2021. január 24.
//
Timót névnap

Vízisípálya drótköteleibe akadt egy ittas hajós

2020. október 13. 3:00
A vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése és ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki hajóját ittasan vezetve, annak árbócával a balatonfüredi vízisípálya drótkötelébe szorult.

Az eset még a nyáron történt.  A 45 éves elkövető július 27-én este ittasan, a motort üzemeltetve vezette vitorlását Balatonaliga irányából Balatonfüred felé, miközben a kishajó fedélzetén utasokat szállított.

Amikor a férfi a  Balatonfürednél üzemelő elektromos meghajtású drótköteles vízisípályához ért, figyelmetlenségből nem vette észre a pálya villanófénnyel jelölt 9,5 méter magas oszlopait, melyek közé egy párhuzamosan futó drótkötélpár van kifeszítve, s ezért behajózott az oszlopok közé.

A manőver folytán az árbóc a két drótkötél közé beszorult, a merevítésére szolgáló sodrony elszakadt, és az árbóc enyhén elhajlott. A sérült kishajót a rendőrség vontatta a balatonfüredi kikötőbe, a férfi hajóvezetői engedélyét pedig a helyszínen elvették. A vádlott amellett, hogy ittasan vezetett, gondatlanságával a kishajón tartózkodó két utas testi épségét is veszélyeztette.

Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés hozatalára és pénzbüntetés kiszabására, valamint a vízi járművezetéstől való eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

vehir.hu