2021. május 6.
//
Ivett névnap

Nemzetközi vizekre evez a táncfesztivál

2020. augusztus 4. 4:05
Töretlen lelkesedéssel, régi nagy kedvencekkel, fiatal tehetségekkel és nemzetközi fellépőkkel tér vissza szeptember 6–10. között a XXII. Táncfesztivál, a tánc nyelvén kifejezve a létezés eufóriáját.

A hivatalosan immár TÁNC néven futó kortárs fesztivál nem véletlenül választotta idén mottójának „A létezés eufóriáját”: néhány évvel ezelőtt Veszprémben is látható volt a Tünet Együttes Sóvirág című előadása Cuhorka Emese és a 94 éves holokauszt-túlélő Fahidi Éva szereplésével, melyből a fenti címen Szabó Réka rendező egész estés dokumentumfilmet is forgatott – egyes snitteket épp városunkban vettek fel. Az életet ünneplő, a legnagyobb tragédiákon való túllépés lehetőségét hirdető A létezés eufóriáját eredetileg a táncfesztiválon mutatták volna be, az azonban végül az egy nappal korábban záródó Filmpikniken fog debütálni.

Ezzel viszont együttműködésre is lehetőség nyílik az EKF rendezvényei között, másrészt a mottó továbbra is sugározza a fesztivált szervező Pannon Várszínház hozzáállását: az elmúlt időszak árnyékában is optimistán néznek a jövő elébe. Ezt jelzi a Laczkó Dezső Múzeummal közös együttműködés is, ahol Gáspár Gábor fotóművész korábbi előadás felvételeiből nyílik majd kiállítás várhatóan a fesztivál első napján, valamint a Művészetek Háza Test-kép című pályázatához kötődő kiállítása. Egyelőre tehát minden pozitív irányba mutat, és bízunk benne, hogy nem lesz ismét rendkívüli helyzet, ami megakadályozná a táncfesztivál megtartását – mondta el Vándorfi László igazgató hétfői sajtótájékoztatójukon.

Ami a felhozatalt illeti, a jól bejáratott és kedvelt nevek – Frenák Pál, Duda Éva Társulat, Szegedi Kortárs Balett, Közép-Európa Táncszínház, Pécsi Balett, Bozsik Yvette Társulat – ismét látható lesz négy fiatal koreográfus munkája az Imre Zoltán Program keretében – árulta el Krámer György művészeti igazgató. Szinte minden előadás teljesen friss produkció lesz: premier előtti vagy utáni darab.

Sándor Zoltán, Krámer GyörgySándor Zoltán, Krámer György

A fesztivál emellett a nemzetközi piac felé is szeretne elindulni, aminek első lépéseként szeptember 7-én egy francia csapat, a Compagnie Adrien & Claire B. hozza el Hakanaï című, a látványszínház, a kozgókép és a kortárs tánc határán mozgó egyszemélyes előadását. Szeptember 9-én szintén egy nemzetközi táncgálát láthat majd a közönség a Nemzeti Táncszínház, valamint hét ország 12 táncművészének fellépésével. A gála és a külföldi művészek fellépése elsősorban Sándor Zoltán, a Győri Balett egykori szólistájának vezetésével létrejött Art Managament Agency-nek köszönhető: az ügynökség közreműködésével több jelentős európai kortárs tánc és balettegyüttes prominens szólistái lépnek majd fel a gálán, akik egy-egy szólót vagy duót mutatnak be legsikeresebb előadásaikból.

A produkcióknak ezúttal is a Hangvilla színházterme, a Petőfi Színház, a Latinovits-Bujtor Játékszín, valamint az Agóra ad helyet, illetve tervben vannak meglepetés bemutatók is a Hangvilla előtti téren, valamint a Színházkertben.

Szegedi Kortárs Balett: Bernarda Alba háza / Fotó: Mészáros Csaba, szinhaz.huSzegedi Kortárs Balett: Bernarda Alba háza / Fotó: Mészáros Csaba, szinhaz.hu

Szomorkodnia ugyanakkor annak sem kell, aki valamilyen okból most nem tudna személyesen részt venni az előadásokon: a szervezők tervezik, hogy az előadásokat élőben közvetítsék Facebookon, a Veszprém Televízióban pedig egy nap csúsztatással mutassák meg az előző napi programot. A fesztivál teljes anyaga látható lesz ezen túl 2021 márciusában a Pannon Várszínház Tavaszi fesztiválján.

A teljes program itt érhető el.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.
Ha kell, a vasalódeszka is lehet balettrúd
Ha kell, a vasalódeszka is lehet balettrúd
Az ősz beköszöntével menetrendszerűen megkezdődött az iskola, a bizonytalanságnak azonban nincs vége: bármikor előfordulhat, hogy digitális oktatásra kell átállni. De vajon milyen az, amikor erre egy tánciskola kényszerül? A Kék Madár Táncműhelynél jártunk.
A Szegedi Kortárs Balett a Táncfesztivál közönségdíjasa
A Szegedi Kortárs Balett a Táncfesztivál közönségdíjasa
Csütörtökön lezárult a XXII. Kortárs Nemzetközi Táncfesztivál, átadták a közönség- és az előadói díjakat.
Vasárnap kezdődik a Tánc Fesztiválja
Vasárnap kezdődik a Tánc Fesztiválja
Szeptember 6-10. között rendezi a veszprémi Pannon Várszínház immár 22. alkalommal A Tánc Fesztiválját. A magyar kortárs táncművészet versenyszerű találkozóján a neves szakmai zsűri mellett, a közönség előtt is megmérettetnek a társulatok.
Latin-Amerika a Kossuth utcán ropta
Latin-Amerika a Kossuth utcán ropta
Mostanra szinte teljesen visszaállt az élet a megszokott kerékvágásba, noha az ilyenkor szokásos fesztiválhangulatra, zsibongásra még várnunk kell egy kicsit Veszprémben. A Salsa Sabrosa Tánciskola viszont úgy gondolta, addig se maradjunk vidám utcai pillanatok nélkül: csütörtök délután egy flashmobbal kedveskedtek a Kossuth utcán.