2021. január 28.
//
Károly, névnap

Csak akkor tudsz igazi változást elérni, ha széles spektrumon gondolkozol

Szabó Tamás neve a Virgo regionális IT igazgatójaként, a Collabri tagjaként, valamint INPUT mentorként is ismert a veszprémi startup szférában. Lételeme a változatosság, és vallja, hogy igazi eredményt csak akkor lehet elérni, ha az ember minél szélesebb területen mozog és gondolkodik. A helyi startup ökoszisztémáról, motivációkról és lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.

Regionális IT igazgatóként pontosan mi a feladatod a Virgo Csoport-nál?

Mivel egy pici, 15 fős irodáról van szó, gyakorlatilag mindennel kell foglalkoznom. Erősen belefolyok a sales részbe, de people- és projektmenedzsmentet is végzek, időnként támogatom  más product ownerek munkáját is. Egy kicsit mindenes is vagyok: ha valaki szabadság miatt átmenetileg kiesik, az ő helyére is beugrom.

Mielőtt csatlakoztál a Virgo-hoz, volt már egy saját céged, a Modulsys Informatikai és Tanácsadó Kft. Gondolkodtál azon a váltáskor, hogy ezzel pozícióban egyet visszalépsz?

A Modulsys előtt sokáig dolgoztam Budapesten, főleg nagyvállalati környezetben, illetve külföldi cégeknek. Ott kvázi megszoktam, hogy nagy projektekben vehetek részt, a Modulsys-nál viszont erre nem volt lehetőség, hiszen az tipikusan egy garázscégnek is mondható hobbi cég volt. 2015-ben azért is váltottam, mert a Virgo-nak addigra már nagyon jó referenciái voltak és láttam benne a potenciált, hogy újra tudok majd nagyobb volumenű projekteken dolgozni.

Az elmúlt időszakból melyik volt az a projekt, amire a legbüszkébb vagy, és ami a gyakorlatban is igazolta, érdemes volt váltani?

Az utóbbi három évben a Telenorral foglalkoztam nagyon sokat, gyakorlatilag a szívem-lelkem beletettem a csapattal együtt. Egy korábbi, sikertelen projektet váltottunk ki: az volt a neve, hogy Főnix, mert gyakorlatilag a hamvaiból kellett feltámasztanunk. Emiatt nagy volt a bizonyítási vágy bennünk, de fél év alatt sikerült megújítanunk a telenor.hu oldalát és bizonyos részeit élesben el is indítani. Ezt követően aztán folyamatosan fejlesztettünk még rajta, lecseréltük a webshopot és a tartalomkezelést is.

A startup életben betöltött szerepedet mennyire változtatta meg a munka a Virgo-nál?

A startup életbe való bekapcsolódásomat tulajdonképpen a Virgo hozta el. Rengeteget tanultam itt a digitális termékfejlesztésről, ami egy nagyon erős lába a cégnek, illetve a Virgo Ventures révén a vállalkozások befektetési támogatásáról is. Az i-re aztán gyakorlatilag az tette fel a pontot, amikor megkerestek az INPUT Programtól és elvégeztem a startup mentori képzést. Akkor kezdtem el hivatalosan mentorálni startupokat: most épp azon dolgozunk, hogy egy inkubációs központot hozzunk létre a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán. Nagyon fontos része a tevékenységemnek a helyi partnerekkel való kapcsolattartás is: rendszeresen tartok előadásokat az egyetemen, a Veszprémi Technology Meetupban is részt veszek, illetve mióta Filep Szilvivel és Pusztai Ádámmal létrehoztuk a Collabrit, ott is szervezünk ilyen összejöveteleket. Próbálunk egy olyan környezetet kialakítani Veszprémben, mint ami Budapestet jellemzi, hogy ne kelljen folyton a fővárosba utazni a jó szakmai programokért – ezt is tűztük a zászlónkra a Collabrival.

Gondolom, ebben könnyebbséget fog jelenteni, hogy Balatonfüredről Veszprémbe teszitek át a székhelyeteket a Virgo-val. Mi ennek az oka?

A költözésnek két fő oka van. Az egyik, hogy a kollégáink nagy része veszprémi, és mivel telekocsival jártunk le Füredre, az ingázás mindig külön logisztikát igényelt. Másrészt a HR, a partnerkeresés is egyszerűbb lesz így. Sajnos Balatonfüreden nagyon nehéz embert találni, mert például egy pápai vagy zirci lakos Veszprémig még elutazik, de tovább már nem. És persze a veszprémi közösséggel is könnyebb lesz így a kapcsolattartás.

Ezen a területen egyébként törvényszerű, hogy valaki több projektbe is belefolyik? Ha csak a Collabrit nézem, ott is mindannyian több lábon álltok.

Azt gondolom, vezetőként muszáj több mindenbe belefolyni, mert ha csak egy feladatra koncentrálsz, az nagyon hamar egyhangúvá válik és megöli a kreativitást. Nagyon szeretem a változatosságot, engem az éltet, hogy minden ilyen projektben részt tudok venni. Másrészt a támogatás is nagyon fontos a startup világban: egy fecske nem csinál nyarat, csak akkor tudsz bármit is elérni, ha az ökoszisztémát változtatod meg. Ha csupán egy projektre állsz rá, azzal nem fogsz átütő sikert elérni – az igazi változáshoz szélesebb spektrumon kell gondolkodni.

A Collabri esetében ki keresett meg kit?

Ádámmal már régóta ismertük egymást, Szilvivel pedig akkor ismerkedtünk meg, amikor Veszprémbe költözött és szervezett egy freelancer meetupot. Mivel a városban akkor még nagyon kevés meetup volt, csak a Technology működött, engem pedig érdekelnek ezek az összejövetelek, kíváncsiságból elmentem rá. A találkozás után aztán egyszer csak Szilvi felhívott bennünket, hogy mi lenne, ha hárman összeállnánk, és létrehoznánk valami nagyot itt Veszprémben. Csináltunk egy nagyon jó kickoffot, kitaláltuk a nevet, a céljainkat, az értékeket, amelyek mentén dolgozni szeretnénk, és elkezdtük szervezni azokat a programokat, amelyekkel igyekszünk felpörgetni a helyi vállalkozói és tudásalapú életet. Ádám is, Szilvi is elismert, nagy tudással rendelkező személy, ők az online marketingben is nagyon jók, én inkább a szervezésben, IT vonalon: ötletelésben, módszertanokban, cégépítésben tudok jobban segíteni. Mindenesetre azt gondolom, hárman – illetve már van egy negyedik tagunk is – sokat tudunk adni azoknak az embereknek, akik e terület iránt érdeklődnek.

Hogy állunk most? Könnyebb ma sikerre vinni egy startupot a régióból? A partnerséget illetően úgy tűnik, számolnak velünk, gondoljunk csak a Servo Movement veszprémi pilot projektjére.

Sajnos Magyarországon nehezebb helyzetben vagyunk, de legalább tudjuk, hol tartunk. Amíg ugyanis nem kezdtük el a Collabrit és az INPUT Programot, azt sem tudtuk, mi van Veszprémben. Azóta megtettük az első lépéseket, jó irányba haladunk, de még nagyon sok munka van előttünk, hogy igazán pezsgő startup élet alakuljon ki. Az persze örömteli, ha egy startup pilot projektje Veszprémben zajlik. Igyekszünk is minél több mindent behozni a városba akár startup, akár fejlesztési oldalon, mert úgy vélem, a technológiai, informatikai oldal eddig annyira nem volt erős. Ez lokálpatriótaként személyes célom is.

A helyi élet felpezsdítésének fontos lépése az aktuális projektetek, a közösségi iroda megnyitása is. Személy szerint mit vársz tőle?

Egy közösségi iroda létrehozása a kezdetek óta célunk volt, ezért nagyon örülünk neki, hogy az EKF keretei között most lehetőség nyílik erre. Azt gondolom, az lesz az A hely, ahol kvázi koncentrálódik majd minden olyan rendezvény, tudás, személy, cég és startup, ami meg tudja változtatni a régiót. Digitális területen mozgok, de nagyon fontosnak tartom a személyes találkozókat, és valljuk be őszintén, kell is egy hely, ahol ennek a közösségnek a tagjai találkozni tudnak, mert erre eddig mindig csak kávézókban, könyvtárban, bisztrókban volt lehetőség. Ha tehát létrejön a közösségi iroda, az nagyon sokat fog lendíteni a startup ökoszisztémán is.

Egyértelmű, hogy imádod a hivatásod, és úgy tűnik, szabadidődben is szívesen ténykedsz a város, a régió fejlesztésén.

Így van. Szeretem hasznosan tölteni az időm, ha munkáról, ha pihenésről van szó, és mivel olyasmivel foglalkozom, amit élvezettel végzek, a szabadidő és a munka olykor összemosódik. De próbálom tudatosan tartani a work-life balance-ot. Ugyanakkor azt gondolom, egy város attól lesz jó, ha mindenki a saját területéről egy kicsit hozzáad. Ha a saját szegmensünkben jobban elmélyednénk, Veszprém még fantasztikusabb hely lehetne. Sokan így is tesznek: nemrég profi pékség nyílt, de ott van az Utcazene és a VeszprémFest is, amelyek felrajzolták Veszprémet a térképre. Mindig kerülnek elő ilyen kis gyöngyszemek, és remélem, 2023-ra még több lesz belőlük.

Ha már szóba került 2023, mit vársz tőle?

Már az EKF pályázat előkészületeiben is részt vettem, és a mai napig is jelen vagyok támogatóként a projektben, folyamatosan követem az eseményeket, mivel nagyon sok barátom dolgozik ott. Én azt szeretném, ha a célok, amiket a pályázat idején kitűztünk magunk elé, teljesülnének, és olyan fenntartható projektek valósulnának meg, amelyek 2023 után is értéket képviselnek a városban.

Egy utolsó kérdés erejéig térjünk vissza kicsit a munka világába! Ha te alapítanál startupot, mire fókuszálna?

Ezen már sokat gondolkoztam, hogy alapítsak-e startupot vagy sem, de mivel a változatosság az, ami előre visz, nem érzem úgy, hogy bele tudnék „ragadni” egy startupba és hosszú éveken keresztül vinni annak minden nyűgét is. Én inkább a másik oldalon szeretek állni támogatóként. De hogy milyen startupot tudnék elképzelni mégis? Mindenképpen technológiai alapú lenne, és mivel az ülő munka miatt sokat sportolok, valószínűleg egészségmegóvás vagy sport vonatkozású lenne.

A cikk az Ecoport magazin 2020/2. számában jelent meg. 

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Már a 150 főnél kisebb létszámú idősotthonok lakóit is beoltották Veszprémben
Már a 150 főnél kisebb létszámú idősotthonok lakóit is beoltották Veszprémben
Jól halad az oltási program, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy már a 150 főnél kisebb létszámú idősotthonok lakói is megkapták a vakcinát. Szerdán a Völgyikút és a Török Ignác úti intézmények lakóit, valamint dolgozóit pár óra alatt beoltották.
A lakatosmester, aki az ízek szerelmese
A lakatosmester, aki az ízek szerelmese
Tűztől tűzig – így is összefoglalhatnánk a veszprémi születésű Martinek Ferenc életútját. Közel ötven esztendeje esztergályosként nyitott be a munka világának kapuján, nem sokkal később lakatosmester lett belőle. Belekóstolt a vendéglátós szakmába is: a sültek íze pedig rabul ejtette; két tűz közé sodorta az élet, ő azonban nem vallott szégyent.
Fokozhatja a gyógyíthatatlan látásromlás esélyét a légszennyezés
Fokozhatja a gyógyíthatatlan látásromlás esélyét a légszennyezés
A légszennyezés növekedése fokozza a visszafordíthatatlan látásromlás kockázatát egy új tanulmány szerint.
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt.
Villámlátogatás a V-Busz ügyfélszolgálatán
Villámlátogatás a V-Busz ügyfélszolgálatán
Félszáz ügyfél naponta, 20 különböző díjtermék és a legváltozatosabb kérdések. Meglátogattuk a január óta új helyen működő V-Busz ügyfélszolgálatot.