2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Országosan dobogósak a Veszprém megyei civilek pályázati eredményességben

A civil egyesületek számára tartottak információs napot csütörtökön a Városházán, ahol az eddigi pályázatok eredményessége mellett a jövő évi kiírásokról is megtudhattak friss információkat a résztvevők.

A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület, mint a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa szervezte azt az információs napot, amelyen a veszprémi, valamint a megye további településein működő civil szervezetek szerezhettek olyan hasznos tudnivalókat, ami a következő pályázati időszakban nagyban megkönnyítheti majd sikerességüket.

A megyei szervezetek egyébként eddig sem álltak rosszul eredményességben, erről Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszélt előadásában, aki néhány beszédes statisztikát is hozott ennek szemléltetésére:

Veszprém megyében jelenleg 2296 bejegyzett civil szervezetet tartanak számon, közülük közel 500-an pályáztak az elmúlt időszakban, ezzel aktivitásban az országos középmezőnyben vannak.

Ugyanakkor a 413 érvényes pályázatból 270 nyert is támogatást – közel 250 millió forint támogatást osztottak szét – ezzel a veszprémi szervezetek a harmadik legeredményesebbek az országban.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ez az eredményesség annak is köszönhető, hogy a megyeszékhelyen tevékenykedő civil szolgáltató központ hatékonyan végzi a munkáját, segíti a szervezeteket az adminisztrációban, valamint tanácsadással is hozzájárul a pályázatírás zökkenőmentességéhez.

A jövőben pedig még nagyobb jelentősége lesz ennek a segítségnek, hiszen október 12-től kiírják a Nemzeti Együttműködési Alap a következő évre vonatkozó pályázatait, továbbá az elmúlt években népszerű egyszerűsített pályázatok is elérhetőek lesznek november 12-től. Utóbbinál gyakorlatilag elég egy érvényes pályázatot leadnia a civil szervezeteknek és maximum 300 ezer forint értékben meg is kapják programjukra a támogatást a keretösszeg függvényében.

A helyettes államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus második hulláma miatt most nem érdemes nagyobb rendezvényekben gondolkodni, inkább más jellegű projektötleteket várnak a civilektől.

Az eseményen Hegedűs Barbara alpolgármester is a koronavírus elleni védekezésben nyújtott civil támogatásra hívta fel a figyelmet. Szerinte az a segítség, amit a civilektől kapott az önkormányzat tavasszal, példa értékű lehet bárhol az országban. Számos ponton és számos módon segítették az önkormányzat munkáját.

Hegedűs Barbara elmondta, hogy a jövőben a kormányzati támogatások mellett az eddigiekhez hasonlóan az önkormányzattól is számíthatnak forrásokra a civil szervezetek. A városi civil alapra bárki pályázhat, valamint a nagyobb szervezetek külön támogatásban is részesülnek.

Európa kulturális fővárosa projekt sikere pedig a civilek nélkül nem valósulhatna meg, ezért a jövőben még szorosabb együttműködésre törekednek majd, emelte ki az alpolgármester, valamint újabb forrásokra is számíthatnak majd.

vehir.hu

További cikkek

Segítik a kapcsolódást az érzékenyítő órák
Segítik a kapcsolódást az érzékenyítő órák
Az iskolai szemléletformáló Esély órák tanulságairól beszélgettek péntek délután a Fogyatékosügyi Kerekasztal tagjai a Pannon Egyetemen.
Veszprémi Polgárőr Egyesület: civilként, alázattal a köz szolgálatában
Veszprémi Polgárőr Egyesület: civilként, alázattal a köz szolgálatában
Elkezdte munkáját az újonnan megalapított Veszprémi Polgárőr Egyesület. A városrészektől függetlenül működő civil szerveződés tagjai már a legelső egyeztetésen konkrét célokat fogalmaztak meg, aminek záros határidőn belül eredményei is lehetnek Veszprém még jobb közbiztonsága szempontjából.
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
A kavicsfogú álteknős szoborállításáról az önkormányzat már 2019-ben határozatott hozott, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szeretné, hogy a helyiek is bekapcsolódhassanak a projektbe.
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és munkaerőpiaci programja, a Balansz Program már évek óta díjjal jutalmazza azokat a cégeket, amelyek családbarát jó gyakorlatokat vezetnek be és ezeket innovatív módon a munkatársak igényei szerint alakítják.
Harminc éve barátságban a Jeruzsálemhegyen
Harminc éve barátságban a Jeruzsálemhegyen
Három évtizedes jubileumát ünnepelte a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pénteken, viszont az ünnepségen kiderült, a szellemiség, amit követnek, ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A városrészben működő társas kör hagyományai egészen a XIX. századig nyúlnak vissza.