2021. február 26.
//
Edina névnap

A veszprémi klubot választotta az olimpiára készülő úszó

Bajáról a Balaton Úszó Klub Veszprémhez (BÚK) igazolt a kétszeres junior és egyszeres ifjúsági Európa-bajnok úszó, Kalmár Ákos. Méghozzá azért, hogy együtt dolgozhasson a világ- és Európa bajnok Rasovszky Kristóffal és edzőjével, Szokolai Lászlóval.

Jelen állás szerint két veszprémi úszó is ott lehet a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián. A 2000-es születésű Kalmár Ákos ugyanis – megfelelő edzőpartner híján – ez év januárjában a Bajai Spartacus SE-től a Balaton Úszó Klub Veszprémhez igazolt. Amely egyesületben a világ- és Európa bajnok nyílt vízi klasszis, Rasovszky Kristóf szintén teljes erőbedobással készül az ötkarikás megmérettetésre.

Nyolcéves koromtól tizenegy esztendőn át Baján úsztam Pass Ferenc irányításával. Mivel a csapattársaim jóval fiatalabbak voltak, nem volt kivel együtt készülnöm. Rasóval (Rasovszky Kristóffal – a szerk.) régóta ismerjük egymást. Sokat edzőtáboroztunk közösen, ahol volt szerencsém megismerni a Szokolai Lászlóval kidolgozott edzéstervüket, ami nagyon megtetszett. Régóta érlelődött bennem a váltás gondolata, januárban aztán a BÚK-hoz igazoltam

– kezdte a beszélgetést a fiatal tehetség, aki reggelenként és délutánonként a balatonfűzfői uszodában rója a kilométereket. Az elmúlt fél évben új lakhelyét, Veszprémet is megismerte, s meg is szerette.

Hozzátette: a váltással kapcsolatos szakmai várakozásai is beigazolódtak, az eddigi tapasztalatai kiválóak.

Bár a koronavírus-járvány miatt társaival együtt hat hetet kihagyott, az eredményei igencsak biztatóak.

Kiválóan együtt tudok dolgozni Szokolai Lászlóval, Rasóval pedig folyamatosan „húzzuk” egymást tréningeken. Múlt héten egy felmérő versenyen vettünk részt a Duna Arénában, ahol jó visszaigazolást kaptunk, ugyanis meglepően jó időt úsztunk mindketten. Ez pedig még inkább megdobta a további felkészülésünket.

Kalmár Ákos a 2008-as pekingi olimpia, pontosabban a későbbi huszonháromszoros olimpiai bajnok Michael Phelps hatására kezdett úszni. Annyira megtetszett neki az amerikai fenomén teljesítménye, hogy azonnal megkérte édesanyját, vigye le a bajai uszodába. Ott pedig hamar kibontakozott a tehetsége.

Első nagyobb sikerét 2012-ben érte el, amikor a gyermek ob-n második lett 100 m gyorson. Aztán az évek során kiderült számára, hogy a hosszabb távokon tudja jobban érvényesítni az edzettségét és az erejét.

A hazai után a nemzetközi vizek következtek: a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokságon 400 és 1500 m-en is rajtkőre állt. Egy évvel később pedig az izraeli Netánjában rendezett ifjúsági Eb-n szállt medencébe, ahol 400 méteres gyorsúszásban aranyérmes, 800 és 1500 méteren pedig egyaránt ezüstérmes lett. A 2018-as helsinki junior Eb-n ezt a teljesítményt is felülmúlta: 800 és 1500 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott.

A 2017-es budapesti világbajnokságon a felnőttek között is bizonyított: 400 m gyorson a 22., 1500 méter gyorson pedig a 26. helyen zárt. Két esztendővel később, a dél-koreai Kvangdzsuban rendezett vb-n aztán fő számában, 1500 m gyorson 15:00,99-es időeredményt repesztett. Összesítésben ezzel a 12. lett, így nem jutott döntőbe, az olimpiai A-szintet azonban századra pontosan elérte.

Jelen állás szerint tehát ott lehet a tokiói olimpián.

Jelenleg Gyurta Gergellyel ketten rendelkezünk A-szinttel, ami azért lényeges, mert egy adott számban két A-szintes úszó indulhat egy országból. Vélhetően a jövő márciusi országos bajnokság után lesz végleges az olimpiai úszócsapat. Addigra szeretnék még jobb időt úszni, s bebiztosítani a helyemet. Úgy érzem, érik számomra a 15 mp alatti eredmény. A legnagyobb álmom, hogy olimpiai döntőbe kerüljek, de ez nagyon nehéz lesz, mert az utóbbi években nagyon sokat erősödött a mezőny ezen a számon. Hatalmas harc lesz!

– húzta alá a kitűnőség. Megjegyezte: 800 m gyorson – amely szám a japán fővárosban debütál majd az ötkarikás tornán – szintén szeretne kvótához jutni, melytől jelenleg 24 század választja el.

Az olimpia előtt – a mostani tervek szerint májusban – még rendeznek egy rangos seregszemlét, az Európa-bajnokságot, melynek a fővárosi Duna Aréna ad majd otthont. Itt 800 és 1500 méteren is rajthoz szeretne állni az immáron veszprémi sportoló.

Hazai környezetben ugyancsak döntős szereplésről álmodom. Valamelyest megkönnyítheti a dolgomat, hogy az olimpia évében várhatóan nem mindenki vesz majd részt a kontinenstornán. Azt azonban tudni kell, hogy az 1500 m-es szám élmezőnyét az európaiak adják. Ezt bizonyítja, hogy tavalyi vb-döntőben csak az öreg kontinensről szerepelt úszó ebben a számban.

Kalmár nemcsak medencében, nyílt vízen is bizonyított már: 2016-ban az ifik mezőnyében vb- és Eb-ezüstöt is szerzett csapatban. Jelenleg azonban csak a medencés számokra koncentrál, a nyílt vízi úszás nem szerepel a mostani tervei között.

Legközelebb – hivatalos körülmények között – július végén versenyezhet egy budapesti nemzetközi viadalon, ahol a hazai mellett osztrák, lengyel és német vetélytársakkal nézhet majd farkasszemet.

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint

További cikkek

Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.
4668 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 123 beteg
4668 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 123 beteg
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Szeretnék felgyorsítani az oltások ütemét, a cél, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltóanyagot, aki előzetesen regisztrált rá - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
Teljesítette az olimpiai szintet a veszprémi sífutó
Teljesítette az olimpiai szintet a veszprémi sífutó
Bár a 10 kilométeres selejtezőből nem jutott tovább, az olimpiai induláshoz szükséges szintet teljesítette a Veszprémi Sí Egylet sífutója, Kónya Ádám a németországi Oberstdorfban rendezett északisí-világbajnokságon.
Március 15-ig meghosszabbították a korlátozásokat
Március 15-ig meghosszabbították a korlátozásokat
Berobban a járvány harmadik hulláma, egyelőre nem számíthatunk enyhítésre.