Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Civilizációs konfliktusok a Mediterráneumban

2019. december 7. 11:12
Az MTA-VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottsága, és a Mediterrán Világ társadalomtudományi folyóirat szerkesztősége pénteken tartotta tudományos tanácskozását.

A 18. Mediterrán Világ Symposium nevű konferencián összesen húsz előadó – négy szekcióra bontva – állt a pódiumra. A konferencia elnöke, Garaczi Imre – mintegy visszatekintve –  beszélt a műhely múltjáról, hiszen már huszonötéve járulnak hozzá Veszprém tudományos életéhez.

Hegedűs Barbara alpolgármester több ízben vett részt az eseményen, hiszen egyrészt hivatalosan is megnyitotta a konferenciát, délután pedig doktoranduszhallgatóként adta elő a Dél-Amerika geopolitikai érdekei az Antarktisszal kapcsolatosan című előadását. Számára több szempontból is fontos a szóban forgó esemény, hiszen szívügye, hogy Veszprém tudományos élete stabil lábakon álljon, és örül annak, hogy az előadások során a világ minden szeletéről áttekintést kaphatunk.

Az első előadó Ortutay Katalin volt, aki a Baszk kulturális örökség Saint Pierre et Miquelon szigetén címmel adott elő. Őt Kalmár Zoltán követte, aki a hatvanas évekbe kalauzolta vissza a közönséget, azon belül is Magyarország volt a kiindulópont, hogy végül eljussanak a Vatikán „kulisszáiba” egy olyan kérdés kapcsán, ami a hatvanas években világszerte foglalkoztatta az embereket. A hazánkban 1878-ban betiltott abortusz, és az ebből következő demográfiai hullámvölgytől egészen a gyes bevezetéséig alapos áttekintést kaptunk, míg végül a Vatikánig is „eljutottunk”.

A fogamzásgátlás megítélése az egyház egyik fő kérdésévé vált, a Vatikán állásfoglalása természetesen – akkor is – óriási hatással volt a világ katolikus népességére. A kor kényes kérdései között szerepelt tehát a születésszabályozás is, az emberek pedig igényt tartottak az egyház állásfoglalására. Nagy várakozás lett úrrá a tekintetben, hogy a pápa hogyan fog megszólalni a kérdésben. A világsajtó rendkívüli módon támadta a Vatikánt, hiszen egészen 1968-ig nem jelenik meg hivatalos vatikáni nyilatkozat ezügyben. Ekkor viszont megjelent a Humanae Vitae, amelyben a pápa a fogamzásgátlás mindennemű mesterséges módját elutasítja… Az előadás további részletei a következő Mediterrán Világ folyóiratban lesznek olvashatók, ahogy a konferencián felszólalók előadásai is publikálva lesznek.

Szabó Eszter
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11 Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.