2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Kopjafát avattak Vilonyán a határon túli összetartás erősítése érdekében

2020. szeptember 2. 4:00
Trianon évfordulója alkalmából kopjafát avattak Vilonyán, amely a békediktátum emlékezete mellett a település testvérvárosi kapcsolata előtt is tiszteleg.

Az eredeti tervek szerint júniusban avatták volna fel Vilonyán azt a kopjafát, amit Trianon 100. évfordulója alkalmából, valamint Vilonya és testvértelepülése, Nyitracsehi 25 éves kapcsolata alkalmából emeltek a településen.

Az avatóünnepségen Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, 

A vilonyai emberek példaértékű hazaszeretete is táplálja azokat az erényeket, amelyek fontosságára Trianon világított rá, és az Ő hagyományőrzésük is segíti azt, hogy a határon túli magyarsággal egy tervezőasztalon meghúzott határvonal legyen az egyetlen elválasztó vonal, ez pedig az összetartozásunkat, egymás tiszteletét és szeretetét nem tudja befolyásolni.

A kopjafára az alábbi szövegek vannak felvésve:

Vilonya - Nyitracsehi - egy nyelvet beszélünk
Egy község a térképen Vilonya, de nekünk ennél sokkal több
Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen
Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Az összetartozás napja méltó emléknap minden magyarnak, éljen bárhol a világban
Az összetartozás napja méltó emléknap minden magyarnak, éljen bárhol a világban
Szombat délelőtt az Óváros téri Országzászlónál tartottak megemlékezést a trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján.
Trianonról nyílt kiállítás az Óváros téren
Trianonról nyílt kiállítás az Óváros téren
A trianoni békeszerződést és megkötésének körülményeit és következményeit bemutató kiállítás nyílt kedden az Óváros téren. Az országjáró vándorkiállítást először Veszprémben láthatja a közönség.
A nemzeti összetartozás napja Trianon igazi revíziója
A nemzeti összetartozás napja Trianon igazi revíziója
„Túl kell lépni azon a megaláztatáson, amit Trianon jelentett. Békére, partnerségre kell törekednünk szomszédainkkal, hogy jogosan várhassuk el ugyanezt a tiszteletet saját magunk irányába is. Mindezt úgy, hogy becsületünket nem rendeljük alá ennek.” - Mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében az Óváros téri országzászlónál a nemzeti összetartozás napja alkalmából.
Három kerek évforduló 2021-ben
Három kerek évforduló 2021-ben
Rockzenekar, népszavazás, egy ökölbe szorult kéz. Az előttünk álló évben is több történelmi esemény kerek évfordulójára emlékezhetünk. Összegyűjtöttünk hármat.
Orbán: Magyarország ismét győzelemre áll
Orbán: Magyarország ismét győzelemre áll
Nincs a világnak egy nemzete sem, amely kibírt volna ilyen száz évet, de mi nemcsak kibírtuk, hanem ismét győzelemre állunk - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Sátoraljaújhelyen.