Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Változtass az életeden, de maradj a komfortzónán belül!

2020. január 17. 22:18
Az egykori tévés riporter, Szalay Ádám tartott motivációs előadást a Padányi Gimnázium diákjainak a Hangvillában. A csütörtöki előadás mottója: ne kifogásokat gyárts, hanem célokat. De amíg eddig eljutottak, számos mindennapi probléma megoldására kaptak receptet a kamaszok.

Egy riporter megkérdezte Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónktól, hogy nem kellemetlen-e neki, hogy versenytársaival ellentétben neki a leromlott Komjádi uszodában kell edzenie és készülnie a versenyekre? Dani erre azt válaszolta, hogy miért lenne probléma, hiszen itt készült fel a legtöbb magyar úszóbajnok, ez neki megtiszteltetés.

Ezzel a példával mutatott rá először Szalay Ádám arra, hogy minden élethelyzet csak nézőpont kérdése. A népszerű televíziós magazinműsornak, a Naplónak egykori szerkesztője és riportere ma már motivációs trénerként dolgozik és így próbál segíteni az embereknek.

Szalay Ádám előadására megtelt a Hangvilla konferenciatermeSzalay Ádám előadására megtelt a Hangvilla konferenciaterme

Veszprémbe a Padányi Gimnázium tanári és szülői munkaközösségének meghívására érkezett azzal a céllal, hogy interaktív előadásával erősítse a résztvevő több mint 50 végzős diák motivációját.

Rávilágított arra, hogy ha az emberekkel történik egy negatív esemény, átélnek egy rossz élményt, akkor 70%-uk szerencsétlenségnek éli meg ezt, így hivatkozik rá a későbbiekben is. Csupán 30%-uk látja meg a pozitívumokat az ilyen helyzetekben is. A legjobb mód arra, hogy változtassunk ezen a hátráltató életfelfogáson az, ha a negatív élmények mellé legyártjuk annak pozitív vetületét is és arra koncentrálunk?

Hogy a valóságban ez hogy néz ki? Szalay Ádám számos élethelyzettel támasztotta alá érvelését.

Ha történik velünk egy súlyos baleset, gondoljunk arra, milyen szerencse, hogy nem történt súlyosabb tragédia és előbb, vagy utóbb felépülünk majd a sérülésekből.

Egy másik triviális példaként pedig a világtérképet hozta, amit ha megfordítunk, egy teljesen más képet látunk, holott ugyanazok az országok, ugyanolyan méretben szerepelnek rajta.

Rávilágított arra a korán sem egyszerű magunkat kívülről szemlélni, de ha megpróbáljuk, számos problémára megtalálhatjuk a választ, a megoldás pedig ott hever előttünk.

Az emberek nagy részénél – kiváltképp a diákoknál – probléma a reggeli elalvás, a telefon „szundi módjának” többszöri használatával akár az egész napirend is borulhat. Mi több, ha kicsit utána számolunk, hogy hányszor alszunk vissza reggel, amikor az ébresztő már jelzett, egy teljes évben, akár 15 teljes nap is kijöhet.

Ha viszont ilyen apróságokon változtatunk először, akkor idővel látható és érezhető eredménye lesz.

Szalay Ádám szerint a jelentéktelennek tűnő változtatások együttesen hatalmas eredményekkel járhatnak. Fontos viszont, hogy a kitűzött céljaink pontosan mérhetőek legyenek, így könnyebben be tudjuk tartani vállalásainkat, ami további motivációt jelenthet.

Nem kell mindent a feje tetejére állítani, nem kell kimozdulni a komfortzónából, csak sok apró dolgon kell változtatni a sikerekért.

Szalay Ádám mögött 20 éves médiatapasztalat áll. A TV2 Napló című műsorának egyik alapítója és főszerkesztő-riportereként a hazai média élvonalában edződött, mára pedig magabiztos és szuggesztív előadóvá vált. Az ismert motivációs tréner, Jack Canfield tanítványa volt, valamint több ilyen jellegű könyv szerzője is.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.