Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A cél akár az Operaház színpada

2020. március 4. 11:31
Ötödik alkalommal rendezték meg szerdán a Csermák Antal Zeneiskolában a Klasszikus Magánének Versenyt.

A verseny célkitűzése alapvetően kettős: egyrészt lehetőséget szeretne biztosítani az alapfokú művészeti oktatásban, zeneiskolákban, valamint a zeneművészeti szakgimnáziumokban tanuló magánénekes növendékeknek, hogy profi zsűri előtt mutathassák be a tudásukat, másrészt célja a tehetségek felfedezése is. Az elmúlt évben pedig nem kevés akadt belőlük, több versenyző ma már a Zeneakadémia hallgatója, vagy éppen csak egy lépésre van attól, hogy az Operaház színpadán lépjen fel – tudtuk meg Uher Bertalan intézményvezetőtől.

A megmérettetés nívóját jelzi az is, hogy már az első alkalommal több mint 70 fő jelentkezett rá, mivel azonban ennyi fellépőt végighallgatni a zsűrinek is kicsit megterhelő, idén 55 főben korlátozták a jelentkezők számát. A versenyre az ország minden pontjáról, 15 iskolából érkeztek növendékek, Miskolctól kezdve egészen Szombathelyig. Veszprém megyét a Csermák Antal Zeneiskola mellett a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola képviseli.

A versenyzőket szerda délelőtt Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere köszöntötte, aki egykor szintén az iskola tanulója volt. „Emiatt mindig nagy öröm számomra, hogy most már képviselőként és alpolgármesterként segíthetem az intézményt, hiszen bő tíz éve még én is részt vettem ezeken a versenyeken, és hosszú ideig voltam az iskola tanulója, 12 évig zongoráztam itt” – mondta, egyben sok sikert kívánva a fiataloknak.

Az ötödik alkalommal megrendezett megmérettetésen a diákok összesen három kategóriában vehettek részt korcsoportjuk szerint, az előírások szerint pedig egy magyar mű mellett egy attól eltérő zenei stílusú, klasszikus zeneművet kellett előadniuk. A jubileumra az első alkalom óta állandó zsűritagnak számító Dobi-Kiss Veronika Artisjus-díjas énekművész, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Hegedűs-Gönczy Katalin zongoraművész, korrepetitor mellett egy igazi világsztárt is sikerült megnyerni: Tokody Ilona világhírű, Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes Művészt, Mesterművészt, az Operaház Örökös tagját.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.