Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi klubot választotta az olimpiára készülő úszó

2020. június 26. 10:40
Bajáról a Balaton Úszó Klub Veszprémhez (BÚK) igazolt a kétszeres junior és egyszeres ifjúsági Európa-bajnok úszó, Kalmár Ákos. Méghozzá azért, hogy együtt dolgozhasson a világ- és Európa bajnok Rasovszky Kristóffal és edzőjével, Szokolai Lászlóval.

Jelen állás szerint két veszprémi úszó is ott lehet a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián. A 2000-es születésű Kalmár Ákos ugyanis – megfelelő edzőpartner híján – ez év januárjában a Bajai Spartacus SE-től a Balaton Úszó Klub Veszprémhez igazolt. Amely egyesületben a világ- és Európa bajnok nyílt vízi klasszis, Rasovszky Kristóf szintén teljes erőbedobással készül az ötkarikás megmérettetésre.

Nyolcéves koromtól tizenegy esztendőn át Baján úsztam Pass Ferenc irányításával. Mivel a csapattársaim jóval fiatalabbak voltak, nem volt kivel együtt készülnöm. Rasóval (Rasovszky Kristóffal – a szerk.) régóta ismerjük egymást. Sokat edzőtáboroztunk közösen, ahol volt szerencsém megismerni a Szokolai Lászlóval kidolgozott edzéstervüket, ami nagyon megtetszett. Régóta érlelődött bennem a váltás gondolata, januárban aztán a BÚK-hoz igazoltam

– kezdte a beszélgetést a fiatal tehetség, aki reggelenként és délutánonként a balatonfűzfői uszodában rója a kilométereket. Az elmúlt fél évben új lakhelyét, Veszprémet is megismerte, s meg is szerette.

Hozzátette: a váltással kapcsolatos szakmai várakozásai is beigazolódtak, az eddigi tapasztalatai kiválóak.

Bár a koronavírus-járvány miatt társaival együtt hat hetet kihagyott, az eredményei igencsak biztatóak.

Kiválóan együtt tudok dolgozni Szokolai Lászlóval, Rasóval pedig folyamatosan „húzzuk” egymást tréningeken. Múlt héten egy felmérő versenyen vettünk részt a Duna Arénában, ahol jó visszaigazolást kaptunk, ugyanis meglepően jó időt úsztunk mindketten. Ez pedig még inkább megdobta a további felkészülésünket.

Kalmár Ákos a 2008-as pekingi olimpia, pontosabban a későbbi huszonháromszoros olimpiai bajnok Michael Phelps hatására kezdett úszni. Annyira megtetszett neki az amerikai fenomén teljesítménye, hogy azonnal megkérte édesanyját, vigye le a bajai uszodába. Ott pedig hamar kibontakozott a tehetsége.

Első nagyobb sikerét 2012-ben érte el, amikor a gyermek ob-n második lett 100 m gyorson. Aztán az évek során kiderült számára, hogy a hosszabb távokon tudja jobban érvényesítni az edzettségét és az erejét.

A hazai után a nemzetközi vizek következtek: a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon 400 és 1500 m-en is rajtkőre állt. Egy évvel később pedig az izraeli Netánjában rendezett ifjúsági Eb-n szállt medencébe, ahol 400 méteres gyorsúszásban aranyérmes, 800 és 1500 méteren pedig egyaránt ezüstérmes lett. A 2018-as helsinki junior Eb-n ezt a teljesítményt is felülmúlta: 800 és 1500 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott.

A 2017-es budapesti világbajnokságon a felnőttek között is bizonyított: 400 m gyorson a 22., 1500 méter gyorson pedig a 26. helyen zárt. Két esztendővel később, a dél-koreai Kvangdzsuban rendezett vb-n aztán fő számában, 1500 m gyorson 15:00,99-es időeredményt repesztett. Összesítésben ezzel a 12. lett, így nem jutott döntőbe, az olimpiai A-szintet azonban századra pontosan elérte.

Jelen állás szerint tehát ott lehet a tokiói olimpián.

Jelenleg Gyurta Gergellyel ketten rendelkezünk A-szinttel, ami azért lényeges, mert egy adott számban két A-szintes úszó indulhat egy országból. Vélhetően a jövő márciusi országos bajnokság után lesz végleges az olimpiai úszócsapat. Addigra szeretnék még jobb időt úszni, s bebiztosítani a helyemet. Úgy érzem, érik számomra a 15 mp alatti eredmény. A legnagyobb álmom, hogy olimpiai döntőbe kerüljek, de ez nagyon nehéz lesz, mert az utóbbi években nagyon sokat erősödött a mezőny ezen a számon. Hatalmas harc lesz!

– húzta alá a kitűnőség. Megjegyezte: 800 m gyorson – amely szám a japán fővárosban debütál majd az ötkarikás tornán – szintén szeretne kvótához jutni, melytől jelenleg 24 század választja el.

Az olimpia előtt – a mostani tervek szerint májusban – még rendeznek egy rangos seregszemlét, az Európa-bajnokságot, melynek a fővárosi Duna Aréna ad majd otthont. Itt 800 és 1500 méteren is rajthoz szeretne állni az immáron veszprémi sportoló.

Hazai környezetben ugyancsak döntős szereplésről álmodom. Valamelyest megkönnyítheti a dolgomat, hogy az olimpia évében várhatóan nem mindenki vesz majd részt a kontinenstornán. Azt azonban tudni kell, hogy az 1500 m-es szám élmezőnyét az európaiak adják. Ezt bizonyítja, hogy tavalyi vb-döntőben csak az öreg kontinensről szerepelt úszó ebben a számban.

Kalmár nemcsak medencében, nyílt vízen is bizonyított már: 2016-ban az ifik mezőnyében vb- és Eb-ezüstöt is szerzett csapatban. Jelenleg azonban csak a medencés számokra koncentrál, a nyílt vízi úszás nem szerepel a mostani tervei között.

Legközelebb – hivatalos körülmények között – július végén versenyezhet egy budapesti nemzetközi viadalon, ahol a hazai mellett osztrák, lengyel és német vetélytársakkal nézhet majd farkasszemet.

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.