2020. október 26.
//
Dömötör névnap

Először figyelmeztet, utána büntet a rendőr, ha nincs maszk

2020. szeptember 30. 11:01
A maszkviselési szabályok betartását ellenőrzi a rendőrség a buszokon, ha valaki nem tartja be a szabályokat a figyelmeztetés ellenére sem, bírságra is számíthat. Megnéztük, hogy a V-Busz járatain mennyire fegyelmezettek az emberek.

Szeptember 21-től léptek életbe azok a szigorúbb szabályok, amelyek a maszkviselésről rendelkeznek: mit, hogyan és hol kell hordani a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Az első és legfontosabb, hogy a szájmaszkot már nem lehet kiváltani kendővel, vagy sállal, kötelező a szájat és orrot is eltakaró maszk viselése.

A kulturális intézmények, közigazgatási szervek, ügyfélfogadási terek (ahol 5 embernél többen várakoznak, mozik, könyvtárak, levéltárak, plázák mellett az egyik legfontosabb helyszín, ahol sok ember zsúfolódik össze egyszerre, a közösségi közlekedés járművei, Veszprémben a V-Busz autóbuszai.

A szabályok értelmében fel sem szállhat az, aki nem visel maszkot, ennek betartásáról a sofőrnek kell gondoskodnia, akinek egyébként szintén kötelező a maszk viselése. Ha mégis így szállna fel valaki, vagy utazás közben szabadulna meg száját és orrát elfedő eszköztől, azt a szúrópróbaszerűen ellenőrző rendőrök szankcionálhatják.

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a szabályok értelmében milyen büntetésre számíthat a renitens utas.

Amennyiben a rendőr a védelmi intézkedések betartásával kapcsolatban szabálytalanságot észlel, vagy ilyet hoznak tudomására, szabálysértés elkövetése miatt intézkedik: figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz. Hangsúlyozzuk az egyéni felelősséget: a maszkviselés szabályainak betartása a mások élete, testi épsége és egészségének védelme érdekében fontos

- tudtuk meg a válaszukból.

Tehát fontos, hogy a rendőr először figyelmeztet, majd pénzbírságot is kiszabhat annak, aki nem tartja be a kormányrendelet szabályait.

A V-Busz járatain hétköznap délelőtt mi is szúrópróbaszerűen ellenőriztük az utasukat és a sofőröket, saját tapasztalatok alapján Veszprémben a járvány első hullámához hasonlóan most is megértették az emberek a védekezés fontosságát, nem találkoztunk maszk nélkül utazó emberekkel. Hozzá kell tenni, hogy sokan továbbra is csak a szájukat fedik el a maszkkal, ami igaz védi a többi embert, de az orron át maszkot helytelenül viselő személy még könnyen megfertőződhet.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Rövidesen munkába állhat a Veszprémi KKFT
Rövidesen munkába állhat a Veszprémi KKFT
Az összes játékosunknak negatív lett a koronavírustesztje, de még néhány kézilabdázónkra vár a szívultrahang-vizsgálat. Ha az orvosunk ott sem talál eltéréseket, akkor ismét munkába állhatunk! – nyilatkozta klubja hivatalos honlapjának Éles József, a Veszprémi KKFT tulajdonosa.
Női kézilabda Eb: drasztikus szabályok Norvégiában
Női kézilabda Eb: drasztikus szabályok Norvégiában
Egyetlen pozitív koronavírus-teszt következtében akár két válogatottat is kizárhatnak a decemberben sorra kerülő norvég-dán közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságról.
Szeretne pályára lépni Kielben a Veszprém
Szeretne pályára lépni Kielben a Veszprém
A szombati koronavírus-teszteknél már egyetlen játékos eredménye sem lett pozitív a Telekom Veszprém kézilabdacsapatánál, amely szeretne pályára lépni szerdán Kielben a BL-ben.
Meghalt 38 beteg, 1820-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 38 beteg, 1820-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1820 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.
Meghalt 47 beteg, 2066-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 47 beteg, 2066-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt negyvenhét, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.