Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ember legjobb társa az oroszlán

2020. szeptember 15. 12:00
Kikerült Kolodko Mihály harmadik, Kislány és az oroszlán miniszobra is Veszprémbe, melyet az A1-Sped Kft. felkérésére készített.

Az alkotást ezúttal a Séd partján, a Margit romokhoz közel kell keresni, melynek témáját a turizmus és a történelem ihlette. A megrendelő A1-Sped Kft. egyrészt mindenképpen szeretett volna egy kislányt ábrázoló szobrot, hiszen Veszprém a Királynék városa, s mondhatni minden kislány „királylány” szeretne lenni, másrészt Árpád-házi Szent Margit is itt nevelkedett gyermekként. Az oroszlán ebben az esetben kettős jelentéssel bír: mint az állatok királya, Kolodko Mihály javaslatára ő a királyfi a királylány mellett, emellett pedig a Veszprémi Állatkertet is szimbolizálja.

A szobor összességében 36 cm hosszú, 17 cm széles és 25 cm magas, a kislány figura bronzból készült, az oroszlán pedig mészkőből.

Az alkotás végleges nevéhez a javaslatokat ezúttal is a veszprémiektől várják, melyek közül a legjobbakra a cég közösségi oldalán lehet szavazni.

Kolodko Mihály és Török Balázs a legújabb alkotássalKolodko Mihály és Török Balázs a legújabb alkotással

A harmadik mű kihelyezésével pedig a kör is teljessé vált, azok ugyanis a múltat (Őr), a jelent (Utcazenész) és a jövőt is jelképezik (Kislány és az oroszlán). Emellett a tervezésnél azt is szem előtt tartotta a cég és az alkotó, hogy mindegyiknek kicsit más hangulata legyen: az Őr komolyságot, fegyelmet sugall, az Utcazenész vidámságot, míg a legújabb alkotás a helyszínhez hasonlóan csendességet – tudtuk meg Török Balázs ügyvezetőtől.

A cégvezető hozzátette, köszönettel tartoznak Veszprém Megyei Jogú Város képviselő-testületének tagjainak, akik egyhangúan elfogadták Kolodko Mihály miniszobrainak Veszprémben történő kihelyezését, illetve Brányi Mária alpolgármesternek és az ő elnöklésével vezetett Köztéri műalkotások munkacsoportjának, valamint Perlaki Claudiának, a munkacsoport vezetőjének, akik szintén közreműködtek a projekt eredményes létrejöttében.

Fotók: Török Balázs

Bertalan Melinda
további cikkek
Örömtánccal töltődtek az idősek Örömtánccal töltődtek az idősek A szenior örömtánc az idős emberek szellemi, fizikai és mentális aktivitásainak legelterjedtebb formája. A Táncolj még Országos Szenior Örömtánc Találkozó nemcsak az időseket töltötte fel vasárnap délelőtt a Március 15. u. sportcsarnokban. ma 15:05 Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. tegnap 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. 2023. szeptember 30. 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.