Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szankcionálni kell a civilizált világhoz méltatlan állattartást

2020. február 7. 10:23 // Forrás: Veszprém Megyei Önkormányzat

Az állatvédelemmel kapcsolatos megyei szintű egyeztetést tartottak az illetékes hatóságok képviselői és a Veszprém megyében működő állatmentő civil szervezetek. A találkozó egyik kiemelt célja az volt, hogy olyan folyamatos diskurzus jöjjön létre, ami napirenden tartja az állatvédelem kapcsán felmerülő aktuális - adott esetben országos méretű - problémákat, amíg megfelelő kríziskezelési tervet nem dolgoznak ki rá helyben vagy országos szinten.

A megbeszélést a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Vörösmarty Éva kezdeményezte, aki már korábban célul tűzte ki, hogy felkarolja az állatvédelem ügyét.

A veszprémi Megyeházán tartott fórumra meghívást kapott Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki korábban már tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy országos szinten is hangsúlyosabbá váljon az állatvédelem missziója. 

Veszprém megye – országos aspektusban – ugyan még tartja magát, de pengeélen táncol - mondta el az Ultimátum Alapítvány képviselője. Meglátása szerint már reménytelennek látszik a küzdelem, amit a bürokratikus béklyók és a középkort idéző állattartási viszonyok együttese okoz. A legfőbb probléma ugyanis az iszonyatos számú szaporulat és a szabályozatlanság. Kifejtette: naponta szembesül azzal, hogy az állattulajdonosok milyen embertelen körülmények között tartják állataikat és a nagy egyedszám miatt milyen könnyelműen rendelkeznek az állataik élete felett. A civilizált világhoz méltatlan állattartási szokásokat fel kell kutatni és megfelelő mértékben szankcionálni.

Az egyeztetésen részt vett dr. Fellegi Norbert Veszprém megye rendőr-főkapitánya, aki elmondta, hogy a rendőrség kiemelt ügyként kezeli az állatkínzás ellen való fellépést.

Takács Szabolcs kormánymegbízott a találkozón azt hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal lehetőségeihez mérten minden támogatást megad az állatmentő szervezeteknek és folyamatos, aktív fórum működtetését javasolja. Hangsúlyozta továbbá, hogy az utólagos szankcionálás, mellett, terveket kell kidolgozni a megfelelő prevenció érdekében, ehhez pedig elengedhetetlen az aktív területi szintű fórum. 

A Veszprém Megyei Önkormányzat önként vállalt feladatként kíván közvetítő szerepet ellátni a témát érintően az országos döntéshozók és a helyi, települési illetékesek között. A megyei közgyűlés alelnöke szerint ugyanis a helyi tüneti kezelés mellett a jogalkotónak is alkalmazkodnia kell a helyzethez és szankciórendszert kell teremteni ahhoz, hogy XXI. századi kulturált állattartás intézményesülhessen hazánkban. Ha ehhez Veszprém megye kezdeményezésén keresztül vezet az út, úgy ezt a megyei önkormányzat vállalni fogja – hangsúlyozta Vörösmarty Éva.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.