Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Festménykiállítással és Zserbótangóval indult az érzékenyítő fesztivál

2020. július 20. 5:02
Fehér Dániel festménykiállításával és Kulcsár Lajos Zserbótangó című darabjával indult el a Petőfi Színház „Lélektől Lélekig” nevű érzékenyítő fesztiválja csütörtökön.

A teátrum harmadik alkalommal rendezi meg az összművészeti programot, melyet eredetileg áprilisra terveztek. A vírus miatt július 16-19 között megrendezendő érzékenyítő fesztiválon a színház saját és vendégelőadásokat mutat be, melyeket utána Kardos Klára pszichológus vezetésével beszélhetik ki, dolgozhatják fel a nézők.

Az első nap egy különleges produkcióval, egy súlyos kihívással élő színész, Fehér Dániel, a Baltazár Színház tagjának festménykiállításával nyílt meg az előcsarnokban.

A fesztivált az esti előadás előtt az intézmény igazgatója, Oberfrank Pál, az igazgatóhelyettes, Kellerné Egresi Zsuzsanna, a térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter és az Operatív Törzsből már jól ismert egykori színész, Gál Kristóf rendőr alezredes nyitotta meg.

Kellerné Egresi Zsuzsanna úgy fogalmazott: az érzékenyítő fesztivál megrendezését azért tartják fontosnak, mert hisznek abban, hogy a színház a társadalom mentálhigiénés terepének egyik legfontosabb eszköze.

„A színháznak gyógyító ereje van, amit tapasztalhattunk azon 74 alkalmon, amikor a városban és térségben tartottunk utcai előadásokat a pandémia ideje alatt”

-mondta.

Ovádi Péter szerint a Petőfi Színház Veszprém és térségének kulturális bölcsője, amely nem csak kultúrát és értékeket közvetít, hanem a társadalmi szerepvállalásból is kiveszi a részét. A veszélyhelyzet ideje alatt lehetett támaszkodni a színházra és kollektívájára, mindannyian büszkék lehetünk rájuk – utalt a teátrum civil megmozdulásaira.

Oberfrank Pál színházigazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, Ovádi Péter parlamenti képviselő és Gál Kristóf rendőr alezredes a csütörtök esti megnyitónOberfrank Pál színházigazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, Ovádi Péter parlamenti képviselő és Gál Kristóf rendőr alezredes a csütörtök esti megnyitón

A nyitónapon a színházigazgatóval baráti és ex-kollegiális kapcsolatot ápoló Gál Kristóf színészi karrierjéről, a váltásról és az Operatív Törzsben szerzett tapasztalatairól beszélt a közönségnek. Mint mondta, azért fogadta el a meghívást, hisz szerinte szükség van arra az érzékenyítésre, amit ő maga is próbált a különböző humoros pamfletjeivel elérni a veszélyhelyzet alatt tartott sajtótájékoztatóin.

Gál Kristóf az életútjáról osztott meg tapasztalatokatGál Kristóf az életútjáról osztott meg tapasztalatokat

Oberfrank Pál színházigazgató a megnyitó zárásaként azt mondta: „Fel kell fedeznünk egymásban a jót. Meglátni, hogy az életben különböző kereszteket hordozunk. Fontos, hogy megtaláljuk a párbeszédet és szeretetet tudjunk adni.” Erről szól az érzékenyítő fesztivál.

A megnyitó után Timkó Eszter, Esztergályos Cecília és Tordai Teri művészettel, az élettel, az idős kor nehézségeivel, a megélt élmények gazdagságával foglalkozó előadását, a budapesti Új Színház Zserbótangóját mutatták be.

A fesztivál nyitó előadása a Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Timkó Eszter szereplésével előadott Zserbótangó voltA fesztivál nyitó előadása a Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Timkó Eszter szereplésével előadott Zserbótangó volt

A fesztivál többi napján az Orlai Produkció két darabját, a Megyek utánad című kortárs előadást és a 23 perc című monodrámát is bemutatják. Ezeken kívül látható lesz még a Tortúra című pszichothriller, az Égigérő fű, Az én házam, valamint a Láthatatlan koncert is, melyet a születése óta látássérült Agárdi Szilvia ad elő. A fesztivál négy napja alatt érzékenyítő kísérőprogramok és előadások is zajlanak. A beharangozó sajtótájékoztató után itt írtunk ezekről részletesebben.

Az előadásokra egységesen 1500 forintos áron lehet jegyet váltani – a szervezők ezzel  szeretnék lehetővé tenni, hogy a nehezebb anyagi körülmények között élők is eljussanak a színházba.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. tegnap 22:37 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.