2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Légzéstámogató készüléket adományoztak a vadászok a megyei kórháznak

A 2019-es országos jótékonysági vadászat adományát adták át jelképesen a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának hétfő délelőtt.

Több mint 1,2 millió forint értékű légzéstámogató készüléket adott át a magyar vadásztársadalom nevében Fejes László az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának hétfő délelőtt. A készüléket március óta használják az intézményben, de a pandémiás időszak miatt szimbolikusan csak most adták át.

Az úgynevezett jótékonysági vadászat hat éve ismert az országban, de országos kiterjedésűvé csak a tavalyi évben vált. A hazai vadásztársadalom 2019-ben alapította meg az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft-t, mely példát mutatva célul tűzte ki, hogy minden évben minden megyéből egy kórház gyermekosztályát támogassa jótékonysági vadászattal. Veszprém megyében a Csolnoky Ferenc Kórház a kedvezményezett intézmény.

Lippai Norbert kórházigazgató és Fejes László ügyvezető igazgató az adományozó okirattal. A háttérben Szabó Éva, a megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.Lippai Norbert kórházigazgató és Fejes László ügyvezető igazgató az adományozó okirattal. A háttérben Szabó Éva, a megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.

Tavaly országosan összesen 1200 természetes és jogi személynek köszönhetően 37 millió forintot gyűjtöttek össze az állami egészségügynek. Veszprém megyében várpalotai helyszínnel december 27-t jelölték ki a jótékonysági vadászatra, amelyen 52 támogatónak köszönhetően 1 235 000 forint gyűlt össze. Az adományozott készülékekről minden évben a fennálló keret és a gyermekosztályok igényeinek függvényében döntenek, így esett a választás Veszprémben a most átadott legzéstámogató eszközre.

 „A készülék ugyan kicsi, de az ára, és amire használjuk, az nagy”- mondta a készülékről Szabó Éva, a megyei kórház Gyermekgyógyászati Centrumának vezető főorvosa. A légzésterápiás eszközt elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek légúti vírusos fertőzéseinél használják, de az asztma súlyos formáinál is alkalmazható. A speciális eszköz az orron keresztül biztosít magas gázkeverék áramlást. A betegség következtében összeesett tüdőt kitágítva tartja, így a beteg a súlyos állapotot mechanikus lélegeztetés nélkül tudja átvészelni -hangzott el a működésről. Ez a második ilyen készülék a gyermekosztályon, amit március óta öt esetben kellett használni.

Szabó Éva mutatja be a készüléket a sajtónak.Szabó Éva mutatja be a készüléket a sajtónak.

Lippai Norbert kórházigazgató az ünnepélyes átadón köszönetét fejezte ki a vadásztársadalom cselekedete iránt, majd azt mondta, azért is örömteli az esemény, mert példázza azt az összefogást, ami ezt a megyét jellemzi.

Az Országos Jótékonysági Vadászatot a tervek szerint idén decemberben is megrendezik.

Magyarország 2021-ben vadászati világkiállítást rendez.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Fennállásának tízéves jubileumát ünnepelte pénteken a Vanderlich Egészségcentrum.
Miért csíp a kullancs?
Miért csíp a kullancs?
A tavasz közeledtével egyre több helyen hívják fel figyelmünket arra, hogy jön a kullancsszezon, pedig a klímaváltozás, az enyhülő telek következtében lassan eljutunk odáig, hogy talán véget sem ért. Így nem árt, ha közelebbről is (azért ne túl közelről) megismerkedünk ezekkel az élősködőkkel, valamint az általuk terjesztett leggyakoribb betegségekkel. Megkedvelni talán így sem fogjuk őket, de hatékonyabban védekezhetünk ellenük.
A „hirtelen szívhalál” lehetséges tíz tünete
A „hirtelen szívhalál” lehetséges tíz tünete
A szív betegségei – mint például az iszkémiás szívbetegség, vagy a szívinfarktus – hazánkban a vezető halálozási okok listájának élén szerepelnek. Az index.hu összegyűjtötte, mi az a tíz jel, amelyet testünk küld szívbetegségre figyelmeztetve, és amennyiben időben cselekszünk, megelőzhetjük a végzetes bajt.
Most tetőzik az influenzajárvány!
Most tetőzik az influenzajárvány!
Békés, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Zala vármegyékben már csökkent az orvoshoz fordulók száma, Veszprémben nőtt.
38 ezren fordultak orvoshoz tünetekkel a múlt hét
38 ezren fordultak orvoshoz tünetekkel a múlt hét
A múlt héten 38 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében, csütörtökön.