Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Veszprém is részt vesz az országos koronavírus vizsgálatban

2020. május 4. 4:10 // Forrás: KSH
Május elsejétől 18 ezer fő bevonásával, közel 500 település részvételével indít országos koronavírus vizsgálatot Magyarország négy orvosokat képző egyeteme a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével. A megyében 19 településen, köztük Veszprémben is lesznek vizsgálatok.

A reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

A tesztelésben a KSH által vett véletlenszerű kiválasztással képzett minta alapján, 17 787 fő vehet részt meghívásos alapon az ország egész területéről. A mintában szereplő személyek a 14 éves és idősebb népesség köréből kerültek ki.

A meghívottak tesztelése május 1. és május 14. között zajlik majd, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem munkatársainak segítségével.

Azok, akiket meghívtak, a szűrővizsgálatok előtt egy kérdőívet is kitöltenek, így a kutatók további fontos információkhoz juthatnak többek között a kockázati tényezőkről. A kutatásban olyanok is szerepelnek, akiknek semmilyen tünetük vagy betegségük nincs.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton - írják a KSH oldalán. Az érintettek ezután a levélben található azonosító segítségével jelezhetik részvételi szándékukat a regisztrációs felületen, majd ugyanitt kitölthetik a kérdőívet is - aki ezzel a lehetőséggel nem él, azt a KSH munkatársai telefonon keresik fel.

A kérdőív kitöltését követően előzetesen meghatározott időpontokban az ország hét régiójában klinikákon, közintézményekben, járóbeteg ambulanciákon és szűrőbuszokban várják a résztvevőket. Veszprém megyében összesen 19 településről hívják be a tesztelésben résztvevő személyeket - őket a Semmelweiss Egyetem munkatársai vizsgálják majd.

A tizenkilenc település között szerepel Ajka, Bakonyszentkirály, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonkenese, Csopak, Devecser, Halimba, Hegyesd, Lókút, Mezőlak, Pápa, Révfülöp, Szentjakabfa, Taliándörögd, Tapolca, Várpalota, Veszprém és Zirc.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről. A reprezentatív minta lehetőséget nyújt arra, hogy a kutatás eredményeit korcsoportos bontásban is vizsgálják.

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.