Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémiek is körbetáncolják a Kárpát-medencét

2020. június 5. 4:00
Kárpát-medencei néptáncokat és helyi hagyományokat bemutató kisfilm készül június 4-ére, a nemzeti összetartozás napjára Trianon 100. évfordulójára. Az országhatárokon átívelő online kezdeményezéshez Veszprém is csatlakozott.

Ha egy-két év múlva majd visszatekintünk 2020-ra, valószínűleg úgy fogjuk elkönyvelni, mint az évet, amikor megjelent a koronavírus. Mielőtt azonban felütötte volna a fejét a kór a világban, még egészen más kilátásokkal indultunk neki az évnek, lelki szemeink előtt nagyszabású tervek lengtek, jeles évfordulókra gondoltunk, amelyeket majd méltóképpen megünnepelhetünk.

Bár a járvány miatt most kevésbé jut eszünkbe, utóbbi szempontból az idei év kiemelkedő jelentőségű lenne: éppen 100 esztendeje, hogy a trianoni békeszerződés következtében a történeti Magyarország területének 2/3-át elveszítette. A kerek évfordulóra számos megemlékezéssel készültünk országszerte – így Veszprémben is –, nem feledve, hogy attól, mert a határok elválasztanak minket, hagyományaink, gyökereink, felmenőink révén még mind ugyanannak a közösségnek vagyunk a tagjai.

A megemlékezések sorát gazdagította volna az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes rendezvénye is, akik a nemzeti összetartozás napjának előestéjére, június 3-ára egy határokon átívelő gálával készültek Szombathelyen, ahova a hazai táncegyütteseken kívül minden elcsatolt területről vártak volna táncosokat. A járványhelyzet és a továbbra is fennálló óvintézkedések miatt a gálát nem tudják megtartani, teljes mértékben azonban nem szerettek volna lemondani a kezdeményezésről az ötletgazdák, így azt végül – sok más eseményhez hasonlóan – az online térbe költöztették.

Az új megoldás keretében Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője május elején felhívással fordult Magyarország és az elcsatolt területek táncosaihoz, hogy öltsenek népviseletet és szűkebb környezetük emblematikus helyszínén készítsenek egy rövid, 1-2 perces videót, amiben bemutatják saját vidékük vagy a Kárpát-medence egy másik néprajzi tájának tánchagyományait, majd osszák meg azt az #összetartozás100folk hashtag alatt.

A szervezők célja, hogy így, a résztvevőkkel együtt, virtuálisan körbetáncolva a Kárpát-medencét hívják fel a figyelmet „összetartozásunkra és közösségünk hagyományaiból sarjadó életerejére. Fejezzük ki ezzel azt a folytonosságot, amelynek ezeregyszáz éves létünket és jövőnket köszönhetjük a Kárpát-medencében!”

– írták közleményükben.

A videók azonban nem csak önmagukban érdekesek. A szervezők igazán komolyan gondolták a történeti Magyarország egyes területein továbbélő ezeregyszáz éves hagyományok sokszínűségének  bemutatását, a május 20-ig beérkezett videókból, a felvételek használhatóságát és a Kárpát-medence különféle tájainak reprezentatív, arányos megjelenését szem előtt tartva egy 10-12 perces kisfilmet is készítenek. A film vágásáért   Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa felel, míg a zenei montázst  Pál István "Szalonna" népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el, a végeredményt pedig június 4-én az Összetartozás 100 folk Facebook-oldalon teszik közzé.

A kisfilm tartalmi sokszínűsége egyébként már most garantálható: a felhívás közzététele óta hat országból mintegy 120 helyszín csatlakozott, a végső változatban pedig reméljük, Veszprém táncosait is felfedezhetjük majd.

Bertalan Melinda
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.