2023. március 21.
//
Benedek névnap

Országosan dobogósak a Veszprém megyei civilek pályázati eredményességben

A civil egyesületek számára tartottak információs napot csütörtökön a Városházán, ahol az eddigi pályázatok eredményessége mellett a jövő évi kiírásokról is megtudhattak friss információkat a résztvevők.

A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület, mint a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa szervezte azt az információs napot, amelyen a veszprémi, valamint a megye további településein működő civil szervezetek szerezhettek olyan hasznos tudnivalókat, ami a következő pályázati időszakban nagyban megkönnyítheti majd sikerességüket.

A megyei szervezetek egyébként eddig sem álltak rosszul eredményességben, erről Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszélt előadásában, aki néhány beszédes statisztikát is hozott ennek szemléltetésére:

Veszprém megyében jelenleg 2296 bejegyzett civil szervezetet tartanak számon, közülük közel 500-an pályáztak az elmúlt időszakban, ezzel aktivitásban az országos középmezőnyben vannak.

Ugyanakkor a 413 érvényes pályázatból 270 nyert is támogatást – közel 250 millió forint támogatást osztottak szét – ezzel a veszprémi szervezetek a harmadik legeredményesebbek az országban.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ez az eredményesség annak is köszönhető, hogy a megyeszékhelyen tevékenykedő civil szolgáltató központ hatékonyan végzi a munkáját, segíti a szervezeteket az adminisztrációban, valamint tanácsadással is hozzájárul a pályázatírás zökkenőmentességéhez.

A jövőben pedig még nagyobb jelentősége lesz ennek a segítségnek, hiszen október 12-től kiírják a Nemzeti Együttműködési Alap a következő évre vonatkozó pályázatait, továbbá az elmúlt években népszerű egyszerűsített pályázatok is elérhetőek lesznek november 12-től. Utóbbinál gyakorlatilag elég egy érvényes pályázatot leadnia a civil szervezeteknek és maximum 300 ezer forint értékben meg is kapják programjukra a támogatást a keretösszeg függvényében.

A helyettes államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus második hulláma miatt most nem érdemes nagyobb rendezvényekben gondolkodni, inkább más jellegű projektötleteket várnak a civilektől.

Az eseményen Hegedűs Barbara alpolgármester is a koronavírus elleni védekezésben nyújtott civil támogatásra hívta fel a figyelmet. Szerinte az a segítség, amit a civilektől kapott az önkormányzat tavasszal, példa értékű lehet bárhol az országban. Számos ponton és számos módon segítették az önkormányzat munkáját.

Hegedűs Barbara elmondta, hogy a jövőben a kormányzati támogatások mellett az eddigiekhez hasonlóan az önkormányzattól is számíthatnak forrásokra a civil szervezetek. A városi civil alapra bárki pályázhat, valamint a nagyobb szervezetek külön támogatásban is részesülnek.

Európa kulturális fővárosa projekt sikere pedig a civilek nélkül nem valósulhatna meg, ezért a jövőben még szorosabb együttműködésre törekednek majd, emelte ki az alpolgármester, valamint újabb forrásokra is számíthatnak majd.

vehir.hu

További cikkek

Befőzőgéppel a közösségépítésért
Befőzőgéppel a közösségépítésért
2016 óta közel 90 helyre látogatott már a Kárpát-medencében a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével együtt, hogy felkeressék a helyben aktív civil szervezeteket, vagy éppen nagycsaládosokat és speciális lekvárkészítő gépet adományozzanak nekik.
Tizenegyedik alkalommal szervez gálát a VVHHFE
Tizenegyedik alkalommal szervez gálát a VVHHFE
November 12-én rendezi meg éves jótékonysági bálját a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület az egyetem aulájában.
Amikor egy iskolában több kreatív civil egyesület összefog, létrejön a Támogató iskola
Amikor egy iskolában több kreatív civil egyesület összefog, létrejön a Támogató iskola
Kísérleti projektnek indul, de vesztenivalója így sincsen a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban életre hívott új kezdeményezésnek. A Támogató iskola nevű projektben több helyi civil szervezet hangolja össze a kreatív munkáját annak érdekében, hogy erősítsék a tanár-diák közösségeket, valamint még jobb körülményeket teremtsenek az iskolában.
Október közepéig várják a helyi kulturális és közösségi élet felpörgetéséhez a pályázatokat
Október közepéig várják a helyi kulturális és közösségi élet felpörgetéséhez a pályázatokat
Újabb közösségek csatlakozhatnak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programhoz: ezúttal egy teljesen új koncepciójú pályázati sorozat nyílik meg a csatlakozott települések legkisebb közösségei számára. Összesen 4 alkalommal - elsőként október 15-ig - lehet pályázatot benyújtani a kulturális és közösségi élet felélénkítéséhez. A minipályázat villámgyors és egyszerű: különlegessége, hogy a nyertes pályázatokat önkéntes, lakossági zsűri választja ki.
Díjazták a civil munkát
Díjazták a civil munkát
A tizenötödik veszprémi civil napon adták át szombaton a ProCivitate-díjat.