Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Tíz előadás közül választhatnak jövőre a Kabóca bérletesei

2020. június 14. 11:50
Kedden sajtótájékoztatón számolt be Szőke-Kavinszki András igazgató a Kabóca Bábszínház elmúlt időszakáról és a 2020/21-es évad terveiről.

Csillaglépő Csodaszarvas. Ez volt az utolsó előadás, amit a teátrum még be tudott mutatni, igaz, csak zárt ajtók mögött, hogy ne vesszen kárba a munka. Onnantól kezdve viszont a bábszínház is átállt az elmúlt hetek megszokott menetrendjére: az önkéntes segítségnyújtásra és a házhoz menő, vagy online előadásokra. A Kabóca Bábszínház az elsők között ajánlotta fel két autóját a karantén alatt nehezen mozgóknak, amelyekkel aztán az önkéntesek fuvarozták a bevásárolt termékeket, az ételeket a nyugdíjasoknak, betegeknek, emellett 600 maszkot is legyártottak.

A bábszínház lényege a kommunikáció, az önkifejezés, a kultúra közvetítése, ami a nehéz időkben még jobban tud esni, ezért a bábszínház is igyekezett minden módot megragadni, hogy továbbra is becsempésszék a közönség életébe a művészetet. A bábszínház világnapjára, a magyar költészet napjára, anyák napjára kisfilmeket készítettek, elindították a Mesefutárt, a Trianon 100 alkalmából pedig a Csillaglépő Csodaszarvas előadás kapcsán készült videót lehetett megtekinteni – számolt be az elmúlt hónapokról Szőke-Kavinszki András igazgató.

Ami a teljes évadot jelenti, a koronavírus-járvány az előadások számára is rányomta a bélyegét, csak 161 előadást tudott megtartani a színház, és a legutóbbi 26 ezres nézőszám így a felére csökkent. Örömteli azonban, hogy még a vírust megelőzően több országba is eljutott a bábszínház, többek között Temesvárra, Los Angelesbe, Rijekába, Erdélyba és a Partiumba, valamint Litvániába.

A teátrum ugyanakkor az elmúlt időszak nehézségein túllépve már a jövő évadra készül, amely különös jelentőséggel is bír, hiszen 2021-ben ünnepli 20 éves fennállását a Kabóca Bábszínház. „Ezt egész évadban szeretnénk majd megünnepelni szakmai és a közönségnek szóló programokkal is” – mondta el az igazgató. A tervek között szerepel többek között egy szakmai konferencia, egy kiadvány és egy kiállítás az elmúlt 20 évről, régi bábokkal, díszletekkel és 3D-s technikákkal.

Fotó: Kabóca BábszínházFotó: Kabóca Bábszínház

A cél továbbra is az, hogy minden veszprémi gyerek eljusson évadonként legalább egyszer a bábszínházba, amit a teátrum rugalmasan alakítható bérletekkel is kíván szolgálni. A következő évadban összesen 10 bérletes előadás közül választhat majd a közönség, amelyek közül négy teljesen új bemutató lesz, három az előző évekből áthozott darab, három pedig vendágelőadás:

  • Hamupipőke (3-10 éveseknek, új bemutató)
  • A négylábú kastély meséi (4-12 éveseknek)
  • Badu Mama gyermekei (3-10 éveseknek, új bemutató)
  • Gréta (4-12 éveseknek, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat része, a bálnák és az óceánok fontosságáról szóló új bemutató)
  • Kuszakeszi történet (5-12 évesek, új bemutató)
  • Csillaglépő csodaszarvas (7-15 éveseknek)
  • Rómeó és Júlia (13-99 éveseknek)
  • Kismalac és a farkasok (4-10 éveseknek, a Vaskakas Bábszínház vendégjátéka)
  • Dobronka cirkusz, világszám! (4-10 éveseknek, a Magamura Alkotóműhely vendégjátéka)
  • Lenka és Palkó (4-10 éveseknek, a Griff Bábszínház vendégjátéka)

A bábszínház emellett szeretné bemutatni Urbán Gyula A két kicsi pingvin című meséjét, valamint Mocorgó néven egy könnyed verses-zenés összeállítást is.

Továbbra is lesznek Papa, mama, gyerekek családi napok, ahol összesen 10 meghívott előadás lesz látható vasárnaponként, melyek mindegyike egy kicsit a retro vonalon mozog, felidézve Bagaméri idejét, valamint a cirkuszok hangulatát. Emellett a nemzeti összetartozás évének programjai is, némi csúsztatással folytatódnak három tervezett előadással és egy kamerabeszélgetéssel a külhoni magyarság életéről. Idén sajnos a Kabóciádé elmaradt, az ősszel viszont annál gazdagabb lesz a Mesefesztivál programja szeptember 18-20. között: a Kabóciádéról átmentett előadások mellett például Györgydeák György képzőművész alkotásaiból is nyílik egy kiállítás.

Nyitókép: Csillaglépő Csodaszarvas - Kabóca Bábszínház

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.