2021. január 26.
//
Vanda névnap

Merre halad a világ?

Erősödő online tér, okos megoldások, átalakuló média: a jövőnket tényleg az algoritmusok fogják alakítani vagy az offline még nyerhet teret? Ezt kutatja a Veszprém Portré legújabb száma.

A 2010-es évek elég markánsan mutatták meg, milyen irányba halad a világ: bár az internet már a 90-es években megjelent és elérhetővé vált, a technológia pedig a 2000-es évek első évtizedére is hatalmas fejlődést mutatott, talán olyan meghatározóan soha nem uralták ezek a vívmányok az életünket, mint az elmúlt tíz évben. És nem véletlenül írtam, hogy uralták: az online közösségi hálózatok, az újmédia például bizonyítottan befolyásolják, hogyan érezzük magunkat, vagy éppen hogyan tájékozódunk a világban. Az online térben való jelenlét ma már szinte mindenkitől elvárt, a gazdasági szereplőktől kezdve egészen a civilekig, hiszen – hogy egy klasszikust idézzünk – aki kimarad, az lemarad, és vica versa.

A koronavírus-járvány erre végképp ráerősített: online megoldások nélkül az elmúlt hónapokat még nehezebb lett volna végigcsinálni – talán lehetetlen is. Mindez azt jelentené tehát, hogy a jövő egyértelműen az online létezés irányába mutat? Ezzel együtt pedig mindent a technológia fog meghatározni az életünkben?

Megdönthetetlen válasz természetesen nem létezik, hiszen már az elmúlt években is láttunk olyan megmozdulásokat, amelyek azt mondják: nem lehet és szabad mindent az online világra feltenni – már csak azért sem, mert mi még mindig nem robotok vagyunk, és ép ésszel, lélekkel nem lehet bírni mindazt, ami az online létezés velejárója: az állandó készenléti állapot, a folyamatos gyorsulás, a valóságtól való eltávolodás.

A jövő kérdéseit kutatni mégis rendkívül érdekes, ezért a Veszprém Portré legújabb lapszámában arra igyekszik választ adni, az eddigi tapasztalatok és tendenciák milyen lehetséges jövőképeket festenek.

A magazinban például átfogó anyag olvasható arról, hogyan alakult és alakul át a mindenkit befolyásoló média, mit hoz magával az, ha mindenki tartalomgyártóvá válik, vagy ha hiteles források helyett csak az ismerősök által megosztott tartalmakra hagyatkozunk a tájékozódásnál. Mindezekről dr. Fehér Katalin Fulbright és Bolyai ösztöndíjas kutatóval beszélgettünk, míg Klausz Melinda közösségi média szakértőt többek között arról kérdeztük, hova futhat ki a Facebook, hogyan alakultak a járvány alatt a fogyasztói szokások, vagy például egy vállalkozás működtetőjeként megtehetjük-e, hogy teljesen ignoráljuk a közösségi médiát

De számos kérdést vet fel az okos megoldások területe is. Kétségtelenül rengeteg haszna van annak, ha az adatok összegyűjtésével, algoritmusok segítségével hatékonyabbá válik például a városi közlekedés, vagy az ügyintézés, Dobos Attila szerint ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a jogi oldalról sem, ahogy arról sem, hogy okos város például nem jöhet létre okos polgárok nélkül: minden fejlesztésnél figyelembe kell venni a felhasználók igényeit és képességeit is.

Mi személy szerint hiszünk abban, hogy a személyes találkozásoknak még mindig hatalmas ereje van, és ezt épp az elmúlt években óriásit lépett startup világ támasztja alá. Bár a szférában rengeteg az online megoldás, az ökoszisztéma építéséhez például elengedhetetlenek a személyes beszélgetések, ötletelések is. Gyenese Balázs üzleti tanácsadóval fejlesztési lehetőségekről, a közösség erejéről, a közösségi irodák és a kollaboráció fontosságáról, a jövő alakulásáról beszélgettünk.

De megkérdeztük néhány intézményvezetőt, vállalkozót is arról, az ő tapasztalataik szerint mennyire lehet csak a digitális megoldásokra támaszkodni, a jövő kutatása mellett pedig egy kis múltidézésre hív a lap: négy, korábban már szerepelt interjúalanyunkat – Szakács Tibort, Csapody Kingát, Csík Richárdot és Tornyos Balázst – kértük meg, hogy meséljenek arról, hogyan változott meg az életük, mennyire váltak be az elképzeléseik, mióta utoljára beszélgettünk velük.

A Tárlat rovatban emellett Dévényi Tamás építész mesél a szakmához fűződő kapcsolatáról, munkáiról, míg a CsendTér rovatban a kikapcsolódáshoz adunk ismét tippeket.

A Veszprém Portré legújabb száma ide kattintva érthető el.

Bertalan Melinda

További cikkek

Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Tévedés, hogy aki kimagasló eredményeket szerez a sportban, az a tanulmányaiban már nem jeleskedik. Megfelelő támogatással összeegyeztethető a két terület, és éppen ennek a hátterét fogja biztosítani a Veszprémi Szakképzési Centrumban induló Sport és tanulás program.
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
2020-ban a fekete lyukak hozták el három kutatónak a fizikai Nobel-díjat. A díj indoklásában mégsem szerepelt ennek a kozmológiai objektumnak az elnevezése, amire megvan a logikus válasz, ahogy arra is, hogy Stephen Hawking miért nem kapta meg soha ezt a rangos kitüntetést. Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának online konferenciáján ezekre is fény derült.
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn.
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak a hétvégén a járványügyi szabályok megsértése miatt, e szabályok bevezetése óta összesen 119 ilyen eset volt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.