Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Mindent a középkor régészetéről

2019. november 21. 11:45
Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban rendezik meg a XI. alkalommal jelentkező Fiatal Középkoros Régészek nemzetközi konferenciáját november 21–23. között, mely mára a legnagyobb, középkort kutató rendezvénnyé vált.

A konferencia hagyományosan a középkorhoz kapcsolódó összes szakágból merít, legyen szó a temetők régészeti kutatásáról, anyagi kultúráról, a várak és épületek régészeti kutatásáról, az egyház és a vallás területéről, vagy éppen az egyes települések felépítését célzó vizsgálatokról. A rendezvény rangját jelzi, hogy nemcsak az országhatáron belülről vesznek rajta szakemberek, de a Kárpát-medence egész területéről, így a Felvidékről és Erdélyből is érkeztek fiatal kutatók, egyetemisták, akiknek a konferencia arra is jó lehetőséget ad, hogy bemutatkozzanak a szakma előtt, új kapcsolatokat alakítsanak ki és beszámoljanak aktuális kutatásukról.

A Veszprémbe érkező szakembereket Ovádi Péter országgyűlési képviselő fogadta csütörtökön, aki úgy fogalmazott, rendkívül örömteli látni, mennyi fiatal van jelen a konferencián, hiszen ez is jelzi, van jövője ennek a gyönyörű tudománynak, a régészetnek, amelyet ő maga is mindig érdeklődéssel figyel, ha a múzeum szakembereivel találkozik. Hozzátette, a Laczkó Dezső Múzeumnak nagy szerepet szán a város 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa évben, illetve azt megelőzően, a program előkészületei során is. Az EKF évben ugyanakkor nem csak Veszprémre és a térségére vetül majd egy egész kontinens figyelme: a magyar kultúrát, a magyar hagyományokat is reprezentálni tudjuk ekkor, a konferencia résztvevői pedig maguk is segíthetnek ennek a célnak a megvalósításában.

A megnyitón a vendégeket köszöntötte Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója is, aki arról beszélt: Veszprém és környéke meglehetősen gazdag régészeti emlékekben, ha csak a temetési szokásokat vagy a vallást nézzük, de mint a királynék városa, szintén bőséges kutatási témát ad. Ezért is öröm, hogy a hazai középkorkutatás legfontosabb fórumának Veszprém és az intézmény adhat helyet.

A konferencia emellett idén is rengeteg témát vet fel többek között interdiszciplináris régészeti kutatások terén, de több előadás szól közösségi kutatásokról, melyek egy-egy település múltját igyekeznek feltárni. A rendezvény nyitó előadásában például Rétfalvi Teofil beszélt Crac de Chevaliers várának temetkezési szokásairól, de az elkövetkező napokban szó esik a dunántúli késő középkori fazekasrégiókról, a tatai vár kőfaragványairól és a pápai Fő tér 2010-es felújítása során talált Árpád-kori leletekről is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.