Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány

2020. július 15. 4:00
Szigorítja a külföldről érkezőkre vonatkozó szabályokat a kormány: fertőzöttségi szint alapján vörös, sárga és zöld kategóriákba sorolják az országokat, az előbbiek esetén pedig kötelező karantént ír elő - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

"Magyarországon továbbra is csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, közös erőfeszítéssel sikerült megnyerni itthon a vírussal szemben az első csatát. Hazánk ma az egyik legbiztonságosabb országnak számít, a világban azonban ismét fellángol a járvány, és aggasztó jeleket látunk a környező országokban is, ahol nő a fertőzöttség. A legfontosabb feladatunk ezért most az, hogy megvédjük magunkat és a vírust a határokon kívül tartsuk" - jelentette ki Gulyás Gergely a vasárnapi sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már jelezte, a kormány fontolóra vette ismételt korlátozó intézkedések bevezetését, az operatív törzs pedig péntek délig kapott határidőt, hogy javaslatot tegyen a behurcolás elleni védekezés ügyében. 

A javaslat alapján a kormány úgy döntött, a védekezés legjobb módja, ha minél jobban kontrollálni tudjuk a határokat, ezért atisztifőorvos határozata alapján mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják azok fertőzöttsége és veszélyessége alapján.

A rendelkezések már olvashatók a Magyar Közlönyben is - eszerint a zöld jelzésű országokból érkezők korlátozás nélkül léphetnek be Magyarország területére.

A súlyos és kevésbé súlyosnak számító vörös és sárga kategóriába tartozó országokból érkező magyar állampolgároknak és hozzátartozóiknak a határon egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük. Amennyiben a vizsgálat igazolja a koronavírus gyanúját, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban helyezik el az illetőt. A karanténkötelezettség akkor is fennáll, ha a vizsgálat nem igazolja a gyanút, ez esetben ha 

  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
  • az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.

Külföldi állampolgár vörös kategóriába tartozó országból nem léphet be Magyarország területére, sárga kategória esetén pedig a 14 napos karantén kötelezettség vonatkozik rá is. 

A karantén ugyanakkor kiváltható, ha a magyar állampolgár a belépést megelőző 5 napon belül legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív tesztről beszámoló magyar vagy angol nyelvű okiratot mutat be - mondta el Gulyás. A tesztelés költségeit július végéig az állam állja, augusztus 1-től viszont a költségek az utazókat terhelik.

A tranzit és a teher forgalom kivételt jelent a karantén alól, vizsgálatokra azonban ezekben az esetekben is sor kerülhet.

Vörös kategóriába tartozik jelenleg Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az USA.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriába került, mivel maga az esetszám továbbra is alacsony - mondta el a miniszter.

Gulyás hozzátette, az egyes kategóriákba tartozó országok listáját folyamatosan felülvizsgálják majd, várhatóan a szerdai kormányüléseken. 

Bertalan Melinda
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.