2020. augusztus 9. // Emőd névnap

Csökkenhet a kullancsok száma Magyarországon

2020. június 14. 4:10
hirado.hu
Eltűnőben vannak a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok, mert a párás, hűvösebb, árnyékos területeket kedvelik, és a klímaváltozással érkező magasabb hőmérséklet, valamint a kevesebb csapadék miatt észak felé vonulnak. Az észak-európai országokban éppen ezért jelentős esetszám-növekedés tapasztalható.

Nem valószínű, hogy az idei kullancsszezon jelentősen más lesz, mint amit eddig tapasztaltunk.  Időszakosan egyes területeken megnő a kullancsok és az általuk terjesztett betegségek száma, és vannak területek, ahol csökken – mondta Lakos András infektológus szakorvos, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hozzátette: Magyarország abba a régióba tartozik, ahol várhatóan csökkenni fog a kullancsok száma.

Ez nem látványos, azonnali csökkenés. Ennek oka, hogy az a kullancs, ami nálunk a Lyme-betegséget és a vírusos agyhártyagyulladást terjeszti, a párás, hűvösebb, árnyékos területeket kedveli, és a klímaváltozással érkező magasabb hőmérséklet, valamint kevesebb csapadék miatt észak felé vonul. Az észak-európai országokban éppen ezért jelentős esetszám-növekedés tapasztalható.

Elmondta, nem javasolják, hogy orvoshoz forduljon valaki, ha kullancs telepedik rá, az otthoni kullancseltávolítást javasolják egy hegyes csipesszel. A lényeg, hogy úgy kell megfogni a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét, mivel ha összenyomjuk, a kórokozók bekerülnek a szervezetbe.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben Lyme-foltot észlelünk, és az öt centinél nagyobb, illetve folyamatosan nő, akkor kell orvoshoz fordulni. Fontos tudni, hogy a folt időszakában nem súlyos a betegség, szabad várni, mivel a folt növekedési dinamikája a legfontosabb diagnosztikai segítség.

„Ha rögtön a csípés után kialakult az idegentest-reakció, egy-két centis, és antibiotikumot kezd szedni az illető, akkor soha nem lehet majd diagnosztizálni, hogy valóban beteg volt-e vagy sem. Ami nem baj, ha meggyógyul, de az már nagyobb baj, ha utána bármi előjön, és azt a Lyme-kórral hozzák összefüggésbe” – mondta Lakos András.

Szerinte Magyarországon nagyon sok rossz teszt van forgalomban, ezért évente mintegy ezer olyan emberrel találkoznak, akik nem Lyme-kórosok, de van pozitív tesztjük.

A Kullancsbetegségek Ambulanciája által üzemeltetett kullancs.hu weboldalon több hasznos videó is látható a kullancs biztonságos eltávolításáról.

vehir.hu

További cikkek

Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.
Országos tisztifőorvos: el kell kerülni a gócpontok kialakulását
Országos tisztifőorvos: el kell kerülni a gócpontok kialakulását
El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos pénteken.
Jót tesz a szívnek a csokoládé
Jót tesz a szívnek a csokoládé
Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint.
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
A kórház előtti körforgalmat a jövőben egy virágokból kialakított szív fogja díszíteni, amit Ovádi Péter országgyűlési képviselő ötlete nyomán, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. kertészei ültetettek hálájuk jeléül az egészségügyi dolgozóknak.
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
170 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért szerdán, illetve a napokban; az egyszeri rendkívüli jutalomra a kormány 101 milliárd forintot biztosít - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.
2020. augusztus 9. // Emőd névnap