2020. augusztus 9. // Emőd névnap

30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát

2020. július 12. 4:40
Kollegánk, Czeglédi Zoltán és társa 30 óra 21 perc alatt teljesítette Európa leghosszabb evezős teljesítménytúráját.

Az UltraRába egy nonstop kajakos-kenus, 215 kilométer hosszú teljesítménytúra a Rábán, mely Szentgotthárdtól egészen Győrig tart. A túra alapítása Kele Attilához, a Vidra Vízitúrák szervezőjéhez kötődik, aki 2015-ben egyedül nekivágott, és egyben leevezte a folyó teljes magyarországi szakaszát. Azóta minden évben megrendezi az UltraRábát, amit rajta kívül eddig nagyjából 20 fő teljesített.

Köztük van grafikus kollegánk, Czeglédi Zoltán is, aki a múlt hétvégén kenus társával, Székely Péterrel 30 óra 21 perc non-stop evezéssel teljesített. Ez Európa leghosszabb evezős teljesítménytúrája. Az idei, 6. UltraRábát csupán ők ketten vállalták kenuval, ezért is különleges, hogy elindultak. A verseny alapítója, Kele Attila idén első alkalommal SUP-pal teljesítette a távot. Ő egy kicsit fürgébb volt, 29 óra alatt célba.

Czeglédi Zoltán és Székely Péter a Dr. Krepa nevű kenuban evezte le a 215 km-es túrát. Fotó: Czeglédi ZoltánCzeglédi Zoltán és Székely Péter a Dr. Krepa nevű kenuban evezte le a 215 km-es túrát. Fotó: Czeglédi Zoltán

A Rába folyó technikai kihívásaival, az éjszakai szakasz különlegességével egy igazán komoly és nehéz teljesítménytúra és verseny hírében áll. Fejben, lélekben, erőnlétben, állóképességben egyaránt komoly felkészülést igényel azoktól a kajakostól, kenusoktól és állva evezősöktől, akik vállalják ezt a kihívást, szeretnék jobban megismerni magukat vagy feszegetni a saját határaikat.

A 2020-as verseny július 5-én, vasárnap hajnalban startolt Szentgotthárdról, a célt nem sokkal hétfőn 12 óra után érték el a Mosoni-Dunánál. A veszprémi indulót a hazafelé tartó úton értük utol. A telefonba azt mondta: a verseny mentálisan is igénybe vette, most mindene fáj és zsibbad, ami főleg annak köszönhető, hogy szó szerint egyszer sem álltak meg, folyamatosan, több mint 30 órán keresztül eveztek. (Kiszállni csak a gátaknál kellett.) A wc-zést és az evést is a Dr. Krepa nevű kenuban oldották meg. A frissítőket 2 óránként kapták a partról kísérőiktől, akik elmondása szerint minden kérésüknek eleget tettek.

Minden kívánságunkat lesték. Ha kellett, bögre húslevest és tejszínhabos palacsintát vagy proteinszeleteket kaptunk. Nagy köszönet jár nekik, valamint a páromnak a bíztatásért és a felkészítésért a személyi edzőmnek, Németh Richárdnak is.

Az evezősöknél, közel 24 óra után, napfelkeltekor jött el a holtpont. Fotó: Czeglédi ZoltánAz evezősöknél, közel 24 óra után, napfelkeltekor jött el a holtpont. Fotó: Czeglédi Zoltán

Zoltán szerint a Rába éjjel egészen más arcát mutatja, mint nappal. (Tavalyi beszámolónk itt olvasható.) Őzek, hódok, vaddisznók jöttek a folyóhoz inni, ami a zseblámpával való tájékozódáskor a vadregényes folyón izgalmasnak bizonyult. „Az idő gyorsan repült, de hajnalban már arról kellett beszélgetnünk Péterrel, hogy miről beszélgessünk.” Az evezősöknél napfelkeltekor jött el holtpont, amikor arra ébredtek: csukott szemmel eveznek. Ezt az állapotot 1,5-2 óra alatt sikerült legyőzniük, hogy néhány órával később a Mosoni-Dunánál, Győrben érjenek célba.

Ge. Á.

További cikkek

Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Vasárnapra újabb 43 embernél mutatták ki a koronavírus megbetegedést Magyarországon, Veszprém megyében pedig 11 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a vírus kirobbanása óta 108 ilyen esetről tudunk. Jó hír, hogy nincs újabb elhunyt.
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
A helyiek csak Kis-Moszkvának nevezték, valójában a ma is ismert legpusztítóbb erejű fegyvereket tárolták Veszprém tőszomszédságában az erdő mélyén a szocialista rendszerben. Így voltunk stratégiailag fontos pont és célpont egyszerre.
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
Ariel, Ficánka, Sebastian – bizonyára ismerősen csengnek a nevek. Esetünkben azonban nem a Kis Hableányról, hanem egy igaz történetről lesz szó. A veszprémi születésű Eszes Fanni ugyanis az első magyar sellőlány, aki nem mellesleg már világversenyen is képviselte hazánkat.
2020. augusztus 9. // Emőd névnap