Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Villanyrollereket Veszprémbe!

2019. november 20. 15:00
A levegőminőség javítása érdekében nyújt be pályázatot az önkormányzat, az elnyerhető támogatásból az alternatív közlekedési lehetőségek támogatása révén küzdenének a légszennyezettség ellen.

Az Európai Bizottság által indított Urban Innovative Actions kezdeményezés olyan innovatív kísérleti projekteket támogat, amelyek „hagyományos” finanszírozása túl kockázatos lehet a nagyarányú innovációs vállalás miatt. A programra bármely, legalább 50 ezres lakossággal rendelkező Európai Uniós város pályázhat. Az elnyerhető támogatás 5 millió euró (több mint másfél milliárd forint), amihez a pályázónak 20 százaléknyi önerőt kell befektetnie.

Talán olvasóink is emlékeznek rá (ha nem, itt visszaolvashatják), hogy tavaly a Servo Movements teszt jelleggel töltőállomásokat telepített a városban, amelyekkel elsősorban a könnyű elektromos járművek (rollerek, elektromos kerékpárok, stb) töltését igyekeztek lehetővé tenni. A tesztidőszak után – ha a pályázat sikeres lesz – hamarosan végleges töltőhálózat is kiépülhet városunkban. 

A fejlesztésre az Európa Kulturális Fővárosa program miatt is szükség lenne. Egyrészt azért, mert 2023-ban sok külföldi látogatóra számíthatunk, nekik is igényük lehet a sok európai városban megszokott közlekedési lehetőségekre – másrészt pedig a veszprémieknek is előnyösebb, ha a vendégek nem az autós forgalmat növelik, hanem alternatív lehetőségeket választanak. És persze abban is bízhatunk, hogy a veszprémiek közül is többen pártolnak át a gépkocsitól a környezettudatosabb közlekedési alternatívákhoz, ezáltal csökkentve a belváros autós forgalmát  és a károsanyag-kibocsátást is. 

Persze ha ellepik Veszprémet az egyszemélyes elektromos járművek, annak megvan az árnyoldala is: Budapesten az idei év egyik slágertémája a gyalogosok és autósok életét egyaránt megkeserítő villanyrolleresek közlekedési és parkolási szabályokra fittyet hányó tömege. A veszprémi pályázatban éppen ezért a belváros közlekedési rendjének felülvizsgálatát is szerepeltetik, hogy a megjelenő újfajta járművek probléma nélkül simulhassanak bele a város forgalmába. 

A projekt teljes költségvetését 4 millió euróra, 1,3-1,4 milliárd forintra taksálják, az összesen nagyjából 270 millió forintos önerőt pedig megosztanák a konzorciumi partnerek, vagyis az önkormányzat mellett a Veszprém Balaton 2023 Zrt, a VKSZ Zrt, a Pannon Egyetem, a Servo Movement, a Promera Menedzsment Kft., a Budapesti Műszaki Egyetem, helyi civil szervezetek és cégek. Az önkormányzatnak a számítások szerint három éven át évente 13 millió forinttal kellene hozzájárulnia a projekt sikeréhez. 
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.