Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
21°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
21°C

Változtass az életeden, de maradj a komfortzónán belül!

2020. január 17. 22:18
Az egykori tévés riporter, Szalay Ádám tartott motivációs előadást a Padányi Gimnázium diákjainak a Hangvillában. A csütörtöki előadás mottója: ne kifogásokat gyárts, hanem célokat. De amíg eddig eljutottak, számos mindennapi probléma megoldására kaptak receptet a kamaszok.

Egy riporter megkérdezte Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónktól, hogy nem kellemetlen-e neki, hogy versenytársaival ellentétben neki a leromlott Komjádi uszodában kell edzenie és készülnie a versenyekre? Dani erre azt válaszolta, hogy miért lenne probléma, hiszen itt készült fel a legtöbb magyar úszóbajnok, ez neki megtiszteltetés.

Ezzel a példával mutatott rá először Szalay Ádám arra, hogy minden élethelyzet csak nézőpont kérdése. A népszerű televíziós magazinműsornak, a Naplónak egykori szerkesztője és riportere ma már motivációs trénerként dolgozik és így próbál segíteni az embereknek.

Szalay Ádám előadására megtelt a Hangvilla konferenciatermeSzalay Ádám előadására megtelt a Hangvilla konferenciaterme

Veszprémbe a Padányi Gimnázium tanári és szülői munkaközösségének meghívására érkezett azzal a céllal, hogy interaktív előadásával erősítse a résztvevő több mint 50 végzős diák motivációját.

Rávilágított arra, hogy ha az emberekkel történik egy negatív esemény, átélnek egy rossz élményt, akkor 70%-uk szerencsétlenségnek éli meg ezt, így hivatkozik rá a későbbiekben is. Csupán 30%-uk látja meg a pozitívumokat az ilyen helyzetekben is. A legjobb mód arra, hogy változtassunk ezen a hátráltató életfelfogáson az, ha a negatív élmények mellé legyártjuk annak pozitív vetületét is és arra koncentrálunk?

Hogy a valóságban ez hogy néz ki? Szalay Ádám számos élethelyzettel támasztotta alá érvelését.

Ha történik velünk egy súlyos baleset, gondoljunk arra, milyen szerencse, hogy nem történt súlyosabb tragédia és előbb, vagy utóbb felépülünk majd a sérülésekből.

Egy másik triviális példaként pedig a világtérképet hozta, amit ha megfordítunk, egy teljesen más képet látunk, holott ugyanazok az országok, ugyanolyan méretben szerepelnek rajta.

Rávilágított arra a korán sem egyszerű magunkat kívülről szemlélni, de ha megpróbáljuk, számos problémára megtalálhatjuk a választ, a megoldás pedig ott hever előttünk.

Az emberek nagy részénél – kiváltképp a diákoknál – probléma a reggeli elalvás, a telefon „szundi módjának” többszöri használatával akár az egész napirend is borulhat. Mi több, ha kicsit utána számolunk, hogy hányszor alszunk vissza reggel, amikor az ébresztő már jelzett, egy teljes évben, akár 15 teljes nap is kijöhet.

Ha viszont ilyen apróságokon változtatunk először, akkor idővel látható és érezhető eredménye lesz.

Szalay Ádám szerint a jelentéktelennek tűnő változtatások együttesen hatalmas eredményekkel járhatnak. Fontos viszont, hogy a kitűzött céljaink pontosan mérhetőek legyenek, így könnyebben be tudjuk tartani vállalásainkat, ami további motivációt jelenthet.

Nem kell mindent a feje tetejére állítani, nem kell kimozdulni a komfortzónából, csak sok apró dolgon kell változtatni a sikerekért.

Szalay Ádám mögött 20 éves médiatapasztalat áll. A TV2 Napló című műsorának egyik alapítója és főszerkesztő-riportereként a hazai média élvonalában edződött, mára pedig magabiztos és szuggesztív előadóvá vált. Az ismert motivációs tréner, Jack Canfield tanítványa volt, valamint több ilyen jellegű könyv szerzője is.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.