Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az idei advent idején is vigyáz ránk a rendőrség

2019. december 3. 16:23
2019. november 25. és 2020. január 16. között idén is fokozottabban lesznek jelen a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség munkatársai a közterületek, hogy megelőzzék a lopásokat, baleseteket, de mi is tehetünk azért, hogy elkerüljük a bajt.

Orsós Károly őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársa elmondta, Veszprémben és a megyében szerencsére a december, a karácsonyi vásárok időszaka nem mutat megugrást a zsebtolvajlásokban, lopásokban, hiszen évek óta komoly kampányt folytatnak annak érdekében, hogy elővigyázatosan járjunk ezeken a helyeken, munkájuknak köszönhetően pedig így ma már kevésbé az a feladatuk, hogy kiszorítsák a bűnözőket a közterületekről, hanem hogy ne engedjék visszatérni oda őket.

A polgárőrség, a közterület-felügyelet és fiatal önkéntesek is segítenekA polgárőrség, a közterület-felügyelet és fiatal önkéntesek is segítenek

A folyamatosan tudatosítás azonban mindig fontos, éppen ezért idén is megerősítették a rendőri, polgárőri, közterület-felügyeleti jelenlétet a forgalmasabb helyszíneken, a karácsonyi vásárban pedig személyesen is felkeresték az árusokat, hogy felkészítsék őket, mire érdemes odafigyelni. Sokan egyébként közülük már nagyon rutinosak, ezért ilyenkor főleg az új árusok informálására helyezik a hangsúlyt, akik számára talán még kevésbé ismertek a tolvajok trükkjei. Ilyen tipikus trükk, amikor ketten-hárman, vásárlóknak álcázva magukat elcsalják a bódéktól az árusokat, hogy egy távolabbi termék felől érdeklődjenek, közben pedig a társuk megpróbálja elemelni onnan a kevésbé őrzött értékeket.

Természetesen a vásárlóknak is oda kell figyelni, számukra elsősorban a nem jól megválasztott táskák jelenthetik a veszélyforrást, amelyekből könnyű kilopni a pénzt, telefont, igazolványokat. Ez nemcsak a retikülökre vonatkozik, de a hátizsákokra is, amelyek manapság egyre divatosabbak. A trendek mellett ugyanakkor a biztonságot is fontos szem előtt tartani, és inkább olyan darabot választani, amely több zsebbel is rendelkezik, a táska belsejében vagy akár a hátuljában.

Tájékoztató füzet ad információt a lopásbiztos hátizsákokrólTájékoztató füzet ad információt a lopásbiztos hátizsákokról

Karácsonyhoz közeledve a jótékonysági akciók is megszaporodnak, nem ritka példa, hogy az utcán, nézelődés közben kérnek meg minket, hogy adományozzunk egy-egy rászorulóknak gyűjtő szervezetnek. Az őrnagy szerint azért ezeket a helyzeteket jobb elkerülni, hiszen bár a jószolgálat nagyon fontos, és ha megtehetjük, valóban segítsük a nélkülözőket, de azt inkább az adakozás letisztultabb formáiban, a jól ismert szervezetek hivatalos akcióin keresztül tegyük meg, hiszen sajnos sok a csaló itt is. Néhány éve például előfordult, hogy négy embert előállítottak a Kossuth utcán, miután egy telefonos egyeztetés után a rendőrök kiderítették, hogy ugyan a négy személy korábban valóban gyűjtött egy segélyszervezetnek, azóta ott felmondtak és a felajánlott összegek azt követően már saját zsebbe kerültek.

A szakemberek ugyanakkor nemcsak a vásárokban van jelen, hanem a nagyobb bevásárlóközpontokban is igyekeznek megelőzni az apróbb lopásokat, valamint azok környékén a forgalmasabb parkolókban is, ahol a sötétben könnyebben előfordulhat egy-egy koccanás, baleset. Az óvatosság, körültekintés itt is segíthet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.