Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémiek is körbetáncolják a Kárpát-medencét

2020. június 5. 4:00
Kárpát-medencei néptáncokat és helyi hagyományokat bemutató kisfilm készül június 4-ére, a nemzeti összetartozás napjára Trianon 100. évfordulójára. Az országhatárokon átívelő online kezdeményezéshez Veszprém is csatlakozott.

Ha egy-két év múlva majd visszatekintünk 2020-ra, valószínűleg úgy fogjuk elkönyvelni, mint az évet, amikor megjelent a koronavírus. Mielőtt azonban felütötte volna a fejét a kór a világban, még egészen más kilátásokkal indultunk neki az évnek, lelki szemeink előtt nagyszabású tervek lengtek, jeles évfordulókra gondoltunk, amelyeket majd méltóképpen megünnepelhetünk.

Bár a járvány miatt most kevésbé jut eszünkbe, utóbbi szempontból az idei év kiemelkedő jelentőségű lenne: éppen 100 esztendeje, hogy a trianoni békeszerződés következtében a történeti Magyarország területének 2/3-át elveszítette. A kerek évfordulóra számos megemlékezéssel készültünk országszerte – így Veszprémben is –, nem feledve, hogy attól, mert a határok elválasztanak minket, hagyományaink, gyökereink, felmenőink révén még mind ugyanannak a közösségnek vagyunk a tagjai.

A megemlékezések sorát gazdagította volna az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes rendezvénye is, akik a nemzeti összetartozás napjának előestéjére, június 3-ára egy határokon átívelő gálával készültek Szombathelyen, ahova a hazai táncegyütteseken kívül minden elcsatolt területről vártak volna táncosokat. A járványhelyzet és a továbbra is fennálló óvintézkedések miatt a gálát nem tudják megtartani, teljes mértékben azonban nem szerettek volna lemondani a kezdeményezésről az ötletgazdák, így azt végül – sok más eseményhez hasonlóan – az online térbe költöztették.

Az új megoldás keretében Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője május elején felhívással fordult Magyarország és az elcsatolt területek táncosaihoz, hogy öltsenek népviseletet és szűkebb környezetük emblematikus helyszínén készítsenek egy rövid, 1-2 perces videót, amiben bemutatják saját vidékük vagy a Kárpát-medence egy másik néprajzi tájának tánchagyományait, majd osszák meg azt az #összetartozás100folk hashtag alatt.

A szervezők célja, hogy így, a résztvevőkkel együtt, virtuálisan körbetáncolva a Kárpát-medencét hívják fel a figyelmet „összetartozásunkra és közösségünk hagyományaiból sarjadó életerejére. Fejezzük ki ezzel azt a folytonosságot, amelynek ezeregyszáz éves létünket és jövőnket köszönhetjük a Kárpát-medencében!”

– írták közleményükben.

A videók azonban nem csak önmagukban érdekesek. A szervezők igazán komolyan gondolták a történeti Magyarország egyes területein továbbélő ezeregyszáz éves hagyományok sokszínűségének  bemutatását, a május 20-ig beérkezett videókból, a felvételek használhatóságát és a Kárpát-medence különféle tájainak reprezentatív, arányos megjelenését szem előtt tartva egy 10-12 perces kisfilmet is készítenek. A film vágásáért   Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa felel, míg a zenei montázst  Pál István "Szalonna" népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el, a végeredményt pedig június 4-én az Összetartozás 100 folk Facebook-oldalon teszik közzé.

A kisfilm tartalmi sokszínűsége egyébként már most garantálható: a felhívás közzététele óta hat országból mintegy 120 helyszín csatlakozott, a végső változatban pedig reméljük, Veszprém táncosait is felfedezhetjük majd.

Bertalan Melinda
további cikkek
Örömtánccal töltődtek az idősek Örömtánccal töltődtek az idősek A szenior örömtánc az idős emberek szellemi, fizikai és mentális aktivitásainak legelterjedtebb formája. A Táncolj még Országos Szenior Örömtánc Találkozó nemcsak az időseket töltötte fel vasárnap délelőtt a Március 15. u. sportcsarnokban. ma 15:05 Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. tegnap 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. 2023. szeptember 30. 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.