2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Zenélő ékszerdobozba vezetett a séta

Veszprémet 2019. október végén „A zene városa” címmel tüntette ki az UNESCO. A Tourinform Veszprém ennek kapcsán idén nyáron tematikus sétákat hirdetett, amelyeken bemutatják a legfontosabb nevezetességek mellett a zenéhez kapcsolódó látnivalókat is Veszprémben. A legelső ilyen sétán mi is ott voltunk.

A zenei tematikára épülő séta a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársainak és Kruppa-Jakab Éva idegenvezető közös ötlete volt, célja pedig nem kisebb, mint hogy az érdeklődő zenebarátok megismerkedhessenek azokkal a belvárosi helyszínekkel, amelyek kötődnek a város zenei múltjához és jelenéhez is.

A Tourinform Veszprém már régóta szervez hagyományos és tematikus sétákat is a városban, azonban ilyen, a zenei élettel összefüggő idegenvezetésre korábban még nem volt példa.

A séták exkluzivitását nem csak az UNESCO elismerése adja, hanem az idegenvezető személye is, hiszen Kruppa-Jakab Éva a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar szólistája is egyben, énektudását pedig egy-egy állomáson már az első alkalommal is bemutatta a sétán résztvevőknek.

Július 10-én délután az Óváros térről indult az első csapat és a már jól megszokott látnivalók mellett külön útba ejtették az olyan zenei nevezetességeket, mint a Hangvilla, a Tűztorony a maga verbunkos dallamával, vagy éppen Auer Lipót szülőházát is.

A tervek szerint a jövőben minden héten tartanak zenei idegenvezetéseket, ezek időpontjáról a Tourinform Veszprém oldalán lehet bővebben tájékozódni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
'Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem'
'Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem'
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.