Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Flow-élmény a szürke hétköznapokra

2020. január 9. 21:07
Csipkeverés, nemezelés, olajfestés, szappankészítés. Ez csak néhány azok közül a kreatív tanfolyamok közül, amelyekbe belevághatunk Veszprémben.

A tapasztalat szerint sokan bele is vágnak: a kézműves tevékenységek piaca felívelőben, ami nem is elsősorban a gazdaságnak, hanem a pszichénknek a legjobb.

Hogy mi van a fellendülés hátterében, az egyébként nem is nagy rejtély. Elég csak körbenéznünk a világban: a technológia hihetetlen mértékben fejlődik, de közben úgy érezzük, iszonyatos iramban szipolyozza ki a lelkünket is. Folyamatosan millió inger ér bennünket, egyre több a mesterséges körülöttünk, az agyunk csak pörög, és egy idő után elkezdünk vágyni a régi dolgok szépségére és nemes egyszerűségére, a valódira és kézzelfoghatóra, az életünk folyásának kontrollálására és a belefeledkezés élményére.

Csíkszenmihályi Mihály 2004-es TED előadása, illetve a 2008-ban magyarul is megjelent Kreativitás: a flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája című könyve óta pedig tudjuk, hogy a kézműves tevékenységek éppen ezt nyújtják. Amikor a külvilágot kizárva elmélyülünk egy kreatív tevékenységben, azzal gyakorlatilag boldogsághormonokat szabadítunk fel a szervezetünkben: ilyenkor azt érezzük, sokkal inkább élünk, mint bármikor máskor.

Nem véletlenül alkalmazzák a különböző, művészeti foglalkozásokat terápiás módszerként is: az I. világháborút túlélő, poszttraumás szindrómával küzdő veterán katonák mentális egészségének helyreállítását és a munkába való visszailleszkedését például nagyban segítette, hogy visszatérésük után kötés és kosárfonás órákon vettek részt.

De a különböző, kézzel végezhető kreatív tevékenységek jótékony és léleksimogató hatását jól bizonyítják a téli szünetben felkerült Instagram történetek is, amelyek rendszerint ugyanazt a képet festették meg: bekuckózás a kanapéra a gyerekkori szenvedély kellékeivel – papírral, színes ceruzával, kötőtűvel vagy éppen felfűzendő gyöngyökkel. A feliratok tanúsága szerint ezek voltak az év legjobb napjai: a látszólag haszontalan tevékenységgel eltöltött napok.

A január kezdetével viszont ezek a szeretett kis tevékenységek gyakran kikopnak az életünkből: visszaugrunk a mókuskerékbe és a hobbijainkat dobozba tesszük, hogy jövő karácsonykor vegyük csak ismét elő. Közben pedig szépen megágyazunk a stressznek, amit a munkába való visszatérés jelent, mindehhez pedig csapódik – a már előző cikkben is taglalt – a szürke hétköznapok és a sötétség meg a hideg következményéből fakadó tél közepi depresszió.

Pedig, ahogy azt a fenti példák is alátámasztják, érdemes lenne ilyenkor is belecsempészni a napjainkba a kézműveskedést, hiszen számtalan jótékony hatással bír: lassításra ösztönöz, türelemre és kitartásra nevel, fejleszti a koncentrációs képességeinket és a kreativitásunkat az agyunk kevésbé használt területeinek munkába állításával. Emellett az önbizalmunkat is növeli, hiszen ékszer vagy egy horgolt sapka elkészítése – még ha nem is lesz tökéletes – sikerélménnyel tölt el bennünket, ami azt az üzenetet ülteti el az agyunkban, hogy az élet más területein is képesek leszünk szembenézni a kihívásokkal. Egyes, kreatív, kézzel végezhető hobbik, például a már említett kötés továbbá a problémamegoldó, illetve a vizuális feldolgozó képességünket is erősítik, miközben a szorongás és a negatív gondolatok leküzdésében is segítenek – ahogy azt a British Journal of Occupational Therapy 3500, depressziós alannyal végzett kutatása is bizonyította.

Ezek a jótékony hatások pedig nemcsak a téli időszakban lehetnek hasznosak, hanem évszaktól függetlenül is: sokkal hatékonyabban tudunk teljesíteni a munkánkban, de az időnket is jobban be tudjuk osztani, ha kiegyensúlyozottabbak és elégedettek vagyunk. Fél órát igazán ki tudunk szakítani a napjainkból erre – ha felhagyunk az Instagram vagy a Facebook értelmetlen görgetésével, máris megvan. Ráadásul az alkotás utóbbiakkal szemben olyan aktív pihenés, ami szellemileg is jobban felfrissít, hiszen segít kiüríteni az agyunkat a sok cikázó gondolattól, így például könnyebben is elalszunk.

Kézműveskedni egyébként nem csak otthon lehet, egyedül, könyvek vagy Youtube videók segítségével, netán a régi emlékek felidézésével. Ma már számos workshop közül választhatunk, a társaság révén pedig még erősebb hatást tudnak kifejteni ezek a tevékenységek. Ha nem tudjuk, merre induljunk el, a Veszprém Agóra, a ZöldLak, A Kézművesbolt vagy az Artist for a Day stúdió jó kapaszkodó lehet – mindegyik kínál rendszeresen tanfolyamokat és művészeti foglalkozásokat, a hímzéstől kezdve a cukorvirág alkotáson és a bútorfestésen át a kézműves ajándék készítésig.

Bertalan Melinda
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.