Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Az Európát jelentő deszkákon

2020. április 13. 18:20 // Forrás: Ecoport
Magyarország egyetlen gördeszka lap gyártója Kádártán alkot, ő készíti a világ egyik legjobb freestyle-os, Tűri Zoltán lapjait is. Sosem a gazdasági érdekek mozgatták, Bolvári Dániel mégis az év Veszprém megyei vállalkozója díjat vehette át 2019-ben a VOSZ-tól.

Az 1988-ban alakult Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ma az egyik legjelentősebb magyar munkaadói szervezet és vállalkozói érdekképviselet Magyarországon. A Széchenyi Kártya Program elindítása mellett hozzájuk fűződik a Prima Primissima Díj és a minden évben odaítélt Megyei Prima Díj is. 2019-ben a Ciruskate Kft. tulajdonosa, Bolvári Dániel volt az egyik, aki megkapta Veszprémben a Megyei Év Vállalkozója elismerést.

„Nem számítottam a díjra, hisz nem gondoltam volna, hogy bárki figyelemmel kíséri a munkásságomat” – kezdi beszélgetésünket a 160 négyzetméteres kádártai gördeszka manufaktúrában Bolvári Dániel.

Az eladás 90%-a külföldre – főleg Spanyolországba, Németországba, Romániába és Csehországba – történik, a maradékon Magyarország osztozik, bár az utóbbi időben egyre több a magyar megrendelő is. „Itthon kevésbé befogadók, sokan azt gondolják, ha gördeszka, akkor Amerika, pedig itt is ugyanazok az alapanyagok, mint máshol, csak én gyártom őket” – meséli.

Na de vissza a legelejére. Dániel 2007-ben alapította a céget. Kiskora óta gördeszkát akart gyártani, már az iskolapadban azon gondolkozott és kísérletezett, milyen legyen a prés és a forma, vagy hogy milyen ragasztót használjon. YouTube-videókat és leírásokat nézett, elvégezte az asztalos szakmát, majd 28 éves korában nekiállt gördeszka lapokat készíteni – főállás mellett. Először otthon, Vöröstón, majd Budapesten kísérletezett hétvégenként. Azt mondja, csak 4 éve készít olyanokat, amilyeneket mindig is szeretett volna. „Végig, többször hittem azt, hogy valami jó, aztán kiderült, hogy mégse.”

„Bár a CNC-technológia rendelkezésre állt, a legelején teljesen máshogy gondolkoztam a mikéntekről és a hogyanról. Sok idő és kísérletezés alatt állt össze az egész. Sokszor hulltam térdre, volt, hogy elfogyott a pénzem, vagy rossz alapanyag érkezett, de tudtam, hogy munka mellett ezt szeretném csinálni” – eleveníti fel a kezdeteket.

A Ciruskate ma már eljutott arra a szintre, hogy sorozatban tud jó minőséget nyújtani. Havonta nagyjából 50 és 200 közötti darabot attól függően, milyen évszak van. Télen a külföldi fedett skateparkok miatt van némi megrendelés. Dániel más nagy külföldi márkáknak is gyárt lapokat, de készített már medvék által karmoltatott lapokat is a WWF-el együttműködve.

„Ha megrendelésre kell 300 darab egyforma lap, meg tudom csinálni. A tudás és a gép jó. Ma már nem nagyon tudnak olyat mondani, amit ne tudnék legyártani” – vallja Dániel, aki ma már karbonréteges és egyedi gördeszkákat is készít társával. Fő alapanyaguk a kanadai juhar és a bambusz.

Ma Dániel keze alól kerül ki többek közt Tűri Zoltán lapja is, aki világbajnoki 8. helyezett, Európában pedig az 5. legjobb freestyle gördeszkás. Internetes szavazások szerint ő a legjobb a világon. Ne feledjük, 2020-ban már olimpiai sportág a gördeszka!

És hogy mit hozhat a jövő a Cirusnak? Erre maga az alkotó adja meg a választ: „Sosem úgy ültem le, hogy kiszámoltam, mi éri meg. Legyártom a lapokat és kész. Ennek ellenére mindegyiket úgy nézem meg, mintha a legelső lenne. Ha számolással indítottam volna, lehet, hogy bele sem kezdek. Nem volt stratégia és tudatos tervezés. Tervben van, hogy adjunk ennek egy nagyobb löketet és több eszközzel és géppel dolgozzunk majd a jövőben. Több pénzt szeretnénk fektetni a marketingbe is” – mondja, majd megszellőzteti azt is, hogy bár jelenleg ő készít egyedül gördeszkalapokat Magyarországon, elképzelhető, hogy más sportszergyártás felé is elmozdul.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.