Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ezért ne posztolgass megtalált bankkártyákról

2020. szeptember 28. 5:00 // Forrás: Ügyészség
Sokan ész nélkül osztják meg a megtalált bankkártyák és személyes iratok fotóit a közösségi oldalakon – a közzétett adatok aranybányát jelentenek a csalóknak. Itt egy konkrét példa.

Elvesztett és megtalált, majd a segíteni akarás szándékával az egyik közösségi oldalra kiposztolt bankkártyák adatait felhasználva vásárolgatott magának egy nő, aki ellen a Veszprémi Járási Ügyészség 11 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járásbíróságon.

A 25 éves nő az internetes oldalon böngészve vette észre, hogy az elvesztett, majd mások által megtalált bankkártyákat a megtalálók a kártyabirtokos felkutatása reményében sok esetben lefényképezik, a fotót pedig a közösségi oldalon megosztják.

A nő mindezt kihasználva a bankkártyák számára, érvényességi idejére és esetenként a CVC kártyaellenőrző kódra vonatkozó adatokat képernyőfotó készítésével elmentette, majd

az adatok felhasználásával 2018 júniusától egészen 2019 májusáig webáruházakból vásárolt,  a szolgáltatók pedig a bankkártyákhoz tartozó számlákat terhelték meg a vásárlások összegével.

A vádlott egy ízben még egy SZÉP kártya adatait is felhasználta a fizetéshez. A nő főként ruházati cikkeket vett, de mások bankszámlájának terhére alkalmanként a maga és családja telefonkártyáit is feltöltötte. Cselekményeivel összesen 11 sértettnek okozott különböző, 20 ezer forinttól 650 ezer forintig terjedő összegű kárt.

Kapcsolódó cikk
Találtam egy személyi igazolványt!
Találtam egy személyi igazolványt, de nem adom vissza a tulajdonosának, inkább posztolgatok róla Facebook-on!

A járási ügyészség a nővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára és végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására, továbbá vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt a bíróságnak.

Visszaélni egyébként nemcsak a bankkártyákkal, de a közösségi oldalakra igazolványokon szereplő személyes adatokkal is lehet, így a Facebook helyett inkább a jegyzőtől, a rendőrségtől vagy a közlekedési eszközön, üzletekben talált iratok esetében az ügyfélszolgálattól kérj segítséget!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.