Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem a büntetés, hanem a megelőzés a céljuk

2020. április 16. 10:52
A járványhelyzet a tavaszi időjárással vegyítve nem csak az emberek tűrőképességét állítja kihívások elé, hanem a rendőrségtől is kiemelt figyelmet követel meg a parkokban, köztereken. Megnéztük, hogy a kijárási korlátozás bevezetése óta, hány esetben kellett intézkednie a rendőröknek a megyében.

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Kormányrendelet március 28-án lépett életbe, az ezalatt eltelt több mint két hétben pedig a legtöbben már alkalmazkodtak a szigorításokhoz. Lényegében a kormányrendelet hivatalossá tette azokat az intézkedéseket, amelyek követésére már korábban is felhívták az emberek figyelmét.

Ugyanakkor a húsvéti hosszú hétvége, valamint az igazi tavaszi időjárás beköszöntével még nagyobbá vált a kísértés, hogy az emberek kimozduljanak otthonról a szabadba, kockáztatva a hatósági intézkedést, és ami még fontosabb, a saját és mások egészségét is.

Balatonfüred a turisták egyik legkedveltebb városa, most az öreg szobrok is azt kérik, maradjanak otthon az emberek. (fotó: Zatkalik Dávid)Balatonfüred a turisták egyik legkedveltebb városa, most az öreg szobrok is azt kérik, maradjanak otthon az emberek. (fotó: Zatkalik Dávid)

A Balaton-part miatt megyénkre megnövekedett figyelem vetül ezek fényében, hiszen a tó közelsége, a kedvelt kirándulóhelyek még csábítóbbak az ország kevésbé frekventált részeihez képest, mindazok ellenére is, hogy a kijárási korlátozás szabályai nem elkülöníthetőek területileg, az egész országra ugyanúgy érvényes Nyíregyházától Sopronig.

Megkerestük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy arról érdeklődjünk, a korlátozások bevezetése óta hány esetben kellett intézkednie a rendőröknek azok ellen, akik megszegték ezeket a szabályokat.

2020. március 28. 0 óra és 2020. április 14. 24 óra között a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban Veszprém megyében a rendőrök 43 személlyel szemben figyelmeztetéssel éltek, 191 embernek helyszíni bírságot szabtak ki, valamint 148 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Az intézkedésekre azért került sor, mert nem tartották be a 71/2020. (III.27.) Kormányrendeletben meghatározottakat

- áll a rendőrség válaszában.

Fontos hozzátenni és erre a megyei rendőr-főkapitányság is felhívja a figyelmet, hogy a kollégáik a közterületeken segítő, empatikus intézkedésekkel ösztönzik a lakosságot a kijárást korlátozó rendelkezés betartására.

Az ellenőrzések célja nem a büntetés, hanem a járvány terjedésének lassítása a korlátozások érvényre juttatásával.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő Dr. Fellegi Norbert rendőrkapitánnyal egyeztetOvádi Péter országgyűlési képviselő Dr. Fellegi Norbert rendőrkapitánnyal egyeztet

A különböző fórumokon, közösségi médiában közzétett posztokban javában az a kép rajzolódik ki Veszprémről és a megyeszékhely környékéről, hogy az emberek egyetértenek a korlátozásokkal és elismerik a rendfenntartó erők és az egészségügyben dolgozók munkáját.

Az ő támogatásukra több jótékony kezdeményezés is indult, legutóbb pedig Ovádi Péter országgyűlési képviselő látogatta meg a kapitányságot, hogy egyeztessen Dr. Fellegi Norbert rendőrkapitánnyal és Rausz István kapitányságvezetővel. A képviselő ezt követően néhány jelképes ajándékcsomaggal is megköszönte a frontvonalban helytállók munkáját.

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.