Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyháztörténeti konferenciát tartottak a Hittudományi Főiskolán

2020. augusztus 29. 4:00
Nyolcadik alkalommal szerveztek konferenciát „A veszprémi püspökség a középkorban” címmel.

„Mélységes mély a múltak kútja” – mondja Thomas Mann a József és testvérei című művében. Erre az idézetre építette fel nyitóbeszédét dr. Takács István egyháztörténész, főiskolai tanár, aki szerint a történelmet művelő emberek nem csupán ismerik, de igazságát is élik az említett mondatnak. Kifejtette, a múlt kútjába tekintve látni igazán, mennyi részlet, feltáratlan titok és megválaszolandó kérdés tornyosul az ember elé.

Dr. Takács István szerint az egyháztörténeti konferencia is remek lehetősége, hogy a sötét kút homályos részei kikristályosodjanak, vagyis a múlt lépésről lépésre feltáruljon előttünk, az idegen és ismeretlen pedig egyre otthonosabbá váljon számunkra.

„Ismerni a múltat, értékelni a jelent!”,

emelte ki az egyháztörténész, szerinte ugyanis a konferencia segít tudatosítani, hogy valójában milyen örökség birtokában vagyunk, a múltat ismerve pedig, nem csupán önmagunkat, de a kereszténységünket, valamint a hitünk megtartó és formáló erejét is megismerhetjük.

Dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora az egyetemes egyházat építő, annak gyökereit feltáró kutatók munkáját üdvözölte, majd II. János Pál pápa szavait idézte, aki szerint az a hit, amely nem teremt kultúrát, nem igazi hit. Vagyis, az egyháznak újra kell értelmezni történelmi hagyatékát, és nyitni kell a jövő felé.

A nap folyamán húszperces előadások formájában – két helyszínen – járták körbe a középkori veszprémi püspökség témakörét. Az előadók a színes, izgalmas betekintés mellett, átfogó képet adtak a korszak egyházi működéséről. Szó esett - többek között - a veszprémi egyházmegye 11. századi templomhálózatáról is, vagy az egyházi közigazgatásról, a középkori veszprémi egyházmegyében. A konferenciát a Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár együttműködésével szervezték.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Különleges mennyezeti festményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeiben Különleges mennyezeti festményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeiben Historizáló, neoreneszánsz stílusú, négy helyiségből álló szalonsor festett felületeit restaurálják a szakemberek a veszprémi várnegyed Kanonoki Házában, a szomszédos Kisszemináriumban pedig rábukkantak az épület egykori kápolnájára, amely 2025-re visszanyeri régi pompáját. A veszprémi kanonoki sor egy másik épülete, a Simon Ház a 20. századi történelemben játszott fontos szerepet: 1945-ben hónapokat töltött itt a nyilasok fogságából frissen szabadult Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek. 2024. március 30. 8:35 Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést Szerda délután tartották a Vár utcában lévő Körmendy-ház kiállításának megnyitóját, s bár a ház még nincsen teljesen kész, a főegyházmegye tárlattal készült, A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kutatásai a veszprémi várhegyen címmel. 2023. szeptember 29. 13:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.