2020. január 27. // Angelika névnap

Benvenuto Giro d'Italia! Két keréken érkezik a világ élvonala Veszprémbe

2019. november 26. 14:44
Jövőre Magyarországról rajtol el a világ egyik legnagyobb kerékpárversenye, a Giro d'Italia. A hazánkban rendezett három szakasz érinti Veszprémet is, és végighalad a Balaton északi partján. A verseny részleteiről és legfontosabb tudnivalóiról a szervezőbizottság kedden workshop keretében számolt be a Hangvillában.

Világszinten a Tour de France után a második legnépszerűbb és legnézettebb kerékpárverseny a Giro d'Italia, amely 2020-ban a magyar fővárosból rajtol el és az első három szakasz, összesen 400 km hazánk kiemelt szépségű tájain halad át, közte Veszprémen és a Balaton-felvidéken.

A Hangvillában tartott sajtó nyilvános workshop keretében a szervezőbizottság részéről Mezei Dániel kommunikációs igazgató és sportriporter ismertette a verseny legfontosabb tudnivalóit.

Mezei Dániel a GiroHungary 2020 kommunikációs igazgatóMezei Dániel a GiroHungary 2020 kommunikációs igazgató

2020-ban május 9. és 31. között zajlik majd a verseny, amely Budapestről, a Hősök teréről rajtol el és az első szakasz szintén a fővárosban, a Budai várban ér véget. A következő napon a Duna vonalát követve Győrig jut el a mezőny, ezt követően pedig a versenyzők elutaznak Székesfehérvárra, hogy onnan indulva teljesítsék az utolsó 197 km-es magyarországi szakaszt, amelynek részeként áthaladnak Veszprém belvárosán is, majd Nagykanizsán elbúcsúznak a magyar utaktól, hogy átrepüljenek Szicíliába, ahol másnap folytatják a versenyt.

Veszprémbe Székesfehérvár felől érkezik a mezőny, majd a belvárost érintve Balatonfüred irányába haladnak tovább.

A workshop-on Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy a Giro d'Italia lényege nem csak a sportértékében van, hanem egy nagy lehetőség, hogy az egész világnak megmutassuk országunk épített és környezeti szépségeit egyaránt.

A tavalyi évben mintegy 818 millióan követték a televíziós közvetítéseket, amelyek során külön team foglalkozik azzal, hogy információkkal lássák el a nézőket azokról a tájegységekről, városokról, ahol éppen áthalad a mezőny.

Révész Máriusz elmondta, hogy a Giro d'Italia lehetőset teremt arra is, hogy fellendüljön a kerékpározás hazánkban, a világméretű versenynek a versenysport mellett prevenciós üzenete is van, valamint egy hatalmas fiesztát ígér jövő májusban.

Révész Máriusz a GiroHungary 2020 szervezőbizottságának elnökeRévész Máriusz a GiroHungary 2020 szervezőbizottságának elnöke

Sió Zoltán a GiroHungary 2020 projektigazgatója elmondta, hogy minden érintett településnek egy lehetőség, hogy kreativitásával felhívja magára a figyelmet. A tapasztalatok szerint a nézők 2/3-a a különböző tájak és vidékek megismerése miatt követi a kerékpár versenyt, ennek okán a rendezők is keresik azokat a performanszokat, amelyek érdemesek arra, hogy a nemzetközi televíziós közvetítésekben is szerepeljenek.

Példaként említett egy idei ötletet, amikor Észak-Írországban haladt a mezőny, egy egész birkanyájat festettek be rózsaszínre, a Giro d'Italia hivatalos színére.

Idén Észak-Írországban sajátos módon köszöntötték a Giro d'Italia mezőnyét (fotó: irishpost.com)Idén Észak-Írországban sajátos módon köszöntötték a Giro d'Italia mezőnyét (fotó: irishpost.com)

A Giro d'Italia történetében eddig egy magyar versenyző, Bodrogi László indult. Jövőre viszont esély van arra, hogy Magyarország megduplázza ezt a számot, Valter Attila és Peák Barnabás kerékpárversenyzők is esélyesek, hogy csapatuk színeiben rajthoz álljanak a több mint 160 versenyző között.

A workshop-on elhangzott, hogy a Giro d'Italia nem csak országimázs szempontjából lehetőség, hanem gazdaságilag is egy jövedelmező rendezvény, ami elsősorban a turisztikai bevételekből mérhető le. Példaként hozták az idei észak-ír versenyt, ahol átlagosan 1 befektetett font után 2,5 font haszna volt a térségnek.

A következő időszakban több érintett útszakasz állapotát is javítani fogják a Magyar Közúttal együttműködve, valamint számíthatunk több – a versenyt felvezető – rendezvényre is. A szervezőbizottság nyitott a települések ötleteire is, hogy májusban egy ilyen nagy volumenű világversenyhez méltó produkcióval tudjanak a világ elé állni.

A Giro d'Italia magyarországi szakaszaival az alábbi videóban közelebbről is megismerkedhetnek.

 

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?
Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?
Január 30-án elkezdődik a visszaszámlálás - onnantól számítva 100 nap múlva rajtol el Budapestről az idei Giro d’Italia kerékpáros körverseny ami érinteni fogja Veszprémet is. Ennek alkalmából egy jókedvű, korcsolyázós programra invitálnak mindenkit Veszprémbe, az Óváros téri korcsolyapályára a „Rózsaszín Fények Éjszakáján”.
Magyarország élen jár a kerékpározásban európai szinten
Magyarország élen jár a kerékpározásban európai szinten
Magyarország élen jár a kerékpározásban európai szinten, az emberek 22 százaléka használja fő közlekedési eszközként a biciklit - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken
A Győr-Balaton kerékpárút újabb szakaszának alapkövét tették le
A Győr-Balaton kerékpárút újabb szakaszának alapkövét tették le
Letették a Győr és a Világörökség részének számító Pannonhalma között épülő kerékpárút alapkövét a két város között lévő Nyúl községben csütörtökön.
Kerékpáros pihenőnek indult, de sokkal több lett belőle
Kerékpáros pihenőnek indult, de sokkal több lett belőle
Péntek délelőtt adták át hivatalosan az új nemesvámosi kerékpáros pihenőt. A fejlesztés a környezettudatosság jegyében készült és számos további szórakozási lehetőséget kínál.
Településeket és közösségeket fog összekötni az új kerékpárút
Településeket és közösségeket fog összekötni az új kerékpárút
Alapkőletétellel elkezdődött a Királyszentistvánt és Litért összekötő kerékpárút építése.
2020. január 27. // Angelika névnap