2020. szeptember 23.
//
Tekla névnap

Vállán cipelné játékosai terheit

A férfi kosárlabda NB I/B Piros csoportjában szereplő HOYA-PE Veszprém újdonsült vezetőedzője, a mindössze huszonnyolc esztendős Baksa Szabolcs úgy véli, megfiatalítottuk csapatuk komoly fejtörést, nagy meglepetést okozhat majd a riválisaik számára.

A veszprémi kosárlabdacsalád szerves része, Mérész Csaba, majd a profizmusról elhíresült szerb tréner, Nikola Lazics távozása után városunk másodosztályban szereplő csapata, a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém koncepcióváltásra szánta el magát a tavalyi, a pandémia következtében idő előtt lezárult bajnokság végén.

Kapcsolódó cikk
Koncepcióváltás a HOYA-PE Veszprémnél
Csorvási Levente sportigazgatótól megtudhattuk: a feljutás helyett inkább tehetséges fiataloknak, feltörekvő edzőknek biztosítana teret városunk másodosztályú férfi kosárlabdacsapata, a HOYA-PE Veszprém.

A klubmenedzser portálunknak tett nyilatkozata pedig a közelmúltban bizonyosságot nyert, hiszen a HOYA mindösszesen három rutinos kosárlabdázóval, Madár András mellett Szabó Péterrel és a szerb Nebojsa Dukiccsal készül nekivágni a soron következő idénynek. Keretükre tekintve azonban nem panaszkodhatnak, hiszen számos tehetséges fiatalt is sikerült kötelékükbe csábítaniuk. Arról nem is beszélve, hogy a vezetőedzői megbízás olyan ember kezébe került, aki pazarul ért utóbbiak nyelvén.

A korábbi másodedző, Baksa Szabolcs lett a HOYA vezetőedzőjeA korábbi másodedző, Baksa Szabolcs lett a HOYA vezetőedzője

A fiatal, de annál ambiciózusabb Baksa Szabolcs a 2019/2020-as évadban került a bakonyiakhoz: Lőrincz Alex másodedzői, valamint a junior csapatnál végzett vezetőedzői pozícióját vette át. Nem volt számára ismeretlen Veszprém, hiszen a városból származik. Innen vezetett az útja a fővárosi Testnevelési Egyetemre, ahol mesterszakon is sportmenedzser diplomát szerzett. Elmondása szerint a szíve húzta vissza, de szakmailag is hatalmas előre lépést jelentett neki a váltás.

Mérész Csabának és Nikola Lazicsnak is hatalmas köszönettel tartozom, hiszen a szakmai tudásukat nemcsak a játékosok irányába, hanem felém is tolmácsolták. Másodedzőnek érkeztem a csapathoz, mégis rengeteget tanulhattam azokból a történésekből, amelyeknek szemtanúja lehettem mind a pályán, mind az öltözőben. A későbbiekben remélem, hogy mindez a javamra is válik majd. Annyit bátran ígérhetek, hogy egyik említett vezetőedző stratégiájának sem fordítok majd hátat: inkább kiegészítem azokat a saját rendszeremmel

– mutatott rá a Budapesti Honvéd 3x3-as csapatának korábbi vezetőedzője arra, hogy ő elsősorban a játékosok szemszögéből, az ő fejükkel próbál majd gondolkodni.

Baksa elsődleges célja, hogy játékosai szeressenek edzésre járniBaksa elsődleges célja, hogy játékosai szeressenek edzésre járni

A vezetőedző egyébként a nyári hónapok alatt sem maradt tétlen: lelkiismeretesen készült újdonsült feladatkörére. Tette mindezt úgy, hogy a helyi kosaras akadémia, a CBA nyári táboraiban rendre besegített a litván Arvydas Straupisnak. Baksa Szabolcs hangsúlyozta, mindig is boldogságot jelentett számára az, ha tudást adhatott át a gyermekeknek, akiknek ezzel örömöt is szerezhetett. Mindezt pedig csak tetézte, hogy közben ő is mentális fejlődésen eshetett át a szaktekintélynek hála. 

Dolgozz és szeress, szeress és dolgozz – ahogy Freud is mondta. Jómagam is ennek a híve vagyok, annyival kiegészítve, hogy a munkaköröm mind az U20-as válogatottnál, mind a veszprémi kosárlabdacsapatnál, akadémiánál olyan, hogy amit adok, azt nap mint nap vissza is kapom. Ez tartja fenn a motivációmat is: a fiatalabb generációval olyan helyzetbe kerültünk, hogy még magát a kosárlabdát is taníthatjuk nekik: ugródeszkát kaphatnak, ahonnan a későbbiekben elérhető távolságra kerülhet az A-csoport, amiről egy pillanatra sem mondtuk le!

– árulta el a korosztályos válogatott technikai vezetője, majd nyomatékosította: bármikor, bármilyen helyzetben saját vállán cipelné fiatal játékosai terheit.

Nem elsődleges céljuk a feljutás, de meglepetést okoznánakNem elsődleges céljuk a feljutás, de meglepetést okoznának

Óriási köszönettel tartozom ügyvezetőnknek, Naményi Miklósnak, amiért semmilyen akadályt nem gördített a nemzeti válogatottnál folytatott munkám elé. Szintén hálás vagyok erőnléti edzőnknek, Starhon Katalinnak is, aki országos szinten kiemelkedő tevékenységével ilyen rövid idő alatt is olyan terhelést biztosított a kosarasainknak, amelynek köszönhetően már én is nyugodt szívvel tarthatok nekik edzést. A veszprémi kosárlabdacsaládnak pedig csak annyit mondhatok így, zárásként, hogy semmi pánik, ígérem, idén is jók leszünk!

A férfi kosárlabda NB I/B idei kiírása hivatalosan még nem készült el: a bakonyiak viszont minden eshetőségre felkészültek. Az eredményes alapozás értelmében a közeljövőben a fővárosba is elutaznak egy tornára, de az is előfordulhat, hogy a barátság jegyében  egy A-csoportos riválissal is megmérkőznek majd. Ugyanis nem titkolt szándékuk, hogy a megfiatalított gárdájukkal (az átlagéletkor 20,7 év) fejtörést, meglepetéseket okozzanak a Vetési Gimnázium tornacsarnokában.

A HOYA-PE Veszprém kerete a 2020/2021-es idényre:

#0 – Szücs Péter
#2 – Sipos Mátyás
#4 – Birkás András
#7 – Madár András
#12 – Futó Balázs
#13 – Orgona Gergő
#18 – Veingartner András
#20 – Simon Márton
#21 – Szabó Péter
#31 – Nebojsa Dukics
#35 – Gaál Bence

Simon Dani
Kovács Bálint
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kosárlabda férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2019/2020 24. 2020. március 11. 20:30 Nagykőrös, Kossuth Lajos Általános Iskola Nagykőrös HOYA-PE Veszprém 59-96
kosárlabda férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2019/2020 23. 2020. március 6. 19:00 Veszprém, Vetési Albert Gimnázium HOYA-PE Veszprém TF-Budapest 83-77
kosárlabda férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2019/2020 22. 2020. február 29. 18:00 Budapest, Bálint Márton Gimnázium MTK HOYA-PE Veszprém 64-89

További cikkek

Két pozitív koronavírus-teszt a kosarasoknál
Két pozitív koronavírus-teszt a kosarasoknál
A HOYA-Pannon Egyetem Veszprém felnőtt kosárlabdacsapatában két játékosnak is pozitív lett a koronavírus tesztje.
Második felkészülési mérkőzését is megnyerte a HOYA
Második felkészülési mérkőzését is megnyerte a HOYA
A HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdacsapata magabiztos győzelmet aratott szombaton az Egis Körmend U20-as együttese felett.
Győzelemmel kezdte felkészülését a HOYA
Győzelemmel kezdte felkészülését a HOYA
Hazai pályán, szép számú szurkolótábor előtt kezdte meg a felkészülési mérkőzések sorát a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, amely kedden tizennégy ponttal verte az Agrofeed SZE Győri KC együttesét.
Újabb két fiatal tehetséggel lett teljes a HOYA kerete
Újabb két fiatal tehetséggel lett teljes a HOYA kerete
Rendkívül megfiatalított, ám annál tehetségesebb és elszánt gárdával vág neki a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdacsapata a 2020/21-es idénynek az NB I/B Piros csoportjában és a Hepp Kupában.
Baksa Szabolcs a HOYA vezetőedzője
Baksa Szabolcs a HOYA vezetőedzője
Hétfőn hivatalosan is megszületett a megállapodás a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém csapatát működtető Veszprém Kosárlabda Kft. és Baksa Szabolcs között, miszerint az eddig másodedzői szerepet betöltő fiatal szakember a 2020/2021-es szezonban már vezetőedzőként küzdhet az együttes sikereiért.