2020. augusztus 15. // Mária névnap

Zenélő ékszerdobozba vezetett a séta

Veszprémet 2019. október végén „A zene városa” címmel tüntette ki az UNESCO. A Tourinform Veszprém ennek kapcsán idén nyáron tematikus sétákat hirdetett, amelyeken bemutatják a legfontosabb nevezetességek mellett a zenéhez kapcsolódó látnivalókat is Veszprémben. A legelső ilyen sétán mi is ott voltunk.

A zenei tematikára épülő séta a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársainak és Kruppa-Jakab Éva idegenvezető közös ötlete volt, célja pedig nem kisebb, mint hogy az érdeklődő zenebarátok megismerkedhessenek azokkal a belvárosi helyszínekkel, amelyek kötődnek a város zenei múltjához és jelenéhez is.

A Tourinform Veszprém már régóta szervez hagyományos és tematikus sétákat is a városban, azonban ilyen, a zenei élettel összefüggő idegenvezetésre korábban még nem volt példa.

A séták exkluzivitását nem csak az UNESCO elismerése adja, hanem az idegenvezető személye is, hiszen Kruppa-Jakab Éva a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar szólistája is egyben, énektudását pedig egy-egy állomáson már az első alkalommal is bemutatta a sétán résztvevőknek.

Július 10-én délután az Óváros térről indult az első csapat és a már jól megszokott látnivalók mellett külön útba ejtették az olyan zenei nevezetességeket, mint a Hangvilla, a Tűztorony a maga verbunkos dallamával, vagy éppen Auer Lipót szülőházát is.

A tervek szerint a jövőben minden héten tartanak zenei idegenvezetéseket, ezek időpontjáról a Tourinform Veszprém oldalán lehet bővebben tájékozódni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Növeli a közösség összetartó erejét a Káli-medencei Kőfeszt
Növeli a közösség összetartó erejét a Káli-medencei Kőfeszt
A folklórra fókuszáló fesztivált az EKF projekt is támogatja. Navracsics Tibor kormánybiztos szerint a rendezvény erősíti a 2023-as programsorozat arcélét.
Mindig szélesíteni akartam a teret magam körül
Mindig szélesíteni akartam a teret magam körül
Miklósa Erika operaénekesnő, a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 nagykövete nem mindennapi módon töltötte a veszélyhelyzet-adta kényszerpihenőjét.
85 éves a Bakonyi Ház
85 éves a Bakonyi Ház
Bár létrehozása óta átesett néhány megpróbáltatáson, a Bakonyi Ház 1935 óta mutatja be parasztpolgári élet egy-egy mozzanatát.
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Akik maradtak, FOMO, Valan, Alvilág. Mindez csak ízelítő abból a gazdag film és sorozatkínálatból, amivel a Veszprém-Balaton Filmpiknik szervezői várják a mozirajongókat szeptember 3–5. között.
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Pár napja jelentették be, hogy az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt költségeinek fedezésére a magyar kormány 50 milliárd forint költségkeretről döntött, emellett pedig a Főegyházmegye is részesül egy 40 milliárdos támogatásban. Utóbbi esetében végignéztük, hogy milyen beruházásokat terveznek a várban megvalósítani.
2020. augusztus 15. // Mária névnap