Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Túlélő kézikönyv téli lehangoltság ellen: tíz program, amivel kellemesebb lesz a január

2020. január 8. 16:15
Minden újévi motiváció ellenére is a január az egyik leggyűlöltebb hónap: ilyenkor legszívesebben a medvéhez hasonlóan mi sem bújnánk elő a barlangunkból az első meleg tavaszi napokig. Pedig ez a legrosszabb, amit tehetünk.

A bekuckózás álarca alá bújtatott otthoni tespedés, a négy fal közé zártság, az ünnepekkel együtt elmúlt lelkesedés és a természetes fény hiánya, a tél közepi csend nem tesz jót a lelkünknek. Lehet, hogy azt mondjuk, a decemberi nyüzsgés, a barácsonyok és céges vacsorák, a karácsonyi rokonlátogatás után nem vágyunk semmi másra, csak hogy az újra elkezdett iskola/munka után egy kicsit még megnyújthassunk a szabadon, lustálkodással töltött perceket, ez nem a legjobb taktika. A bezárkózás, a közösségi médiás kapcsolattartás előbb vezet egy alattomos kis téli depresszióhoz, mint valódi felüdüléshez.

Nem véletlenül találták fel őseink a farsangot: a gyermekkort megidéző jelmezes bálokkal, mulatozással, közös nevetéssel sokkal könnyebb túlélni ezt az időszakot és messzire űzni a téli komorságot. De ha nem vagyunk hívei a beöltözős buliknak, akkor is érdemes megtalálni az egyensúlyt az énidőnek nevezett csendes pihenés és a pörgés között: bármennyire is hívogató a kanapé, vegyünk erőt magunkon és mozduljunk ki ilyenkor is, keressük a barátaink, ismerőseink társaságát és csináljunk közös programokat. A közhiedelemmel ellentétben ez ráadásul nem is olyan nehéz, kellő fantáziával és nyitottsággal még januárban is találunk kellő programot a környéken. Ha pedig az elmúlt évek hagyományaihoz híven csúfondáros módon idén is április-májusban érkezne meg majd az igazi tél, meg fogjuk köszönni magunknak, hogy az első hónapokat nem csak otthon tespedve töltöttük a tavaszra várva.

Íme, néhány tipp, hogyan is tölthetjük el a szabadidőnket:

Tanuljon tangózni!

„Nincs még egy olyan tánc, amely olyan őszintén tükrözné az emberi élethelyzeteket, és amely annyit tanítana önmagadról, mint a tangó” – nyilatkozta nekem pár éve egy veszprémi tangópáros, és ha már az új évben úgyis sokan megfogadják, hogy fejlesztik személyiségüket, akkor miért ne adhatnának ennek különleges formát? A sztereotípiákkal ellentétben a tangó gyakorlásához valójában nem kell latin félistennek meg señorának lenni, maximum egy kicsit bátornak. De a táncot csak nézni is óriási élvezet – január 10–12. között, Balatonfüreden, az Anna-bál helyszínén zajló Hungarian Tango Festivalon akár kezdő szinten tanulni és milongázni is van lehetőség. Ritkaság, hogy egy ilyen grandiózus eseményt a közelünkben rendeznek meg, érdemes élni vele. (Részletek)

Vegyen részt egy társasjáték délutánon!

Ha odakint röpködnek a mínuszok, de vágyunk a társaságra, a társasjáték az egyik legjobb alternatíva. Mivel egyelőre mínuszokat nem jeleztek előre a meteorológusok, még egy szintet léphetünk, ha egy szervezett társasjáték délutánon hódolunk ennek az elfoglaltságnak. Egy-egy ilyen délutánon akár 200 játékból is válogathatunk ingyen, addig ismeretleneket próbálhatunk ki és új ismeretségeket köthetünk, vagy méltó ellenfélre lelhetünk, ha a baráti körben már mindenkit megvertünk volna a Monopolyban. (Részletek)

Menjen játszóházba!

A szülői lét egyik szépsége, hogy büntetlenül élvezhetjük újra a gyerekkori játékokat. Jó, nyilván senki ne emiatt vállaljon gyereket, mindenesetre a szombaton megnyíló MEGA Játszóházat valószínűleg nem csak a 10 év alattiak fogják élvezni. Ők viszont biztosan, úgyhogy ha szeretnénk a kicsiket megörvendeztetni, ez egy remek lehetőség rá. A legújabb játékok ráadásul a mozgáskoordinációt, a reflexeket és a gondolkodást is fejlesztik. (Részletek)

Fessen úgy, mint Van Gogh! 

A kézműves tevékenységek és a workshopok reneszánszukat élik, valószínűleg a kreatív elme, mint egyre népszerűbb eszme következményeként és a mű, tömeg gyártott termékek ellensúlyozásaként is. Ezekkel szemben sokkal jobb érv a kézműveskedés mellett, hogy remek feszültségoldó. Rengeteg workshop közül válogathatunk Veszprémben is, én most az Artist for a Day stúdió festő óráit emelném ki, ahol akár híres festmények reprodukálását is megtanulhatjuk. Január 23-án például Van Gogh Csillagos éj című alkotása nyomán festhetünk meg egy képet, de gyakorlatilag minden napra jut egy alkotás náluk. (Részletek)

Idézze meg a nyarat borral és blues-zal!

Nyáron és kora ősszel szinte magától értetődő, hogy kiülünk valamelyik borteraszra, jól behűtött borokat kortyolgatunk, csevegünk a barátokkal és élvezzük a háttérben szóló koncertet. A balatoni vendéglátók jó ideje arra törekednek, hogy ez ne csak főszezonban legyen így és bebizonyítsák, igenis van élet a régióban a forró hónapokon túl is. Bizonyítsuk be az igazukat és üljünk be egy borteraszra a tél közepén is! Mondjuk Homoláékhoz, ahol január 25-én Pribojszki Mátyás és Szász Feri adja a talpalávalót, előbbi pedig a blues ritmusok mellett házi készítésű sült kolbásszal is készül. (Részletek)

Járja végig képzeletben a Caminót!

Pár évtizede még alig pár embernek csengett ismerősen a név, El Camino, ma már viszont egyre többek bakancslistáján szerepel, hogy egyszer az életben végigjárja a Szent Jakab zarándokutat. Lehet, csak a nagy népszerűség teszi, mégis, akik ott jártak, azt mondják, van valami igazán különleges a helyben. Szerintem pedig minden beszámolóban van valami különleges, még ha a történet keretei szinte azonosak is. Főleg, hogy inspiráló történeket hallgatni – legyen szó utazásról vagy bármi másról – egyébként is a szabadidőnk eltöltésének egyik legjobb módja, amelyek nekünk is megadhatják a kellő lendületet, hogy elinduljunk a saját céljaink felé vezető úton. Január 17-én Téren Adrienn világutazó mesél a saját tapasztalatairól a Historia hotelben. (Részletek)

Menjen filmklubba! 

A hollywoodi filmgyártás az elmúlt évtizedben teljesen ráállt a szuperhősös filmekre és a Disney feldolgozásokra, de azért még a biztos kasszasikerek mellett is készülnek kevésbé receptre írt filmek – igaz, ezek ritkán jutnak el a hagyományos mozikba. A kisebb filmklubok viszont előszeretettel válogatnak a réteg alkotások közül, nem feledkezve meg arról sem, hogy Amerika mellett még készülnek más kontinensen is filmek. Az Agóra az egyik éllovasa ezeknek a filmeknek az elhozatalában, de régebbi alkotások a megyei könyvtár francia és olasz klubjában is feltűnnek. Előbbiben lesz látható például az Életrevalók rendezőjének új filmje, a Különleges életek, mely ismét csak egy kényes témát, a hátrányos helyzetű fiatalok körülményeit dolgozza fel. (Részletek)

Nevessen! 

A hideg és szürke napok legjobb ellenszere a szívből jövő nevetés. A hivatásos poéndoktorok, azaz a Dumaszínház humoristái rendszeresen járnak Veszprémbe is, Hadházi László pedig régi motorosként elég jó garancia arra, hogy megmozgassa a rekeszizmiainkat. Január 23-án Musimbe Dennis társaságában látogat el hozzánk. (Részletek)

Menjen táncszínházba a Magyar Kultúra Napján!

Mindig nagy adomány, ha olyan szereplőket láthatunk hazai színpadon, akikért egyébként sok-sok kilométert és órát kellene utaznunk, kiváltképp, ha egy olyan műfajról van szó, ami általában nem nagyon van jelen a hétköznapokban. A kortárs tánc jellemzően ilyen. Szerencsére a Frenák Pál Társulat már-már hazajár Veszprémbe az éves táncfesztivál keretében, de ezúttal januárban is megnézhetjük őket. Twins című előadásuk az elszakadás-összetartozás mezsgyéjén mozogva mesél az ikerlétről, a darab után pedig egy interaktív beszélgetésen meg is oszthatjuk gondolatainkat a produkcióról az alkotókkal. (Részletek)

Tartson csajos szombatot! 

Sajnos ez most egy olyan programpont lesz, amiből az olvasóközönség egyik fele kimarad, a másik felének viszont igazi felüdülés lehet. Balatonalmádiban, a Veganeetában gyűlnek össze a hazai gasztro és kézműves, kreatív világ női vállalkozói, akikkel egy igazi csajos szombatot tölthetnek majd el az érdeklődők: Szauer Judit, a Gasztrotérkép ötletgazdája a kreatív ételfotózáshoz ad tippeket, lehet készíteni gyógyteát, illatos potpourrit, de a hölgyek a portréfotózás rejtelmeibe is bevezetnek, finom és tápláló krémlevesek elkészítésében segítenek, valamint az egészséges étkezéshez is adnak tippeket. (Részletek)

Bertalan Melinda
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.