Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hány nyelven tudod már elmondani, hogy karantén?

2020. április 15. 12:17
Nyilván a cím csak egy vicc, nyelvet tanulni a felszabadult időnkben viszont nem az.

Mióta a kormány kihirdette a gyülekezési moratóriumot, hat év után végre sikerült elolvasnom a laptopomon kallódó e-bookot, átültetnem a virágaimat és felküzdeni magam Duolingo-n a Gyémántligába. Nem mintha bármelyiket is extra célként tűztem volna ki magam elé.

Nem gondolom, hogy a karantén ideje alatt kötelező lenne Chuck Norrist megszégyenítő szuper emberekké képeznünk magunkat, aki állandóan ténykedik, három új készséget tanul meg és a bezártság ideje alatt ledob tíz kilót. Teljesen rendben van, ha legszívesebben csak elhevernél a padlón és dobozos jégkrémet ennél, mert éppen elég fejtörést okoz, hogyan végezd el a munkád home office-ban, tanulj a gyerekkel a digitális iskolában, meg még főzz és takaríts is, vagy éppen hogyan építsd újra az életed, mert megszűnt az állásod. Ez a mostani nem egy önként vállalt helyzet, hanem a kényszer szülte, és mindenki máshogy reagál rá: van, aki meglátja benne a lehetőséget, más (átmenetileg) összetörik. És egyikkel sincs baj. Nem kell még valamit magunkra erőltetnünk, ha nem érzünk hozzá affinitást.

Képek: Unsplash, PexelsKépek: Unsplash, Pexels

Ugyanakkor, ha alapvetően szeretünk aktív életet élni és a normál hétköznapokban is tele vagyunk tervekkel, ez alkalmas időszak arra, hogy néhány megvalósításának nekilássunk. Nálam az egyik ilyen a nyelvtanulás: még tavaly nyáron kezdtem egy app segítségével franciául tanulni, hogy majd az utazásoknál ezen a nyelven is meg tudjak szólalni, de egy idő után abbamaradt a dolog. Most viszont ismét belevághatok – és ezt bátran ajánlom másnak is.

Közhely, de egy új idegen nyelvet elsajátítani – vagy a megkopott tudást visszahozni – mindig roppant hasznos, hiszen a nyelvtudás tényleg kinyitja előttünk a világot. És nem csak olyan értelemben, hogy néhány alapvető kifejezés birtokában már nem adnak el bennünket külföldön vagy egyáltalán bátrabban fedezünk fel idegen tájakat. Ha az anyanyelvünkön kívül egy másikat is értünk és beszélünk, nagyobb eséllyel pályázhatunk meg munkákat, de a szórakozás ajtaja is szélesebbre tárul, ha nem kell a Netflixen csupán a szinkronos/feliratos tartalmakra szorítkoznunk.

A modern technikáknak és a széles kínálatnak köszönhetően pedig ma már otthon, autodidakta módon, ingyen is megtanulhatunk egy új nyelvet. Elmondom, szerintem hogy érdemes ilyen esetben nekiállni.

Egy idegen nyelv birtokában a szórakozás tárháza is szélesebb lehet /Fotó: ShutterstockEgy idegen nyelv birtokában a szórakozás tárháza is szélesebb lehet /Fotó: Shutterstock

Egy alkalmazás mind felett

Ma már jóformán mindenre van applikáció vagy minimum weboldal – nincs ez másként a nyelvtanulás világában sem. Az alkalmazások tulajdonképpen a nyelvkönyvek modern alternatívái, viszont azoknál sokkal szórakoztatóbbak és adott esetben hatékonyabbak is. Míg előbbiek legtöbbször a nyelvvizsgára készítenek fel, az appok inkább a hétköznapi kommunikációhoz nyújtanak megoldást, ami hosszú távon sokkal hasznosabb, mint a papír megszerzéséhez szükséges tudás.

Éppen ezért a legtöbb app a szókincs bővítésére vagy egy-egy részterületre, például a kiejtésre fókuszál, de még ezen belül is változik, melyik milyen módszereket és anyagokat – szószedeteket, hang- és videós anyagokat, nyelvtani magyarázatokat, teszteket – kínál a nyelv elsajátításához. Érdemes akár többet is kipróbálni, mielőtt eldöntjük, melyik válik be a legjobban. Néhány a legismertebbek közül:

  • Duolingo: Mintegy nyolcvan nyelvet sajátíthatunk el vele, az angoltól kezdve a koreain át akár a navahóig. Az egyik legjobb része a játékosság és a folyamatos motiválás: beállíthatjuk, naponta mennyi pontot szeretnénk szerezni, azaz mennyi időt töltenénk kb. tanulással. A leckék elvégzése után jutalom jár, heti ranglistán versenyezhetünk másokkal, ki jut magasabb ligába, de a kis bagoly, Duo lelkesítő szövegei is ösztönzőek. Óriási előnye, hogy a nyelvtan sulykolása helyett a szókincsre helyezi a hangsúlyt, és az egyes tematikák kifejezései mindig példamondatokkal, szövegkörnyezetbe ágyazva tanulhatók, ami sokkal hatékonyabbá teszi az új ismeretek elsajátítását. Egyetlen szépséghibája a nemzetközisége: magyar nyelven egyelőre csak az angolt tudjuk tanulni, a további nyelvtanfolyamokhoz már kell egy másik nyelv ismerete.
     
  • LingoPlay: a Duolingohoz hasonló, asztali gépen és mobilon is elérhető alkalmazás, amely egy kicsit a Honfoglalót idézi. A hangsúly itt is a szókincs bővítésén és a játékosságon van: az egyes leckékhez például vizuális villámkártyák tartoznak, ami után egy igaz/hamis játék során ellenőrizhetjük a tudásunkat és versenyezhetünk egy, a világ másik pontján élő tanulóval. De részt vehetünk bajnokságokon is és szerezhetünk jutalmakat, illetve a haladásunkat is nyomon követhetjük, a tanfolyam elvégzése után pedig bizonyítványt kapunk.
     

  • Forvo: az oldal valójában egy hatalmas adatbázis, ahol a szavak és kifejezések írásbeli elsajátítása mellett azok kiejtését lehet gyakorolni. Ebben anyanyelvi beszélők lesznek a segítségünkre: ők azok, akik az egyes kifejezéseket felmondták (sőt, nemcsak kifejezéseket, hanem olyan híres személyek vagy helyek nevét is, amiket ismerünk, csak éppen rosszul mondunk). De a kiejtés gyakorlása mellett az oldal arra is nagyon jó, hogy megtanuljunk olyan gyakran használt mondatokat, amelyekre például egészségügyi ellátás vagy a bankolás esetén lehet szükségünk. Hasonlóan működik a 41, illetve 14 tanfolyamot kínáló Loecsen és a Babbel is, utóbbinak viszont az alap nyelve az angol.
     
  • 5percangol: Nagyon ezt se kell bemutatni, tulajdonképpen olyan, mintha egy hagyományos, rendkívül színes angol órán vennénk részt, ahol a nyelvtan, a szókincs, a kiejtés és a hallás is előkerül tesztek, szószedetek és hangfájlok, illetve videók révén. Nyelvvizsgákra készülőknek rendkívül hasznos, de a tematikus anyagok révén azoknak a haladóknak is jó, akik még csiszolnák a tudásukat.Memrise: A telefonra is letölthető alkalmazáson regisztráció után 30 ezernél is több videós anyag révén tanulhatjuk meg 20 nyelv mindennapos kifejezéseit. A klipek mellett interaktív játékok is segítenek a gyakorlásban, a napi cél beállítása pedig itt is gondoskodik a motiváció fenntartásáról.
     
  • Memrise: A telefonra is letölthető alkalmazáson regisztráció után 30 ezernél is több videós anyag révén tanulhatjuk meg 20 nyelv mindennapos kifejezéseit. A klipek mellett interaktív játékok is segítenek a gyakorlásban, a napi cél beállítása pedig itt is gondoskodik a motiváció fenntartásáról.

Találd meg benne az örömöd!

Az angol negotiation = tárgyalás szót annak idején a Smallville-ből tanultam meg, a francia informális köszönést egy online sorozatból, japánul köszönetet mondani a távol-keleti ország rajzfilmjeiből, spanyolul bemutatkozni akkor, amikor elkezdtem salsázni, elmondani németül, hogy „Itt van a kutya elásva = Da liegt der Hase im Pfeffer” pedig azért, mert tükörfordításban roppant vicces a pontos jelentése (Ott fekszik a nyúl a borsban.)

Ezt csak azért írtam le, mert ahogy a munkában, úgy a nyelvtanulásban is igaz, hogy ha örömedet leled benne, fel se tűnik, hogy feladatot végzel. Egy új nyelv elsajátításának egyik legbiztosabb és legsikeresebb módja, ha olyasvalamihez kötöd, ami egyébként is foglalkoztat. A divatrajongók nagy része azért tud olyan könnyen dobálózni francia frázisokkal, mert a hobbija űzése közben akarva-akaratlanul ráragadtak azok – elvégre is a divat nyelve a francia, és ha történetesen egy magyar cikket olvasunk, még akkor is biztos, hogy szembetalálkozunk olyan szállóigékkel és kifejezésekkel, mint hogy couture vagy Cherchez la femme!

Amikor tehát egy új nyelvet kezdesz tanulni, kösd össze egy hobbival! Ha például szívesen sütsz-főzöl, olvass recepteket az adott nyelven – egy csomó hasznos gasztronómiai kifejezést fogsz így rövid időn belül megtanulni. Vagy, ha nagy filmrajongó vagy, nézd a filmeket eredeti nyelven, felirattal. Kívülről fújod a Harry Potter könyveket? Akkor most ideje angolul/németül/spanyolul stb. is elolvasni, vagy mondjuk hangoskönyvben meghallgatni.

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni

Lýdia Machová poliglott TED előadásában az idegennyelv tanulás négy alapvető szabályát fektette le: végezd örömmel, találd meg a saját módszered, törekedj rendszer(esség)re és légy türelmes. Megtanulni valami újat csak úgy lehet, ha következetes vagy, folyamatosan odateszed magad és gyakorolsz. Úgy nem fogsz megtanulni igazán angolul vagy bármi más nyelven, ha hetente csak 15 percet foglalkozol vele, aztán hagyod, mert ennyi idő alatt pont elfelejtődik, amit előzőleg megpróbáltál az agyadba vésni. Alakíts ki egy hozzád passzoló menetrendet, amihez tudod tartani magad, és rendszeresen foglalkozz a nyelvvel.

És lehetőleg, gyakorold minél több helyzetben! Az, hogy ki mennyire jó egy idegen nyelvben, valójában nem ott dől el, amikor megértesz egy német nyelvű cikket, hanem amikor egy éles szituációt le tudsz reagálni. Ez részben bátorság és önbizalom kérdése, részben pedig ugyanúgy gyakorlással elérhető. Éppen ezért érdemes már a kezdetektől trenírozni magad. Az ún. language exchange oldalakon a különböző anyanyelvű emberek oktatják egymásnak a saját nyelvüket, ami azért is jó, mert így a szóbeli társalgás során például a különböző dialektusokhoz is szoktathatod a füled. Ilyen oldal a The Mixxer: az ingyenes regisztráció után add meg az anyanyelved és a beszélt nyelved, a rendszer pedig összeköt a lehetséges tanulótársakkal, majd indulhat is Viberen, Messengeren vagy Skype-on a társalgás.

A türelem nyelvtudást terem

Az a hirdetés, amelyik azt ígéri, hogy 24 óra alatt megtanulsz angolul, ordas nagy kamu. Ahogy az előbb is írtam Lýdia Machová nyomán, a szükséges nyelvtudás megszerzéséhez sok idő, kitartás és türelem kell. Ha csak nem vagy csodagyerek, sajnos egy új nyelvet még két hónap alatt sem fogsz megtanulni, de annyit már igen, ami sikerélményt és motivációt ad a folytatáshoz. Just keep goin'!

Bertalan Melinda
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.