2021. május 11.
//
Ferenc névnap

A veszprémiek is körbetáncolják a Kárpát-medencét

Kárpát-medencei néptáncokat és helyi hagyományokat bemutató kisfilm készül június 4-ére, a nemzeti összetartozás napjára Trianon 100. évfordulójára. Az országhatárokon átívelő online kezdeményezéshez Veszprém is csatlakozott.

Ha egy-két év múlva majd visszatekintünk 2020-ra, valószínűleg úgy fogjuk elkönyvelni, mint az évet, amikor megjelent a koronavírus. Mielőtt azonban felütötte volna a fejét a kór a világban, még egészen más kilátásokkal indultunk neki az évnek, lelki szemeink előtt nagyszabású tervek lengtek, jeles évfordulókra gondoltunk, amelyeket majd méltóképpen megünnepelhetünk.

Bár a járvány miatt most kevésbé jut eszünkbe, utóbbi szempontból az idei év kiemelkedő jelentőségű lenne: éppen 100 esztendeje, hogy a trianoni békeszerződés következtében a történeti Magyarország területének 2/3-át elveszítette. A kerek évfordulóra számos megemlékezéssel készültünk országszerte – így Veszprémben is –, nem feledve, hogy attól, mert a határok elválasztanak minket, hagyományaink, gyökereink, felmenőink révén még mind ugyanannak a közösségnek vagyunk a tagjai.

A megemlékezések sorát gazdagította volna az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes rendezvénye is, akik a nemzeti összetartozás napjának előestéjére, június 3-ára egy határokon átívelő gálával készültek Szombathelyen, ahova a hazai táncegyütteseken kívül minden elcsatolt területről vártak volna táncosokat. A járványhelyzet és a továbbra is fennálló óvintézkedések miatt a gálát nem tudják megtartani, teljes mértékben azonban nem szerettek volna lemondani a kezdeményezésről az ötletgazdák, így azt végül – sok más eseményhez hasonlóan – az online térbe költöztették.

Az új megoldás keretében Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője május elején felhívással fordult Magyarország és az elcsatolt területek táncosaihoz, hogy öltsenek népviseletet és szűkebb környezetük emblematikus helyszínén készítsenek egy rövid, 1-2 perces videót, amiben bemutatják saját vidékük vagy a Kárpát-medence egy másik néprajzi tájának tánchagyományait, majd osszák meg azt az #összetartozás100folk hashtag alatt.

A szervezők célja, hogy így, a résztvevőkkel együtt, virtuálisan körbetáncolva a Kárpát-medencét hívják fel a figyelmet „összetartozásunkra és közösségünk hagyományaiból sarjadó életerejére. Fejezzük ki ezzel azt a folytonosságot, amelynek ezeregyszáz éves létünket és jövőnket köszönhetjük a Kárpát-medencében!”

– írták közleményükben.

A videók azonban nem csak önmagukban érdekesek. A szervezők igazán komolyan gondolták a történeti Magyarország egyes területein továbbélő ezeregyszáz éves hagyományok sokszínűségének  bemutatását, a május 20-ig beérkezett videókból, a felvételek használhatóságát és a Kárpát-medence különféle tájainak reprezentatív, arányos megjelenését szem előtt tartva egy 10-12 perces kisfilmet is készítenek. A film vágásáért   Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa felel, míg a zenei montázst  Pál István "Szalonna" népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el, a végeredményt pedig június 4-én az Összetartozás 100 folk Facebook-oldalon teszik közzé.

A kisfilm tartalmi sokszínűsége egyébként már most garantálható: a felhívás közzététele óta hat országból mintegy 120 helyszín csatlakozott, a végső változatban pedig reméljük, Veszprém táncosait is felfedezhetjük majd.

Bertalan Melinda

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.