2020. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Létezhetnek még igazi közéleti személyiségek

Rupert Rezső egykori veszprémi ügyvéd és nemzetgyűlési képviselő publikációs tevékenységét bemutatva jelent meg a Veszprémi Szemle könyvek sorozat 12. kötete.

Rupert Rezső neve valószínűleg keveset mond az utókornak. Nem vonult be úgy a veszprémi történelembe, mint Óvári Ferenc vagy Komjáthy László, akik hallatán a veszprémiek jelentős részének fejében azért felvillan a villanykörte, és akikre úgy emlékezünk, mint a város legfontosabb építői. Pedig Rupert is ezer szállal kötődött Veszprémhez, egy időben a Veszprémi Hírlap felelős szerkesztője is volt, egyébiránt pedig a 20. század első felének egyik megkerülhetetlen alakja.

Földesi Ferenc, Faa Judit, Porga GyulaFöldesi Ferenc, Faa Judit, Porga Gyula

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány jóvoltából most ismét ismertté válhat egy talán már elfeledettnek hitt életmű, és a századelő, Veszprém egyik leggazdagabb időszakának újabb fontos alakjáról tudhatunk meg többet – mondta el Porga Gyula polgármester a kötet hétfői bemutatóján a Városházán.

A könyv és a téma tulajdonképpen adta magát: Rupert Rezső neve már a Szemle sorozat 10. darabjában, A veszprémi túszság történetében is feltűnt: ebben olvasható Rupert Erdős Bélához írt nyílt levele. Dr. Földesi Ferenc, az új kötet szerkesztője a levelet és írójának személyét is rendkívül érdekesnek találta, így aztán nekilátott feldolgozni az egykori nemzetgyűlési képviselő publicisztikáit, felszólalásait és interpellációit, képviselői indítványait.

Ennek lett az eredménye a négy nagy fejezetre tagolódó kötet: az elsőben Rupert írásai, különböző napi-és hetilapokban olvasható írásai. A másodikban nemzetgyűlési interpellációit gyűjtötte össze a szerkesztő: mint ahogy ezekből is kiderül, Rupert nemcsak írni szeretett sokat, de mindig mindenhez volt valamilyen hozzászólása is. Persze másoknak is volt véleménye, róla – a 3. blokkban ezekből szemezgethetünk: dicséreteket és elmarasztalásokat is. A 4. blokk pedig tulajdonképpen egy névmutató a kötetben felbukkanó szereplőkhöz.

A megjelent könyvet és Rupert személyét méltatta dr. Navracsics Tibor kormánybiztos is, bár hozzátette, ezt a feladatot valójában a 2006-ban elhunyt Horváth Balázsnak kellene megtennie: ő az a politikus, akinek a halálával tulajdonképpen befejeződött az a felemelő korszak, ami még Óváriékkal kezdődött és amelyben Rupert is élt és tevékenykedett.

„Ők mindannyian kiváló lokálpatrióták és kiváló hazafik voltak, akik sajátos arculatot adtak Veszprémnek, és akik nemcsak a politikai vitákban mozogtak otthonosan, de ha kellett, a szépirodalomban is. Lenyűgöző műfaji gazdagsággal bontották ki az életüket, amit mi csak utánozni próbálunk” – fogalmazott a kormánybiztos. – Ugyanakkor példájuk reményt is ad, hogy létezhet még közéleti ember, a szó tág értelmében: ahol a közéletet nem szűkítjük le csak pártpolitikára, egyes szakpolitikai kérdésekre, ahol nem próbáljuk beskatulyázni az embert ideológiailag, hanem elfogadjuk azt, hogy a személyiség sokszínű.”

Navracsics szerint a kötet egyik legnagyobb érdeme az érdekes kultúrtörténeti bepillantás mellett, hogy megmutatja, hogyan tudott Rupert a sok hányattatás és harc közben is hű maradni az elveihez, a kereszténység és az emberi jogok tiszteletét alapul vevő mércéjéhez. Abban az időszakban élt, amikor Magyarországgal gyakorlatilag minden megtörtént: születése idején zajlottak a legfontosabb infrastrukturális fejlesztések, amelyek Európa vezető államai közé emelték az országot; csak 40 éves volt, amikor Trianon szétszakította a hazát és az emberek rendkívüli szegénységben éltek, majd 1961-ben úgy halt meg, hogy nem tudta, egyszer véget ér-e a diktatúra nyomása. Mégis mindig megőrizte a józanságát és az értékrendjét, elutasította a radikalizmust és az aktuálpolitika csábítása helyett hosszú távon gondolkodott, még ha így – egyébként egy jó közéleti személyiséghez illően – mindig hadban is állt.

„Rupert Rezső élettörténetébe betekintve, a kötetet olvasva talán jobban megérthetjük azt is, miért olyan ma a közélet Veszprémben, amilyen: kölcsönös jóakarat jellemzi a képviselő-testületet még akkor is, amikor az országban időnként már-már hidegháborús helyzet van a szemben álló felek között.”

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Városvezetők egymás közt, nem csak egymásnak
Városvezetők egymás közt, nem csak egymásnak
Nem történelmi pillanat, de mindenképpen ritka a magyar közéletben, hogy három különböző pártállású városvezető egy asztal mellett, a tiszteletadás mellett cseréljenek eszmét a régmúlt és jelenkor tapasztalatairól. Kedd este az Utas és holdvilág Antikváriumban pontosan ez történt.
Végéhez közeledik a parlagfűszezon
Végéhez közeledik a parlagfűszezon
A lehűlés és az eső hatására a parlagfű pollenszórása a végéhez közeledik - közölte a tisztifőorvosi Facebook-oldal kedden.
Elaltatás nincs, a reménytelenek is maradnak
Elaltatás nincs, a reménytelenek is maradnak
Három veszprémi állatvédő szervezet három külön irányvonalat képviselve éjt nappallá téve dolgozik azért, hogy a bántalmazott vagy utcára kitett állatok új esélyt kaphassanak az életre.
Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.
Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.
A hétfőn átadott fejlesztésnek köszönhetően a nemesvámosi cég új munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárul.
A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek
A legegyszerűbb módját választották az önkéntességnek
Hivatalos szervezeti háttér nélkül, teljes egészében önkéntes alapon szervezték meg a veszprémi önkéntes csoportot a Facebook-on, amely már túl van első sikeres akcióján. A működési elvük a lehető legegyszerűbb, mégis nagy szerepe lehet a jövőben, hogy Veszprémben még nagyobb hangsúlyt kapjon az önkéntesség.