Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Civilizációs konfliktusok a Mediterráneumban

2019. december 7. 11:12
Az MTA-VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottsága, és a Mediterrán Világ társadalomtudományi folyóirat szerkesztősége pénteken tartotta tudományos tanácskozását.

A 18. Mediterrán Világ Symposium nevű konferencián összesen húsz előadó – négy szekcióra bontva – állt a pódiumra. A konferencia elnöke, Garaczi Imre – mintegy visszatekintve –  beszélt a műhely múltjáról, hiszen már huszonötéve járulnak hozzá Veszprém tudományos életéhez.

Hegedűs Barbara alpolgármester több ízben vett részt az eseményen, hiszen egyrészt hivatalosan is megnyitotta a konferenciát, délután pedig doktoranduszhallgatóként adta elő a Dél-Amerika geopolitikai érdekei az Antarktisszal kapcsolatosan című előadását. Számára több szempontból is fontos a szóban forgó esemény, hiszen szívügye, hogy Veszprém tudományos élete stabil lábakon álljon, és örül annak, hogy az előadások során a világ minden szeletéről áttekintést kaphatunk.

Az első előadó Ortutay Katalin volt, aki a Baszk kulturális örökség Saint Pierre et Miquelon szigetén címmel adott elő. Őt Kalmár Zoltán követte, aki a hatvanas évekbe kalauzolta vissza a közönséget, azon belül is Magyarország volt a kiindulópont, hogy végül eljussanak a Vatikán „kulisszáiba” egy olyan kérdés kapcsán, ami a hatvanas években világszerte foglalkoztatta az embereket. A hazánkban 1878-ban betiltott abortusz, és az ebből következő demográfiai hullámvölgytől egészen a gyes bevezetéséig alapos áttekintést kaptunk, míg végül a Vatikánig is „eljutottunk”.

A fogamzásgátlás megítélése az egyház egyik fő kérdésévé vált, a Vatikán állásfoglalása természetesen – akkor is – óriási hatással volt a világ katolikus népességére. A kor kényes kérdései között szerepelt tehát a születésszabályozás is, az emberek pedig igényt tartottak az egyház állásfoglalására. Nagy várakozás lett úrrá a tekintetben, hogy a pápa hogyan fog megszólalni a kérdésben. A világsajtó rendkívüli módon támadta a Vatikánt, hiszen egészen 1968-ig nem jelenik meg hivatalos vatikáni nyilatkozat ezügyben. Ekkor viszont megjelent a Humanae Vitae, amelyben a pápa a fogamzásgátlás mindennemű mesterséges módját elutasítja… Az előadás további részletei a következő Mediterrán Világ folyóiratban lesznek olvashatók, ahogy a konferencián felszólalók előadásai is publikálva lesznek.

Szabó Eszter
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.