Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
0°C
2024. március 19. József
Veszprém
0°C

Nemzetközi vizekre evez a táncfesztivál

2020. augusztus 4. 4:05
Töretlen lelkesedéssel, régi nagy kedvencekkel, fiatal tehetségekkel és nemzetközi fellépőkkel tér vissza szeptember 6–10. között a XXII. Táncfesztivál, a tánc nyelvén kifejezve a létezés eufóriáját.

A hivatalosan immár TÁNC néven futó kortárs fesztivál nem véletlenül választotta idén mottójának „A létezés eufóriáját”: néhány évvel ezelőtt Veszprémben is látható volt a Tünet Együttes Sóvirág című előadása Cuhorka Emese és a 94 éves holokauszt-túlélő Fahidi Éva szereplésével, melyből a fenti címen Szabó Réka rendező egész estés dokumentumfilmet is forgatott – egyes snitteket épp városunkban vettek fel. Az életet ünneplő, a legnagyobb tragédiákon való túllépés lehetőségét hirdető A létezés eufóriáját eredetileg a táncfesztiválon mutatták volna be, az azonban végül az egy nappal korábban záródó Filmpikniken fog debütálni.

Ezzel viszont együttműködésre is lehetőség nyílik az EKF rendezvényei között, másrészt a mottó továbbra is sugározza a fesztivált szervező Pannon Várszínház hozzáállását: az elmúlt időszak árnyékában is optimistán néznek a jövő elébe. Ezt jelzi a Laczkó Dezső Múzeummal közös együttműködés is, ahol Gáspár Gábor fotóművész korábbi előadás felvételeiből nyílik majd kiállítás várhatóan a fesztivál első napján, valamint a Művészetek Háza Test-kép című pályázatához kötődő kiállítása. Egyelőre tehát minden pozitív irányba mutat, és bízunk benne, hogy nem lesz ismét rendkívüli helyzet, ami megakadályozná a táncfesztivál megtartását – mondta el Vándorfi László igazgató hétfői sajtótájékoztatójukon.

Ami a felhozatalt illeti, a jól bejáratott és kedvelt nevek – Frenák Pál, Duda Éva Társulat, Szegedi Kortárs Balett, Közép-Európa Táncszínház, Pécsi Balett, Bozsik Yvette Társulat – ismét látható lesz négy fiatal koreográfus munkája az Imre Zoltán Program keretében – árulta el Krámer György művészeti igazgató. Szinte minden előadás teljesen friss produkció lesz: premier előtti vagy utáni darab.

Sándor Zoltán, Krámer GyörgySándor Zoltán, Krámer György

A fesztivál emellett a nemzetközi piac felé is szeretne elindulni, aminek első lépéseként szeptember 7-én egy francia csapat, a Compagnie Adrien & Claire B. hozza el Hakanaï című, a látványszínház, a kozgókép és a kortárs tánc határán mozgó egyszemélyes előadását. Szeptember 9-én szintén egy nemzetközi táncgálát láthat majd a közönség a Nemzeti Táncszínház, valamint hét ország 12 táncművészének fellépésével. A gála és a külföldi művészek fellépése elsősorban Sándor Zoltán, a Győri Balett egykori szólistájának vezetésével létrejött Art Managament Agency-nek köszönhető: az ügynökség közreműködésével több jelentős európai kortárs tánc és balettegyüttes prominens szólistái lépnek majd fel a gálán, akik egy-egy szólót vagy duót mutatnak be legsikeresebb előadásaikból.

A produkcióknak ezúttal is a Hangvilla színházterme, a Petőfi Színház, a Latinovits-Bujtor Játékszín, valamint az Agóra ad helyet, illetve tervben vannak meglepetés bemutatók is a Hangvilla előtti téren, valamint a Színházkertben.

Szegedi Kortárs Balett: Bernarda Alba háza / Fotó: Mészáros Csaba, szinhaz.huSzegedi Kortárs Balett: Bernarda Alba háza / Fotó: Mészáros Csaba, szinhaz.hu

Szomorkodnia ugyanakkor annak sem kell, aki valamilyen okból most nem tudna személyesen részt venni az előadásokon: a szervezők tervezik, hogy az előadásokat élőben közvetítsék Facebookon, a Veszprém Televízióban pedig egy nap csúsztatással mutassák meg az előző napi programot. A fesztivál teljes anyaga látható lesz ezen túl 2021 márciusában a Pannon Várszínház Tavaszi fesztiválján.

A teljes program itt érhető el.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért nyugdíjas Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért Várakozáson felüli sikere volt hétfőn az Agórában megszervezett szenior örömtáncnak, amelyen hatvanhét veszprémi nyugdíjas vett részt az Életet az éveknek program keretében. Következő hétfőn ismétlés következik, erről is kérdeztük Bodnárné Zsókát, a szervező Ezerarcú Bónusz Szeniorklub vezetőjét. 2024. január 16. 22:16 Lelki nass januárra Lelki nass januárra A természetben télen a sietségnek nincsen helye – és ez az emberi természettel is így van valójában. Nagy újrakezdések helyett éppen ezért az év elejét célszerűbb pihenéssel és feltöltődéssel tölteni, ami persze nem egyenlő azzal, hogy folyamatosan a négy fal között kellene gubbasztanunk. Érdemes ilyenkor is a társaságot keresni, kimozdulni, csak egy picit kényelmesebb tempóban, és olyan programokat találni, amelyekkel a lemerült lelki akkumulátort is feltölthetjük. 2024. január 12. 22:18 Latin-Amerika táncával is küzdöttek a fagyok ellen hétvégén Latin-Amerika táncával is küzdöttek a fagyok ellen hétvégén Amíg szombaton este a kinti hőmérséklet kezdett egyre fagyosabb lenni, az Ipari Technikum könyvtárában épp ellenkezőleg, felforrósodott. Második alkalommal szervezték meg a veszprémi tangóbált, bizonyítva, hogy az EKF-fel együtt nem értek véget a kulturálisan sokszínű programok Veszprémben. 2024. január 8. 11:30 Lányos álmok: művészet, elegancia és sport találkozása Veszprémben Lányos álmok: művészet, elegancia és sport találkozása Veszprémben Gyerekkori hobbijaink nem jelentenek garanciát arra, felnőttként mivel fogunk majd foglalkozni, de hiszem, hogy ezek mégis csak meghatározzák az életünket. Ebben egyetérthetünk Podolskaya Viktoria balettmesterrel, mert ő is mindent elkövet azért, hogy az olyan kifejezetten elegáns, művészeti sportok is elérhetőek legyenek profi minőségben Veszprémben, mint a balett vagy az azzal szorosan összefüggő ritmikus gimnasztika. Ezt szolgálja most a VEB 2023 EKF támogatásával megvalósuló fejlesztés egyesületénél, melynek keretében ritmikus gimnasztika edzésre és egy különleges év végi gálára is várják az érdeklődőket. 2023. november 4. 12:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.