2020. június 4. // Bulcsú névnap

Ismét kölcsönözhetünk olvasnivalót a könyvtárból

Részlegesen újra elérhetők az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szolgáltatásai az olvasók számára: előzetes bejelentkezés alapján, előre megadott időpontokban ismét lehet könyveket kölcsönözni náluk.

Megrögzött betűfalóként, ha megkérdeznék, mi hiányzott a legjobban a karantén alatt, a könyvtár biztosan szerepelne a top5-ös listámon: a lehetőség, hogy hosszú időn keresztül szemezgessek a polcok között és megannyi ismeretlen, de izgalmasnak ígérkező történettel térjek haza. A könyvtár persze nemcsak élvezeti forrás, de az egyetemistáknak, szakdolgozatot, doktorit íróknak, kutatóknak nagyon fontos tudástár is, ahol információra leltek a saját vizsgálataikhoz, munkáikhoz.

Nekik így aztán az elmúlt két hónap komoly érvágást jelentett, nemrégiben viszont jó hírrel jelentkezett a megyei könyvtár:

május 11. óta ismét lehetőség van könyvek kölcsönzésére és visszavételére előzetes igénybejelentés és megbeszélt időpont alapján.

A kölcsönzési igényt kétféleképpen jelezhetik az olvasók: e-mailben, az olvasoszolgat@ekmk.hu címre küldött levélben, vagy telefonon a 88/560-620/114, 112-es számon. A kölcsönzéshez az olvasóknak mindkét esetben meg kell adniuk a nevüket, lakcímüket, olvasójegyük számát és elérhetőségüket (e-mail, telefon), illetve a kért könyvek szerzőjét és címét. Kölcsönözni csak a kölcsönzést megelőző napon 12 óráig igényelt könyveket lehet.

Zsákbamacska csomagot is kérhetünk  (Fotó: Jessica Ruscello/Unsplash)Zsákbamacska csomagot is kérhetünk (Fotó: Jessica Ruscello/Unsplash)

Mielőtt leadnánk a „rendelést”, érdemes egyébként átböngészni a könyvtár online katalógusát, amelyben pontosan nyomon tudjuk követni, hogy a kiszemelt kötetek valóban elérhetőek-e, vagy esetleg valaki más már lecsapott rájuk. Emellett lehetőség van előre összeállított „zsákbamacska” csomagok átvételére is.

A könyvtár munkatársai ezek után mindenkivel egyeztetnek arról, hogy mikor vehetik át személyesen a kiválasztott könyveket, és a megadott adatok alapján előre elvégzik az adminisztrációt. Ha valaki a megbeszélt időpontban nem jelenik meg, a könyvek ismét kölcsönözhetővé válnak a többi olvasó számára. 

A kölcsönzésre és könyvvisszavételre csak hétköznap van lehetőség, az alábbi időszakokban:

  • 65 év feletti olvasóknak: 10:00-12:00 között
  • 65 év alatti olvasóknak: 12:00-14:00 között

Dr. Baranyai Tamás igazgatótól megtudtuk, a szolgáltatások meghirdetésének népszerűsítése szándékosan fokozatos volt annak érdekében, hogy az érdeklődő olvasók fogadása zökkenőmentes legyen, valamint továbbra is nagy figyelmet fordítanak a járványügyi szabályok betartására. Ezért az előzetesen egyeztetett átvételi időponton túl az olvasóknak belépéskor kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítő használata, ügyintézéskor egyszerre csak két fő tartózkodhat a belső térben, a visszahozott könyveket pedig három napra karanténba teszik.

Az igazgató elmondása szerint ettől függetlenül a könyvtárlátogatók körében népszerű a könyvtár által meghirdetett szolgáltatás, „örülnek a részleges kölcsönzés lehetőségének és sok kedves levelet kapunk arról, hogy már nagyon hiányzunk” – árulta el kérdésünkre. Az akció meghirdetése óta megkeresésünkig közel 200 telefonos, illetve e-mailes kérés érkezett, és az is gyakori, hogy az egész család számára kérnek könyveket, egyszerre több olvasójegyre is. 

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon a vírushelyzet alatt, illetve a karantén után melyik könyveket keresik leginkább az olvasók. Az eddigi kölcsönzések alapján úgy tűnik, leginkább a bűnügyi regényekre, azon belül is a skandináv krimik iránt a legnagyobb az érdeklődés, de a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozata is nagy népszerűségnek örvend, és egyéb szépirodalmi műveket is szívesen kölcsönöznek az olvasók. Hasznosnak bizonyult az új könyvekkel megtelt polcok reklámozása, illetve a naponta közzétett kiemelt könyvajánlók a Facebook felületén. „A közösségi oldalunk Messenger üzenetében is naponta többször érkezik érdeklődés, kérdés, kívánság. Emellett gyakran keresnek szakkönyveket és népszerűek a gyerekkönyvtári könyvek is” – mondta el az igazgató.

Arra, hogy teljesen szabadon mozoghassunk a könyvtárban és a polcok között sétálva válogathassunk a könyvek közül, egyelőre még várni kell, hiszen az intézmény ilyen tekintetben továbbra is zárva tart, ezért a veszélyhelyzet kihirdetése előtt kikölcsönzött könyvek lejárati dátumát szeptember 1-ig meghosszabbította az intézmény – ez a nyilvántartás szerint jelenleg 14003 dokumentumot érint. Így minden olvasónak bőven lesz ideje, hogy a már kiolvasott könyveket visszajuttassa, de természetesen az intézmény annak is örül, ha valaki él az újraindított lehetőséggel és már most visszaviszi a korábbi darabokat, hiszen úgy a könyvkörforgásba bekerülve a többi könyvmolynak is ismét elérhetőek lesznek.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Törleszti “adósságát” a színház
Törleszti “adósságát” a színház
Pénteken a bérletek éjszakájával újra megnyitja kapuit a Petőfi Színház, a társulat hamarosan az elmaradt előadások pótlásának is nekikezd.
Idén nem lesz Veszprém-rali, a Mikulás-raliról még egyeztetnek
Idén nem lesz Veszprém-rali, a Mikulás-raliról még egyeztetnek
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) kedden véglegesítette a rali országos bajnokság módosított versenynaptár-tervezetét, amely szerint július közepén rajtol a hat futamból álló sorozat.
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A SzeretFilm stúdió rendezésében veszprémi színészek és művészek egy performanszt adtak elő május 30-án, Balatonfüreden, a hajóállomáson és a Tagore sétányon. Az előadással a Pajtás sétahajó tragédiájára kívántak emlékezni, ugyanakkor beszélgettek, beszéltek a stúdió új filmtervéről, a MÁJUS 30. munkacímű játékfilmről.
Ligetvári megküzd a játéklehetőségért
Ligetvári megküzd a játéklehetőségért
A Telekom Veszprém saját nevelésű kézilabdázója, Ligetvári Patrik úgy érzi, rengeteg tapasztalatot gyűjtött a spanyolországi légióskodása során. Az elmúlt két évben a pályán és azon kívül is érettebbé vált a válogatott kiválóság.
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
A világ- és Európa-bajnok veszprémi úszót, Rasovszky Kristófot most a sikeres egyetemi vizsgái motiválják.
2020. június 4. // Bulcsú névnap