Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Világszerte tűzgyújtások ezreivel emlékeztek a magyarok összetartozására

2020. június 8. 4:00
Amerikától Új-Zélandig csatlakoztak a kárpátaljai cserkészek mozgalmához. Veszprémben tizennégy helyszínen gyújtottak tüzet a trianoni békediktátumra emlékezve.

Közel ötezer helyszínen, 69 országban, az Egyesült Államoktól kezdve Dél-Amerikán, Európán, és Afrikán át egészen Új-Zélandig gyújtottak tüzet csütörtök este, hogy így hívják fel a figyelmet a száz évvel ezelőtt történtekre.

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség "Összetartozásunk tüze" elnevezésű kezdeményezéséhez több mint kétezer településről csatlakoztak világszerte.

A közös eseményhez nem csak cserkészek, hanem bárki, aki a magyar nemzethez tartozónak gondolja magát, kapcsolódhatott. Így a cserkészcsapatok, baráti társaságok, szervezetek és cégek mellett egyesületek, valamint magánemberek is gyújtottak egy-egy tüzet (akár mécsest is), és énekelték el a Himnuszt csütörtök este 20 óra 20 perckor.

A mozgalom honlapja szerint Veszprémben tizennégy helyszínen emlékeztek meg a magyarok összetartozásáról.

A Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszín csónakázó taván a veszprémi 126. Szent Imre cserkészcsapat és a Szent Miklós Vízicserkész Raj gyújtott tüzet kenukról, majd nemzeti- és népdalokat énekeltek.

A Gulyadombon civil kezdeményezésre emlékeztek közösen Trianon 100. évfordulójára, de ugyanígy tettek azok is, akik Jezsuita templomnál, a vár alatt, a cégüknél vagy otthon gyújtottak tüzet.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.