott Jásd községe
Kisbusszal gazdagodott Jásd községe
A Magyar Falu Programban való sikeres pályázatnak köszönhetően Jásd immár egy kilencszemélyes kisbuszt tudhat magáénak, amelyet a község vezetője pénteken már át is vehetett egy veszprémi autószalonban.
Személyes üzenetben szólt Porga Gyula és Ovádi Péter a veszprémiekhez
Személyes üzenetben szólt Porga Gyula és Ovádi Péter a veszprémiekhez
Mivel idén nem volt lehetőség nagyobb városi karácsonyi ünnepségek megtartására, ezáltal a személyes találkozásokra sem, a város polgármestere, valamint az országgyűlési képviselő személyes videóüzeneteikben mondták el gondolataikat a veszprémieknek és a környéken élőknek.