2021. január 26.
//
Vanda névnap

A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít

Ariel, Ficánka, Sebastian – bizonyára ismerősen csengnek a nevek. Esetünkben azonban nem a Kis Hableányról, hanem egy igaz történetről lesz szó. A veszprémi születésű Eszes Fanni ugyanis az első magyar sellőlány, aki nem mellesleg már világversenyen is képviselte hazánkat.

Balatoni gyermekként mindig is arról álmodott, hogy egyszer szinkronúszónő válhasson belőle. Ha mindez nem is vált valóra Eszes Fanni számára, a veszprémi szépségkirálynőt idővel kárpótolta az élet. Ismerjék meg velünk történetét.

Az a bizonyos thaiföldi nyaralás...

Lángosillat, vízibicikli – szinte már mi is Délkelet-Ázsiában éreztük magunkat, de meg kellett elégednünk a balatonalmádi Wesselényi Stranddal. Itt várt ránk ugyanis Fanni, az első magyar sellőlány, egyelőre még uszony nélkül. Mondanunk sem kell, a ruházata így is azonnal megbabonázott bennünket, főleg, amikor megtudtuk, hogy saját kezével dekorálta azokat. De honnan kapta az inspirációt? Mi vesz rá valakit arra, hogy a szárazföldet és a hosszú lábakat vízre és pikkelyes farokúszóra cserélje?

Három éve, 2017 nyarát írtuk, amikor elutaztam Thaiföldre, hogy meglátogassam az egyik barátnőmet. Az ottani sekély, tiszta vizű tenger már önmagában is varázslatos élményként szolgál egy ember életében. Főleg akkor, ha annak partján különlegességeket is megpillanthatunk: ott estem szerelembe a „sellősködéssel”, ott indult be a változás az életemben

– emlékezett vissza Fanni, aki, mint kiderült, egy fényképet is közzétett akkor az Indokínai-félszigeten, ahogy a hullámok mossák testét. És milyen jól tette: így ugyanis felfigyelhetett rá a Sellőakadémia vezetője, Bihari Dávid. A lány életében ekkor kezdődött új fejezet a semmiből, így válhatott a magyar sellők képviselőjévé.

A fáraók földjén

Miután közel egy évet fordítottak a felkészülésre, 2019 nyarán Fanni és Dávid komoly elhatározásra szánták el magukat: Egyiptomba utaztak, hogy a veszprémi hableány első magyarként képviselhesse hazánkat a Miss Mermaid International, azaz a sellők világszépe versenyén. Amely, mint kiderült, közel sem csak a szépségről szólt. 

Huszonnyolc különböző országból érkeztek versenyzők a nemzetközi megmérettetésre, mégsem voltunk idegenek egymás számára. Úgy éreztük, hogy egy valódi, nagy családot alkotunk. Két hetet töltöttünk a tágabb értelemben vett Közel-Keleten, de a mai napig úgy emlékszem vissza erre az eseményre, mint életem legszebb időszakára. Minden napra jutott külön kihívás, mind a vízben, mind a szárazföldön. Volt olyan állomás, ahol hatvan métert kellett úsznunk a víz alatt egy levegővel, de a színpadon, általunk választott kosztümben is bizonyítanunk kellett.

Utóbbi kategóriában pedig a huszonnyolc éves lány felállhatott a dobogó harmadik fokára is. Köszönhető volt ez annak is, hogy Fanni egyedileg készített ruhája az egyik legkülönlegesebb volt a verseny történetében. A hétköznapokon kozmetikusként, sminkesként ténykedő lánytól megtudhattuk, a szépségversenyen külön, nagy figyelmet fordítottak a Föld vizeinek védelmére, az újrahasznosítás fontosságára is. Szívószál még csak szóba sem jöhetett, sőt, a nemzetek szépei példaként szemetet is szedtek.

Sellőkirálynőből mentor

A veszprémi Ipari iskola környezetvédelem-szakán végzett lány menedzsere, Bihari Dávid portálunknak elmondta, természetesen számukra, a Sellőakadémiának is mindenekelőtt való az egészség megóvása. Megjegyezte, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében ezért is mondtak le az idei hazai versenyről, amelynek egyébként a budapesti Aquaworld biztosított volna otthont. Nem csüggednek azonban egy percig sem, gőzerővel készülnek a jövő évi szépségversenyre.

Fannihoz ahogy a gyerekek, úgy mi is ragaszkodunk. Nem fogjuk elengedni a kezét. Olyannyira nem, hogy a jövőben, a feltörekvő hazai versenyzők mellett ő is ott fog állni, és mint mentor, a világversenyekre is velük fog tartani. Hiszen az a tapasztalat, amellyel ő rendelkezik mind a szépségverseny, mind az oktatás terén hatalmas előnyünkre válhat a nemzetközi mezőnyben.

Bihari hozzátette, a Smile Úszóiskolával már jó ideje együttműködnek, oktatják a jövő magyar sellőlányait a legfiatalabbaktól egészen a tinédzserekig.

Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rövidesen megnyíló veszprémi uszodába is találnak majd oktató-partnert.

Hiszen sellő bárki lehet: uszonyaikat pedig – amelyek az óceánokban magára hagyott halászhálókból kerülnek újrahasznosításra – rövidesen webshopjukban is értékesítik majd, „óceánból az óceánért” címszó alatt.

Jelen idő

Mivel a versenyt a pandémia következtében idén nem rendezhették meg, Eszes Fanni hivatalosan is megvédte a címét. A szerény, kedves lányra azonban így is várnak feladatok a közeljövőben: a vehir.hu információja szerint a Sárvári Gyógy-, és Wellnessfürdő reklámarca is ő lesz. Fanni hangsúlyozta, a jelenlegi elsődleges szempont az életében az, hogy példát mutasson a gyermekeknek, akik sokszor csillogó szemekkel és nagy érdeklődéssel fordulnak a a „sellősködés”, a sorból való kilépés irányába.

Természetesen sokan vannak, akik számára eleinte furcsa érzés, amikor megpillantják az uszonyokat. Idővel azonban szembesülnek vele, hogy sportértéket rejt a szenvedélyünk. Ez az, amit én is szeretnék továbbadni a fiatalabb generációnak: hogy a gyermekek kimozduljanak, kiszakadhassanak a közösségi média világából. Úgy gondolom, jelenleg ez társadalmunk egyik legnagyobb problémája. A víz alatt viszont azzá válhatsz, akivé csak szeretnél. Behunyod a szemed, a fejed pedig kiürül. Csak te és a hatalmas kékség...

Fanni zárásként elárulta, hogy ez a sportág akkora űrt tölt ki az életében, annyi szeretettel látja el, hogy minden bizonnyal élete végéig gyakorolja majd. Egy nagy vágya akad még, amire egyébként akadémiájukon lehetőség is nyílik, anya és lánya úszás formájában. 

Szeretne majd egyszer ő is együtt úszni a kisbabájával.

Simon Dani
Domján Attila

További cikkek

Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Tévedés, hogy aki kimagasló eredményeket szerez a sportban, az a tanulmányaiban már nem jeleskedik. Megfelelő támogatással összeegyeztethető a két terület, és éppen ennek a hátterét fogja biztosítani a Veszprémi Szakképzési Centrumban induló Sport és tanulás program.
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
2020-ban a fekete lyukak hozták el három kutatónak a fizikai Nobel-díjat. A díj indoklásában mégsem szerepelt ennek a kozmológiai objektumnak az elnevezése, amire megvan a logikus válasz, ahogy arra is, hogy Stephen Hawking miért nem kapta meg soha ezt a rangos kitüntetést. Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának online konferenciáján ezekre is fény derült.
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn.
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak a hétvégén a járványügyi szabályok megsértése miatt, e szabályok bevezetése óta összesen 119 ilyen eset volt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.