Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hóval érkezett Veszprémbe a nagyszakállú

2019. december 2. 16:55
A hagyományokhoz hűen hétfőn ismét Veszprémbe látogatott Joulupukki, az igazi finn Mikulás, hogy meglepje a veszprémi gyerekeket, kapásból azzal, hogy érkeztére a város is fehérbe öltözött.

Joulupukki egyébként saját bevallása szerint már szinte hazajár Veszprémbe: ez volt a 18. év, hogy ellátogatott hozzánk. Mondhatni, nagykorú lett ez a kapcsolat, bár ahogy a mondás is tartja, 100 év alatt még mindenki gyerek – viccelődött.

A 18 év örömére érettségiző sapkát kapott JoulupukkiA 18 év örömére érettségiző sapkát kapott Joulupukki

Vérbeli Mikulásként persze azt is tudja, hogy a veszprémi gyerekek – mármint az igazán kicsik, de végső soron a régebb óta gyerekek is – igazán jószívűek, éppen ezért úgy gondolta, elhozza nekik a tökéletes ajándékot. Bár amikor elindult otthonról, itt még meleg volt, az időjárás kevésbé emlékeztetett arra, hogy hamarosan ránk köszönt a december, náluk Lappföldön viszont már térdig ért a hó, éppen ezért hozott belőle egy keveset és éjszaka az egész várost behintette vele. Aztán kívánságai szerint, némi fuvallattal még több is jön, hogy ne csak gyönyörködni, szánkózni is lehessen a hóban.

Sokan voltak kíváncsiak a MikulásraSokan voltak kíváncsiak a Mikulásra

A hagyomány szerint viszont nem csupán a Télapó ajándékoz: a verset és az éneket, a kedves szavakat ő is szívesen fogadja. Kapott is néhányat többek közt Hegedűs Barbarától, a város alpolgármesterétől, aki szerint mindig nagy öröm köszönteni régi barátunkat, kinek láttán mindenki emlékezetében felderengenek a régi gyerekkori történetek. És természetesen a gyerekek is készültek néhány dallal, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai és a Kukkantó Baráti Kör Egyesület pedig a nagykorúvá válás örömére, a finn hagyományoknak megfelelően egy érettségiző sapkával lepte meg a nagyszakállút.

Joulupukki mindegyiket lelkesen fogadta, és elmondta, azért egyvalaminek még nagyon örülne. Idén különösen sok helyen meg fog fordulni, többek közt a MikulásGyárban is, ahova szívesen vinne néhány ajándékot a nélkülözőknek, hogy nekik is részük legyen a szeretetben és az ajándékbontás örömében. Ha valaki így tenne, akár a veszprémi posták manóinak segítségével is eljuttathatja őket a MikulásGyárba.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.