Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben

2020. június 4. 4:00
Trianon 100. évfordulója előtt alig egy héttel tartották meg Várpalotán a Trianon Múzeumnak is otthont adó Zichy-kastély fejlesztésének alapkőletételét péntek délelőtt. Az ország egyetlen Trianon-múzeumának szellemi tartalma és infrastruktúrája 465,5 millió forint uniós támogatásból újul meg még ebben az évben.

Nem is lehetett volna aktuálisabb időpontot választani az ünnepélyes alapkőletételhez, mint a Trianon 100 nemzeti emléknapot megelőző pár nap. Az ország ezidáig egyetlen Trianon múzeuma Várpalotán működik immáron 2004 óta a Zichy-kastélyban, idén pedig a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében összesen közel félmilliárd forintból újul meg kívül és belül, valamint tartalmában is. A fejlesztés márciusban indult és várhatóan még idén ősszel elkészül.

A program részeként egyébként országosan 19 kastélyt és 15 várat újítanak fel, összesen 64 milliárd forintból, köztük a 18. században épült várpalotai Zichy-kastélyt is.

Az ünnepségen Dr. György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a magyar várak és kastélyok megújítása történelmi adósságunk, amelynek megfizetésére nem tartozásként, hanem befektetésként tekinthetünk.

A program keretében felújított történelmi értékeink révén napjaink turisztikai igényeit is kielégítő kulturális- és szabadidőközpontok jönnek létre, amelyek vonzerejükkel hozzájárulnak a térségek gazdaságának élénkítéséhez, munkahelyteremtéshez is

- hangsúlyozta.

A várpalotai Trianon múzeum kapcsán kiemelte, hogy ez az intézmény a nemzeti emlékezet és összetartozás egyik legfontosabb jelképe.

Dr. Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa beszédében többek közt elmondta, hogy a kastélyok fizikai rehabilitációján túl fontos cél az épületek szellemi megújítása is. Ez a törekvés kiváltképp jelen van a Zichy-kastély esetében is, amit az évszázadok alatt a grófi családok mellett használtak a katonák, a kommunista párt is, most pedig múzeumként új jelentőséget kap.

Glázer Tamás a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője részletezte, hogy a fejlesztés pontosan milyen elemekből áll össze. Ezek alapján teljesen felújítják, vagy kicserélik a

  • nyílászárókat,
  • vízrendszert,
  • a kiállítótereket,
  • valamint az egyik legfontosabb elemként a fűtésrendszert, így a múzeum immáron egész évben látogatható lesz.

Dr. Szabó Pál Csaba a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte, hogy a Zichy-kastéky – Trianon Múzeum egyedisége a fejlesztés révén tovább erősödik.

A jövőnek megőrzött, felújított, rendezett környezetű épületben olyan különleges kiállítóhely jön létre, amely modern látásmódjával, innovatív tartalmi, technikai elemeivel, szolgáltatásaival nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét

- fogalmazott.

Az elnök néhány kulisszatitkot is elárult az új kiállítótérről, ezek szerint a látogatók egy dramatikus úton haladhatnak majd végig a kiállításon, ahol külön arcképcsarnokot rendeznek be azoknak az európai politikusoknak, akik felelősek Trianonért.

A kiállítás nem fél hatásos lenni

- mondta Szabó Pál Csaba.

Végezetül Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője megerősítette, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében megújuló Zichy-kastélynak kivételes küldetése van, hiszen 15 millió magyar számára hirdeti a nemzeti összetartozást.

A megjelentek az ünnepség végén elhelyeztek egy időkapszulát is, amelybe többek közt elhelyeztek fotókat a kastélyról és a környékről, eredeti tervrajzokat, a megyei napilap aznapi számát, illetve a projektben résztvevő összes munkatárs névjegyzékét, valamint a történelmi 64 vármegye megszentelt földjéből is egy tasakkal.

A Zichy-kastélyt a grófi család 1722-1725 között építtette barokk stílusban, kápolnáját 1727-ben szentelték fel. 1853-ban Waldstein János tulajdonába került házasság révén, aki egyébként Széchenyi István szűkebb baráti köréhez tartozott. Az idejében a kastélyban számos szellemi és tárgyi értéket gyűjtöttek össze, természetrajzi, érem- és régiséggyűjtemény is volt akkoriban Várpalotán. 1860-ban az épület leégett, amit Ybl Miklós tervei alapján építettek újjá 1863-ban, ekkor kapta meg a ma is látható romantikus díszítőelemeket a homlokzatán. Később a kastély gróf Sztáray, majd ismét Zichy, végül gróf Witzleben família tulajdonába került, 1913-ban pedig a Magyar Honvédkincstár vásárolta meg.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Bejelentették a VeszprémFest 2024-es fellépőit. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.