2020. október 26.
//
Dömötör névnap

A hosszú élet kilenc titka

2020. június 12. 11:00
Számos elmélet szól arról, hogy mi a hosszú élet titka, kutatók azonban most egyszerű statisztikai módszerekkel és a hosszú életű közösségek vizsgálatával meghatároztak 9 pontot. Vendégírónk ezt mutatja be most.

A nem fertőző krónikus megbetegedések száma egyre nő a világban, és ezzel együtt csökkenek az egészségben eltöltött éveink. Ez sajnos, nem csak a legidősebb korosztályra igaz, hanem egyre fiatalabb generációkban is megjelennek a problémák, és ez nagyban betudható az életmódunknak. Egy dán vizsgálat szerint 20%-ban határozzák meg a génjeink, hogy megbetegszünk-e vagy sem, a maradék 80% rajtunk múlik.

A National Geographic egy tudóscsoporttal kezdte el vizsgálni azokat a területeket, ahol a leghosszabb ideig élnek egészségben az emberek. Majd összegyűjtötték az életstílusuk jellemzőit, hogy ennek segítségével összeállítsanak egy olyan programot, amit követve mindenki egy hosszabb és egészségesebb életet élhet.

Melyek azok a területek, ahol a legegészségesebbek és legtovább élnek az emberek?

A világon 5 helyet találtak, ahol a legmagasabb a várható élettartam és ahol 100 évet megélt emberek száma gyakori. Ezek pedig:

 • Barbagia régió, Szardínia, Olaszország
 • Ikaría szigete, Görögország
 • Nicoya- félsziget, Costa Rica
 • Okinawa szigete, Japán
 • Hetedik nap adventisták csoportja Loma Linda, California, USA

Mi ezekben a helyekben a közös?

9 olyan tényezőt gyűjtöttek össze, ami megtalálható ezen területek lakosságának az életvitelében. Ezt elnevezték a 9 erőnek.

 • mozgás (természetes mozgást jelenti, nem a konditermet. Azt mozgásformát, ami a napi életvitelhez szükséges, mint a séta, hogy eljussunk A-ból B-be autó nélkül, kertművelés stb.)
 • életcél: az, hogy tudd miért érdemes felkelned reggel
 • downshift: stresszcsökkentés
 • 80%-os étkezési ajánlás: addig egyél csak, amíg 80%-ig tele nem érzed magad, ekkor állj meg
 • egészséges étrend, szárazhüvelyesek gyakori fogyasztása
 • vörösbor 5-kor : persze az egészséges kereteken belül, napi maximum egyszer, 1 kis pohárral jó társaságban és étkezés mellett fogyasztva
 • szociális háló
 • hittel kapcsolatos tevékenységek
 • szeretteink az elsők: jó kapcsolat ápolása a családtagokkal napi szinten

Ez a 9 tényező egyszerre tűnik könnyűnek és nehéznek. Alapvető dolgok vannak benne, amiknek természetesnek kellene lennie, de a mostani életvitellel és életstílussal nehezen összeegyeztethetőek. Mégis próbáljunk a 9 tényezőből minél többet beépíteni az életünkbe!

Az eredeti cikk vendégírónk, a Milánóban élő Buda-Csiszár Kata saját blogján jelent meg először.

 

Kapcsolódó cikk
Mediterrán diéta, nem csak a déli népeknek
A tudatos húsfogyasztás, a járvány elleni védekezés, a mediterrán kultúra és a veszprémi régió szerencsés helyzete. Látszólag egymástól teljesen független témakörök, mégis összekapcsolódnak, és ha rájövünk az összefüggésekre, akkor nem csak egészségünk érdekében tehetünk sokat, hanem új gasztro-élményekkel is gazdagodunk, ráadásul hamarosan már nem csak az önkéntes karanténban.

 

vehir.hu

További cikkek

25 éve lelkipásztor Bikádi László
25 éve lelkipásztor Bikádi László
Királyszentistván, Hajmáskér, Vilonya és Sóly hívei vasárnap Istentisztelet keretében ünnepelték a jubileumot.
Vészfékezésből vészhelyzet
Vészfékezésből vészhelyzet
Nem szokatlan jelenség az utakon, hogy egy-egy autós önhatalmúlag vesz revansot a másikon egy-egy elhibázott, vagy figyelmetlen manőver után, ezzel viszont új, akár veszélyesebb helyzetet teremtve. Egy, a közelmúltban nagyobb figyelmet kapott veszprémi eset után a rendőrségnél érdeklődtünk a pontos szabályokról, szankciókról.
Egy menedék, ahol megtanulhatsz szebben élni
Egy menedék, ahol megtanulhatsz szebben élni
Nincsen folyóvízük, de van balatoni panorámájuk, és leginkább boldogságuk. A nagyvárosi nyüzsgést cserélték le a Barnag melletti Hideg-hegy csendjére és békéjére, egy jurtára és egy kétkezi munkával felépített élettérre, ahol napról napra tanulják – reményeik szerint idővel pedig taníthatják is –, hogyan élhetünk szelídebb, természetközelibb, emberségesebb életet. A Hideg-hegyi Menedékben, Csatlós Reginánál és Tőgyi Balázsnál jártunk. Vportré cikke.
Meghalt 38 beteg, 1820-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 38 beteg, 1820-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1820 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.
Éjjel óraátállítás, de a végleges döntés még várat magára
Éjjel óraátállítás, de a végleges döntés még várat magára
Halasztódik a döntés az Unió tagállamaiban a nyári vagy a téli időszámítás végleges megállapodásának a kérdésben.