2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Folytassunk éles vitákat egymással, de őrizzük meg a kölcsönös jóakaratot

Ezt kívánta az új évtizedre dr Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém nyertes pályázati program megvalósulásáért felelős kormánybiztos kedden, a Megyeházán megtartott újévköszöntő állófogadáson. A kormánybiztos szerint ugyanis ez az, ami igazán sikerre tudja vinni a programot és növekvő pályára állíthatja az egész megyét.

– Újévköszöntőt mondani mindig kockázatos, különösen január 7-én, amikor még általában tartanak az újévi fogadalmak, és még hisszük, hogy idén kicsit más lesz az élet, egy kicsit magunk is mások leszünk. Egy rossz évindító beszéd könnyen lerombolhatja ezeket a szép álmokat – kezdte beszédét Navracsics Tibor.

– Nekünk, veszprémieknek ugyanakkor nagyon is van okunk álmodozni. Még akkor is, ha a 2020-as év, vagy az évtized (igaz, erről még mindig késhegyre menő viták zajlanak sok helyütt) tele van terhelt történelmi hivatkozásokkal, traumákkal, olyan eseményekkel, amelyek miatt búslakodhatnánk. Épp csak az év kezdetén azonban ne búslakodjunk. Különösen azért ne, mert ha visszatekintünk a magyarság történetére, minden történelmi trauma, minden katasztrófa és tragédia ellenére ez a nemzet megőrizte a nyelvét, nemzeti öntudatát, és meg tudott maradni Európában. Sőt, jobb időszakaiban más nemzeteket is magába olvasztva irányító tudott lenni Közép-Európában.

„Éppen ezért, ha előretekintünk a 2020-as évre és évtizedre, nem rakhatunk le magunk elé más mércét, mint azt, hogy mit itt Magyarországon, de megkockáztatom, a világon is a legszerencsésebb emberek vagyunk. Egy olyan tájegységre születtünk, amelynek nincsen párja sem az országban, sem Európában, de talán a világon sem – fogalmazott a kormánybiztos. – A mi dolgunk az, hogy ezt a térséget belakjuk és közösséggé varázsoljuk. Úgy, hogy nem csak egyik napról a másikra élünk itt, hanem egymásra támaszkodva építjük, hogy aztán az utánunk jövő nemzedékek is így tehessenek.

2020-ban éppen egy ilyen munka kezdődhet el. Hiszen 2023, mint az évtized legkiemelkedőbb éve, már ott van a tudatunkban, és amikor célokat fogalmazunk meg, nem lehet kisebb a célunk, mint hogy elvégezzük azt a munkát, amit elődeink ugyan megalapoztak, de beteljesíteni nem tudtak. Azt, hogy ezt a régiót, ezt a térséget, a megyét Európa szerte ismertté tesszük, ahova kíváncsi turisták örömmel jönnek és rácsodálkoznak a szépségeinkre.”

Navracsics szerint ahhoz azonban, hogy az előttünk eltelt 1000 évet megkoronázzuk, és az Európa Kulturális Fővárosa vállalkozás ne csak 2023-ra szóljon, hanem egy olyan növekedési modellt is megalapozzon, amivel az egész megyét tartósan emelkedő pályára állíthatjuk, mindenkinek nagyon komolyan meg kell dolgoznia a maga területén – a politikának, a gazdaságnak és a kulturális élet szereplőinek is –, és vitáznunk kell. „Nem hiszem ugyanis, hogy a mindent övező konszenzus előbbre vinne minket. Vitára van szükségünk, de arra nagyon kell ügyelnünk, hogy ezek a viták ne szétszakítsanak minket, hanem erősítsék közösségeink szöveteit. Olyan vitákat kell folytatnunk, amelyek teljesítik a demokrácia hivatását, miszerint a racionális viták a közjó definiálására szolgálnak és előre viszik a közösséget” – jelentette ki a kormánybiztos.

„Az újévre és az új évtizedre tehát azt kívánom mindannyiunknak, hogy folytassunk éles vitákat egymással, de őrizzük meg a kölcsönös jóakaratot, a kölcsönös jóhiszeműséget, és soha ne veszítsük szemünk elől a célt, hogy csak együtt tudunk boldogulni. Mert ez a megye megérdemli, hogy beteljesítse hivatását és Európa egyik kiemelkedő térsége legyen. Lássunk munkához!”

A fogadáson felszólalt Polgárdy Imre, a programot koordináló Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is, aki úgy fogalmazott, a legfontosabb, hogy az elmúlt éveket jellemző együttműködés jellemezze a következő időszakot is.

A fogadáson a Gárdonyi Ifjúsági Zenekar működött közre.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.