Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ember legjobb társa az oroszlán

2020. szeptember 15. 12:00
Kikerült Kolodko Mihály harmadik, Kislány és az oroszlán miniszobra is Veszprémbe, melyet az A1-Sped Kft. felkérésére készített.

Az alkotást ezúttal a Séd partján, a Margit romokhoz közel kell keresni, melynek témáját a turizmus és a történelem ihlette. A megrendelő A1-Sped Kft. egyrészt mindenképpen szeretett volna egy kislányt ábrázoló szobrot, hiszen Veszprém a Királynék városa, s mondhatni minden kislány „királylány” szeretne lenni, másrészt Árpád-házi Szent Margit is itt nevelkedett gyermekként. Az oroszlán ebben az esetben kettős jelentéssel bír: mint az állatok királya, Kolodko Mihály javaslatára ő a királyfi a királylány mellett, emellett pedig a Veszprémi Állatkertet is szimbolizálja.

A szobor összességében 36 cm hosszú, 17 cm széles és 25 cm magas, a kislány figura bronzból készült, az oroszlán pedig mészkőből.

Az alkotás végleges nevéhez a javaslatokat ezúttal is a veszprémiektől várják, melyek közül a legjobbakra a cég közösségi oldalán lehet szavazni.

Kolodko Mihály és Török Balázs a legújabb alkotássalKolodko Mihály és Török Balázs a legújabb alkotással

A harmadik mű kihelyezésével pedig a kör is teljessé vált, azok ugyanis a múltat (Őr), a jelent (Utcazenész) és a jövőt is jelképezik (Kislány és az oroszlán). Emellett a tervezésnél azt is szem előtt tartotta a cég és az alkotó, hogy mindegyiknek kicsit más hangulata legyen: az Őr komolyságot, fegyelmet sugall, az Utcazenész vidámságot, míg a legújabb alkotás a helyszínhez hasonlóan csendességet – tudtuk meg Török Balázs ügyvezetőtől.

A cégvezető hozzátette, köszönettel tartoznak Veszprém Megyei Jogú Város képviselő-testületének tagjainak, akik egyhangúan elfogadták Kolodko Mihály miniszobrainak Veszprémben történő kihelyezését, illetve Brányi Mária alpolgármesternek és az ő elnöklésével vezetett Köztéri műalkotások munkacsoportjának, valamint Perlaki Claudiának, a munkacsoport vezetőjének, akik szintén közreműködtek a projekt eredményes létrejöttében.

Fotók: Török Balázs

Bertalan Melinda
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. tegnap 12:11 Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.