Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém is lehet New Orleans

2020. január 14. 11:56
Csak itt a Bourbon Streetet Radnóti térnek hívják, jazztől, swingtől hangos klubját pedig Banzáj Bisztrónak. Az itt helyet kapott Banzáj Jam Session közel két éve röpít el bennünket egy korszakokon és műfajokon átívelő zenei körutazásra, a 2020-as első alkalom január 17-én pedig talán a szokásosnál is különlegesebbnek érkezik.

Képzelj el egy helyet, ahol a jelszó: csak semmi kötöttség. Ahol a zene az idegenvezetőd, aki karon fog és bejárja veled a világot – ahogy épp kedve tartja: az egyik pillanatban mintha a Karib-tengeren lennél egy hajón ringatózva, rumot kóstolgatva, a következőben a legvagányabb rock koncerten, a harmadikban pedig a jam estek éllovasaként is számon tartott New Orleansban, ahol az egyik oldaladon Louis Armstrong, a másikon Amy Winehouse karol beléd, hogy levezessen egy füstös jazz klubba.

Archív fotóArchív fotó

Mindez nem csak képzelet, hanem a valóság: a Banzáj Bisztró és a Banzáj Jam Sesion-ök valósága. Ez Veszprém jelenleg egyetlen olyan helye, ahol a Jam indulása óta, azaz közel két éve, minden második héten igényes, improvizatív élőzenés koncertekkel találkozhatunk. Bár Szakács Tibor, a Hollywoodoo és a Légierő Zenekar trombitása szerint koncertnek pont nem nevezhetők ezek az estek, hiszen nem arról van szó, hogy egy állandó zenekar a törzshelyén kétheti rendszerességgel feláll és lejátssza a dalait.

„A Jam Session-ön nincs állandó gárda, sem állandó setlist: kétszer ugyanaz a repertoár még nem hangzott el, ahogy kétszer ugyanazok az emberek sem álltak a színpadon egymás mellett.  Én is inkább csak az első fellépők egyike vagyok az egyenlők közt Ladányi Péter szaxofonos barátommal együtt, akivel 2017 decemberében, egy borongós téli estén kitaláltuk a Jamet” – mondja Tibi.

Fotó: archívFotó: archív

Ehhez hasonló jam esteket ma már szinte nagyítóval kell keresni a környékünkön. Az előre begyakorolt, tűpontos setlist alapján zajló koncertek sokkal elterjedtebbek. Pedig talán semmi sem mutatja meg jobban a zene erejét, mint egy laza jammelés: az egész a tiszta örömzenélésről szól, arról, mennyire tudtok komolyabb előzetes felkészülés nélkül is egymásra hangolódva együtt muzsikálni, rivalizálás helyett teret adva mindenkinek. És mindenközben a közönségre is ráragasztani ezt a laza felszabadultságot.

„A jam session-ök tényleg teljesen kötetlen esték. A különféle zenei irányzatok – főleg jazz, bossa nova, swing, funky, pop, rock – szabadon szárnyalnak instrumentális és vokális előadásmódban is, attól függően, mikor milyen kedvünk van, illetve milyen énekeseink vannak épp a porondon. A színpadon felismerhetők Veszprém ikonikus arcai, zenészek különböző zenekarokból, néha a megszokottól teljesen eltérő szituációban. És természetesen szinte mindig vannak új arcok is, akik gyakran más városokból, hallomás útján találnak ránk. Ennek persze nagyon örülünk, szeretettel várunk mindenkit. Nyitottak vagyunk, bárki is érkezik hozzánk, hiszen épp ez az estéink lényege: a jam érzés…” – magyarázza Tibi.

Szóval igen szerencsések vagyunk mi veszprémiek, hogy itt van nekünk a Jam Session – ráadásul ingyen és bérmentve, hiszen az estekre díjtalan a belépés. 2020-ban pedig úgy tűnik, még inkább hullik ránk a szerencseeső, hiszen az új esztendő örömére, kicsit új gondolatok és részben új tendencia mentén a január 17-ei évadnyitót igazán különlegesre tervezte a csapat. A jammelők sorát ezúttal két Amerikából érkezett zenész és egy háromfős budapesti különítmény is gazdagítja.

  • A texasi énekes-gitáros, Preston Coe szólistaként a világ számos pontján koncertezett már. A Carnival Cruise Lines hajóján, az Egyesült Államokban korábban Szakács Tibor és az est egyik budapesti vendége, Csapó Krisztián is a kísérő zenekarában foglalt helyet. Preston azóta magánéleti okokból néhány éve Budapestre tette át a székhelyét, így elérkezett az idő a következő közös muzsikálásra.
  • Csapó Krisztiánt 2018-ban az év harsonásának szavazták meg, tavaly pedig a második helyet nyerte el a JazzMa.hu rangos listáján. A keresett session zenész olyan produkciókban és előadókkal hallható, mint a BJC Big Band, a Budapest Ragtime Band, Zolbert, Brains vagy az Irie Maffia.
  • Chad Gustafson zongoristát egyik korábbi szerzeményéért társszerzőként Grammy-díjra jelölték. A tehetséges amerikai muzsikus feleségével évekig a mexikói Cozumel szigetén vezette népszerű éttermét, néhány éve viszont Székesfehérváron is megnyitották autentikus mexikói éttermüket, ahol szintén élő zenével találkozhatunk hetente egy alkalommal. 
  • Maros Ottó jazz zenekarával szintén a világ számos pontjára kap meghívást, ezek közül a legegzotikusabb kétségtelenül Kazahsztán volt.
  • A kárpátaljai származású Bodnár Attila harsonás keresett session zenész, többek között Gitano és Király Viktor zenekarából lehet ismerős.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy rendkívüli zenei csemegének néz elébe, aki betér a Banzáj Bisztróba és a Jam Session-re január 17-én, pénteken 20 órától, ahol a zenészek ismét megmutathatják, hogy Veszprém igazi zenei város, ahol a megyeszékhely polgárai korosztálytól függetlenül megtalálhatják az őket érdeklő zenei irányzatok sokszínűségét, az élő zene varázsát.

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.