Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Visszatér az élet az iskolába

2020. szeptember 5. 4:00
Elsősavatóval hangoltak a tanévre az Ipari Technikumban, a diákönkormányzat a karantén ideje alatt is igyekezett összetartani a közösséget.

Amikor a koronavírus járvány tavasszal elérte hazánkat, nemcsak az oktatás szervezése terén állított addig soha nem tapasztalt kihívásokat az iskolák elé, de az intézmények egy másik fontos funkciója, a közösségek építése is újfajta gondolkodást igényelt. A diákokat – akik addig állandó résztvevői voltak egymás mindennapjainak – hónapokra elszakította egymástól a karantén, a közösségi létezés az online térbe szorult. Az iparis diákönkormányzat azonban ilyen körülmények között is megtalálta a módját, hogy összehozza az iskola tanulóit.

Amikor szembesültek vele, hogy nem rendezhetik meg a nagy hagyományokkal rendelkező, és minden évben az egyik legnépszerűbb programnak számító éjszakai focikupát, úgy döntöttek, hogy valamilyen karantén-kompatibilis megoldással pótolják az elmaradt versenyt. E-sport bajnokságot szerveztek, ami minden várakozást felülmúló sikert aratott. A fordulókat az e-sportok streamelésére szakosodott Twitch közösségi oldalon keresztül közvetítették, így a játék öröme nem csak az iparisokhoz jutott el, külsősöktől is sok pozitív visszajelzést kaptak. Zólyomi Marcell, a diákönkormányzat elnöke elárulta: szerepel is a terveik között, hogy a kényszer szülte programot az előttünk álló tanévben is megrendezzék.

Szerencsére tavasz óta valamelyest enyhültek a járványügyi szabályok. A ballagást ugyan még rendhagyó módon, online kellett megtartani, a nyáron azonban már arra is lehetőség volt, hogy az iskola hagyományos tiszai vízitáborát megszervezzék. Most pedig, néhány nappal szeptember elseje előtt már mindenki arra készül, hogy – amennyire az aktuális előírások lehetővé teszik – egy normális tanévet kezdhessenek meg az Ipari Technikumban.

A normális tanévkezdéshez pedig hozzátartozik az elsősök felkészítése és beavatása is. A gólyák az utolsó augusztusi héten megismerkedhettek leendő osztályfőnökükkel, a tanulókat drámapedagógiai, önismereti, tanulásmódszertani programelemek segítségével hangolták rá életük új kalandjára, és eközben persze a frissen kialakult osztályok közösséggé válásának alapjait is lerakták. 

E közösségek első közös próbatétele pedig az elsősavató volt, amit csütörtök délután és péntek délelőtt az iskola sportpályáján rendeztek meg, és ahol játékos feladatokon keresztül mérhették össze képességeiket a technikum legújabb tanulói. Bízzunk benne, hogy az oktatás nem kényszerül újra házi őrizetbe, és a fiataloknak még sok, hasonlóan izgalmas élményben lehet részük a napokon belül elrajtoló tanév során.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.