2023. május 31.
//
Angéla névnap

Világszerte tűzgyújtások ezreivel emlékeztek a magyarok összetartozására

2020. június 8. 4:00
Amerikától Új-Zélandig csatlakoztak a kárpátaljai cserkészek mozgalmához. Veszprémben tizennégy helyszínen gyújtottak tüzet a trianoni békediktátumra emlékezve.

Közel ötezer helyszínen, 69 országban, az Egyesült Államoktól kezdve Dél-Amerikán, Európán, és Afrikán át egészen Új-Zélandig gyújtottak tüzet csütörtök este, hogy így hívják fel a figyelmet a száz évvel ezelőtt történtekre.

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség "Összetartozásunk tüze" elnevezésű kezdeményezéséhez több mint kétezer településről csatlakoztak világszerte.

A közös eseményhez nem csak cserkészek, hanem bárki, aki a magyar nemzethez tartozónak gondolja magát, kapcsolódhatott. Így a cserkészcsapatok, baráti társaságok, szervezetek és cégek mellett egyesületek, valamint magánemberek is gyújtottak egy-egy tüzet (akár mécsest is), és énekelték el a Himnuszt csütörtök este 20 óra 20 perckor.

A mozgalom honlapja szerint Veszprémben tizennégy helyszínen emlékeztek meg a magyarok összetartozásáról.

A Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszín csónakázó taván a veszprémi 126. Szent Imre cserkészcsapat és a Szent Miklós Vízicserkész Raj gyújtott tüzet kenukról, majd nemzeti- és népdalokat énekeltek.

A Gulyadombon civil kezdeményezésre emlékeztek közösen Trianon 100. évfordulójára, de ugyanígy tettek azok is, akik Jezsuita templomnál, a vár alatt, a cégüknél vagy otthon gyújtottak tüzet.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.