Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Körberepültük a Fibonacci-számokat

2020. augusztus 7. 5:02
A Házgyári út és a Fenyves utca kereszteződésénél találjuk a Jutas vitéz kilátót, ami lentről aligha tűnik fel, de egy ismert matematikai tétel alapján épült meg. Mi most tettünk egy levegő-föld túrát, hogy bemutassuk Veszprém ezen hangulatos környékét is.

Mielőtt rátérnénk cikkünk apropójára, a kilátó egyedi vonásaira, foglalkozzunk röviden a névadóval, azaz Jutas vitézzel, akinek a neve nem csak a 6 méteres kilátónál tűnik fel Veszprémben, hanem utat és városrészt is elneveztek róla.

Jutas vitéz Árpád fejedelem egyik fia volt a négy közül, akik a Duna, a Sárvíz és a Kapos partján vándoroltak úgy, hogy téli szállásuk egymáshoz viszonylag közel, a Duna két partján Kalocsa magasságában legyen. Zoltáé Solt mellett, Üllő nyári szállása Üllő térségében, Tarhosé Tarrós környékén, Jutasé a mai Veszprém térségében. Így maradt fent térségünkben Jutas neve

A kilátót, valamint azt övező túraösvéányt és pihenőhelyeket a VERGA Zrt. alakította ki még 2014-ben, azóta pedig kedvelt kirándulóhely, a szalonnasütők és padok pedig baráti összejöveteleknek is helyszínt biztosítanak. Igaz, így is vannak sokan még a városban, akik - ha hallottak is a szóbeszédben a helyszínről - eddig elkerülték, vagy nem ezt választották elsődleges sétaútvonalnak.

Pedig a környéken futópálya, szabadtéri kondipark és persze a 6 méter magas, több, mint 90 cölöpből kialakított kilátó is található, ami már a földről is egyedi látványt nyújt, de az igazi különlegességét akkor láthatjuk meg, ha madártávlatból nézünk rá.

Magyar János tervező által megálmodott építmény a Fibonacci-számok törvényét követi, pontosabban az aranymetszés, vagy az aranyarány formáját képezi le.

Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között. Aranymetszési arányok találhatók számos ókori épületen, középkori és reneszánsz képzőművészeti alkotásokon. Az ókori püthagoreusok, akik szerint a valóság matematikai alapokon nyugszik, az aranymetszésben a létezés egyik alaptörvényét vélték felfedezni, ugyanis ez az arány felismerhető a természetben is (például az emberi testen vagy csigák mészvázán). Az aranymetszés arányait tartalmazó formák máig nagy esztétikai értékkel bírnak, számos területen (például a tipográfiában vagy a fényképészetben) alkalmazzák őket. Az aranyarányt numerikusan kifejező irracionális Φ ≈ 1,618 számnak (görög nagy fí) számos érdekes matematikai tulajdonsága van.

Ezt a tételt maximum akkor érezhetjük, ha testkozelből fedezzük fel a kilátót, ahogy az alsó, szélesebb lépcsőfokok egyre meredekebbek lesznek, ahogy elérjük a 6 méteres magasságot, ahonnan déli rányban megpillanthatjuk a veszprémi várat, északra pedig a Bakony vonulatait.

És most nézzük, hogy ez hogyan néz ki madártávlatból, valamint megmutatjuk, milyen szabadidős elfoglaltságokra van lehetőség a Juas vitéz kilátó szomszédságában.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.