2020. augusztus 4. // Domonkos névnap

Játékos formában a pénzügyekről

Pénzügyi tudatosságra felkészítő vetélkedőre hívta a megye diákjait a Magyar Államkincstár: a fiatalok először az intézmény Játék-Kincstár nevű telefonos applikációján mérhette össze tudását, majd kedd délelőtt a legjobb csapatok egy élő vetélkedőben bizonyíthatták tudásukat a Megyeházán.

A vetélkedőnek, illetve a korábban kifejleszett applikációnak kettős célja van – mondta el dr. Borbély László András, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese. Egyrészt az államkincstár a kormányzati stratégiával egybecsengően szeretné, ha a diákok jártasabbak lennének a pénzügyekben, amire remek lehetőséget ad az ingyenesen elérhető mobilapplikáció és a vetélkedő. Ez már csak azért is fontos, mert a jövőben valószínűleg egyre több fiatal fog vállalkozást alapítani, amihez jó alapot adhat, ha tisztában vannak az egyes fogalmakkal. Másrészt egy kicsit önös célja is van a játéknak: szeretnék saját szolgáltatásaikra, többek közt az állampapír forgalmazásra is felhívni a figyelmet.

Az országjáró vetélkedősorozat részeként ezért a diákok csapatokba rendeződve, az applikáción keresztül egy online versenyen vehettek részt, majd a legjobb csapatok már egy élő vetélkedőben mérhették össze pénzügyi felkészültségét.

Utóbbi inkább a játékosságra helyezte a hangsúlyt, amelyek során a zsűri a diákok gyorsaságát, ügyességét és szakmai tudását is figyelte, alapvetően a mobilalkalmazásra építve. A kirakós játékban például a Magyar Államkincstár 2019-es Mesterecset pályázatának egyik győztes alkotását kellett kirakni, ahol természetesen a leggyorsabb nyert. Emellett voltak igaz-hamis kérdések, elsősorban a tárgyi tudást felmérve, activity és memóriajáték, ahol pénzügyi fogalmakat kell húznia a csapattagoknak, majd egymás után felsorolni őket. Utóbbi nem is olyan egyszerű – ezt a kincstár megyei igazgatóin tesztelte, persze nekik a nehezebb fogalmak jutottak, a diákok könnyebb feladatokat kaptak – tudtuk meg dr. Borbély László Andrástól. Mindenesetre azzal, ha itt most sikeresen szerepelnek a diákok, már kapnak egy alapot, hogy felnőve majd könnyebben eligazodjanak a pénzügyek világában, tudják, mi az a 4-5 pont, amire mondjuk egy hiteles szerződésben mindenképpen oda kell figyelni, vagy egy befektetésnél mit kell szem előtt tartani. Vagy egész egyszerűen csak úgy beosztani a fizetést, hogy jusson belőle a vágyott dolgokra, de ne fogyjon el idő előtt sem.

A játék használata egyébként nem csak őket segítheti az életben. Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke és a program fővédnöke szerint az élet minden területén szükség van a pénzügyi ismeretekre, sokszor mégis felnőttként is érhetnek minket meglepetések, mennyire nem vagyunk tisztában a fogalmakkal. Bevallotta, őt is kicsit próbára tette a játék, ezért azért egy kis gyakorlás sosem árt.

A Veszprémben rendezett megyei élő vetélkedőn végül öt csapat vett részt az első forduló után: két csapat a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziumából, egy csapat a Séf Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskolából, egy a balatonfüzfői Öveges József Szakgimnáziumból és egy Pápáról a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégiumból.

A Veszprém megyei döntőben a megye három legjobb eredményt elért csapata végül a következő lett:

  1. Money Makers Veszprémi SZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnázium
  2. CASH4'S Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium
  3. NCT41 Veszprémi SZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnázium

A vetélkedősorozat ezzel nem ért véget, jövő héten Szombathelyen mérettethetik meg magukat a Vas megyei diákok, majd 2020-ban havi két vetélkedővel folytatódik az országjárás.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.
68 kilogramm élelmiszert dobnak ki évente a magyarok fejenként
68 kilogramm élelmiszert dobnak ki évente a magyarok fejenként
Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon; az uniós átlag ennél jóval magasabb - mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója péntek reggel a köztévében.
A farmerek második élete
A farmerek második élete
Kevesen tudják, hogy az olajipar után a textilipar a második legnagyobb környezeti szennyező: a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának 10%-áért felel, és ez csak egy faktor. A farmerek újrahasznosításával foglalkozó Old Blue megálmodóinak célja, hogy ezt a számot minél jobban lecsökkentsék.
226 milliós állami támogatást kapott a Hungarian Table Top Kft.
226 milliós állami támogatást kapott a Hungarian Table Top Kft.
A halimbai céget Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is meglátogatta pénteken.
Átvevőpontot nyit Veszprémben a svéd bútoráruház
Átvevőpontot nyit Veszprémben a svéd bútoráruház
Július 10-től Veszprémbe is kérhetik a rendelésük kézbesítését az IKEA.hu weboldalán a vásárlók, akik jövő péntektől vehetik át termékeiket.
2020. augusztus 4. // Domonkos névnap